Publicerad:


Proffsens midsommar

15 June 2015 Av Viktor Kihlberg

Midsommar är verkligen en av årets höjdpunkter. Inte minst när det kommer till mat. Alla har sina egna personliga favoriter på midsommarbordet. Vi frågade några av våra proffsvänner om hur deras midsommarbord ser ut.

Vi ställde två frågor till proffsen. Dels om de föredrar modern eller klassisk midsommarmat samt vad som måste finnas på deras midsommarbord. Såhär svarade de:

Klas Lindberg

Klas-Lindberg

Kock med en otroligt imponerande meritlista. 2012 blev han årets kock och 2014 fick han den stora äran att laga nobelmiddagen. Aktuell med den nystartade matpodden Klas Lindberg & Klas Lindberg.

Traditionell eller modern midsommarmat?

- Jag är för det traditionella helt och hållet med nubbe, sill och hela den delen. Att ha en dag med lite mer traditionell midsommar men sen köra lite grillning och kanske helgrilla en fisk. Alltså en lite mer traditionell midsommarafton och en lite mer modern midsommardag kanske.

Vad MÅSTE finnas på ditt midsommarbord?

- Sillen är superviktigt. Sen ska man inte glömma grönsakerna heller. Säsongen har mycket att erbjuda i form av sparris och färskpotatis bland annat. Så sillen, sparrisen och färskpotatis är det viktigaste.

Tove Nilsson

 Tove-Nilsson

Tove Nilsson är kock, matskribent och sommelier. Hon driver en underbar blogg och har bland annat skrivit boken Soda Lemonade & Snacks. 

Traditionell eller modern midsommarmat?

- Det blir alltid matjes, dillkokt färskpotatis, gräddfil och självklart ett perfekt kokt ägg. Sen gör jag en riktigt god gubbröra, fullproppad med ägg och ansjovis som lassas på knäckebröd. 

Vad MÅSTE finnas på ditt midsommarbord?

- Ägg, sill och färskpotatis. 

Louise Johansson

Vann 2011 den första upplagan av Sveriges Mästerkock och har skrivit kokboken 52 helger: Årets alla helger på ett fat. Driver idag bland annat bloggen Taste by Louise.

Louise Johansson

Traditionell eller modern midsommarmat?

- Jag är mer av en traditionell midsommarfirare och börjar alltid dagen med en gedigen sillunch med matjessill, olika inläggningssillar och självklart nykokt färskpotatis. Det finns inget godare än en bit matjessill med potatis, hackad rödlök, lite smör och ost på samma gaffel! Efter lunch blir det dans runt midsommarstången, lekar och till kvällen dukar vi upp med grillbuffé. Vad gäller grillandet så har det hänt mycket i butikernas kyldiskar - köp ett kött med omsorg, gärna ekologisk och närproducerat. Ett av de godaste tillbehören är grillade majskolvar med örtsmör och flingsalt - enkelt och så gott!

 Vad MÅSTE finnas på ditt midsommarbord?

- Absolut matjessill och färskpotatis! Då jag är gravid för tillfället så är en av mina cravings jordgubbar så de måste verkligen finnas på bordet som dessert. Det är alltid trevligt att komplettera sillunchen med en god västerbottensostpaj eller varför inte förnya med gräddfilspannacotta och picklad lök? Till grillningen tycker jag man kan variera, det är givetvis gott med olika sorters sallader och en egen sås.

Gräddfilspannacotta med kummin & citrongravad rödlök av Louise Johansson

Gräddfilspannacotta

Foto Stefan Edetoft

Ett roligt och nyskapande tillbehör att bjuda på till sillen.

2 dl crème fraiche
1 tsk pressad citronsaft 1⁄2 tsk kumminfrön
salt
3 gelatinblad
3 dl gräddfil

1 rödlök, skivad
1⁄2 citron, rivet skal och pressad saft 1 msk hackat citronkött
1 tsk honung
salt

2 msk plockad dill till garnering nymald svartpeppar

Koka upp crème fraiche, citronsaft, kumminfrön och salt. Ta av kastrullen från värmen och låt dra i 30 minuter. Blötlägg gelatinbladen när 5 minuter kvarstår. Värm upp crème fraiche-blandningen igen och sila genom en sil. Krama ur och rör i gelatinbladen. Tillsätt gräddfilen och rör slätt. Häll upp i en stor form eller i mindre portionsformar. Låt stelna i kylskåp i cirka 2 timmar (hit kan du förbereda två dagar före servering).

Blanda rödlök, citronsaft, citronskal och fruktkött från citron med honung och salt. Låt dra i cirka 5 minuter. Lägg rödlökssalladen på pannacottan, garnera med några dillvippor och riv över lite svartpeppar.

Tips!

Det här receptet passar utmärkt både till påskmiddagen och julbordet. Spara receptet och byt ut kumminen mot 1 tsk fänkålsfrön eller 4 stjärnanisar. 

Eliq Maranik

Eliq-Maranik

Eliq är en mångfacetterad kokboksförfattare som brinner särskilt för Smoothies. Vi har hela sex stycken böcker i vårt sortiment som Eliq har skrivit. Hennes kokböcker avhandlar allt från choklad till smoothies. Nu i veckorna släpper Eliq sin nya bok; Smoothie Bowls, som handlar om den nya supertrenden från USA med tjocka, hälsosamma smoothies serverade i skålar.

Traditionell eller modern midsommarmat?

- Traditionell med modern twist.

Vad MÅSTE finnas på ditt midsommarbord?

- Midsommartårta med hemgjord botten, maräng, vaniljkräm och jordgubbssylt, färsk grädde och mängder av jordgubbar! Och färskpotatis med hemlagad sill måste jag ha på mitt midsommarbord.

 

Vi tackar Eliq, Klas, Louise och Tove för deras härliga tips och önskar alla en riktigt glad midsommar. Kolla in deras böcker, bloggar och olika forum för fler bra tips, recept med mer.

www.tovenilsson.comwww.klaslindberg.comTaste by Louise