Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Nu när våren är här och det börjar bli dags att njuta av den ljuvligt syrliga rabarbern! Vi har fått hjälp
av bak-bloggerskan Yvonne Landin (bakalite.se) som har tagit fram nio läckra rabarberrecept för dig att
testa i vår och sommar!

Rabarber, gin och kokosskum-drink

Du behöver

Kokosskum

  • 2 dl kokosgrädde
  • ½ dl socker

Drink

  • 5 cl gin
  • 3 cl rabarbersirap (se recept längst ner på sidan)
  • 2 cl citron
  • Is

Gör så här

Kokosskum

  1. Blanda kokosgrädde och socker i en kastrull. Låt koka under omrörning tills sockret smält, häll upp i en kanna och ställ i kylen för att kallna helt.
  2. Häll upp den kalla kokosblandningen i en sifon, ladda, skaka och låt stå i rumstemperatur medan du blandar drinken.

Drink

  1. Pressa citronen.
  2. Häll rabarbersirap, gin, citronsaft och is i en shaker. Skaka drinken kall.
  3. Lägg stora isbitar i två glas och sila drycken i glaset.
  4. Toppa med kokosskum.

Mandel- och rabarberkaka (med Mascarpone & rabarbercurd)

En saftig glutenfri mandelkaka med rabarber i toppad med syrlig rabarbercurd och krämig Mascarponetopping.

Du behöver

8 bitar

Mandelkaka

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1½ dl socker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1½ dl potatismjöl
  • ½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 50 g rabarber
  • Smör till formen

Topping

  • 100 g Mascarpone
  • ½ dl florsocker
  • 1-2 dl rabarbercurd

Gör så här

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 160 grader och smörj en form, ca 1½ liter, noggrant med smör.
  2. Smält smöret och blanda med mjölken.
  3. Vispa samman ägg och socker.
  4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj och bakpulver och tillsätt. Vispa samman.
  5. Skölj och finhacka rabarbern.
  6. Fördela smeten i formen och knacka den mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
  7. Strö över rabarbern, se till att rabarbern inte rör formens kanter.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
  9. Låt svalna i formen i tio minuter. Skaka sedan försiktigt loss kakan från formen och vänd upp på ett galler. Låt svalna under bakduk.

Topping

  1. Blanda Mascarponeost med florsocker.
  2. Bred på det mesta av rabarbercurden jämnt ovanpå kakan.
  3. Spritsa eller bred ut Mascarponekrämen ovan på curden och klicka ut resten av curden ovanpå.

Rabarberpajglass

Len och krämig rabarberglass som toppas med pajsmul är en härligt somrig version av rabarberpaj!

Du behöver

4 portioner

  • 300 g rabarber
  • ½ dl socker
  • ev 2 msk vatten
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2 dl sötad kondenserad mjölk (ca ½ burk)

Topping

  • 30 g smör, mjukt
  • ½ dl havregryn
  • ½ dl socker
  • ½ dl mjöl

Gör så här

Glass

  1. Förbered glassmaskinen enligt instruktionerna.
  2. Skölj och dela rabarbern i mindre delar.
  3. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt sjuda under omrörning tills rabarbern är mjuk. Låt svalna.
  4. Vispa grädden fluffig och vänd ner mjölken.
  5. Tillsätt hälften av rabarberpurén och rör slätt.
  6. Häll glassmeten i glassmaskinen.
  7. Häll i resten av rabarberpurén och kör maskinen tills glassen är krämig. Häll upp glassen i en burk och ställ i frysen i några timmar.

Topping

  1. Blanda mjukt smör med havregryn, socker och mjöl till ett smul.
  2. Hetta upp en torr stekpanna och rosta smulet tills det fått färg. Låt svalna.
  3. Fördela glassen i skålar och strö över smulet.

Tips! Testa att krydda glassen med kardemumma, lime eller mandellikör.

Rabarberchutney

Kryddig chutney där rabarber ger både sötma och syra och förhöjer grillningen. Chutney är dessutom en riktigt trevlig ”gå bort-present” så passa på att göra dubbel sats och ge bort en burk!

Du behöver

ca 500 ml

  • 500 g rabarber
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • ½ dl farinsocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk curry
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj och dela rabarbern i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka rödlök och vitlök.
  3. Ta bort kärnorna, om du vill ha en mildare chutney, och finhacka chilin.
  4. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i ca 30 minuter eller tills chutneyn tjocknat. Rör om då och då.
  5. Häll upp chutneyn i en ren och varm glasburk och låt svalna. Oöppnad rabarberchutney kan förvaras i rumstemperatur, öppnad burk håller sig i kyl upp till ett år.

Tips! Testa att byta ut curry mot ingefära, kanel eller kummin.

FLER RABARBERRECEPT

Rabarbercurd

En sötsyrlig rabarbercurd är väldigt god att smaksätta och toppa bakverk med, men missa inte att använda det som pålägg på rostat bröd.

Du behöver

350 ml

  • 300 g rabarber
  • ½ dl vatten
  • 1½ dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 25 g smör

Tips! Testa att krydda curden med vanilj, kardemumma eller svartpeppar.

Gör så här

  1. Skölj och dela rabarbern i mindre bitar.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Låt koka tills rabarbern är mjuk, 15-20 minuter. Ta från värmen.
  3. Mixa rabarbern slät. Om du vill ha ännu slätare kan du även passera purén genom en finmaskig sil. Häll tillbaka rabarberpurén i kastrullen.
  4. Tillsätt ägg och låt sjuda under ständig omrörning till det tjocknar, ca 5 minuter. Det får inte koka.
  5. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret, rör samman tills smöret smält.
  6. Häll upp curden i en ren och varm glasburk och låt svalna. Den håller 1-2 veckor i kyl och kan även frysas in.

Rabarbersorbet

Sötsyrlig rabarbersorbet svalkar alla soliga dagar och är en ljuvlig fräsch avslutning på middagen.

Du behöver

4 portioner

  • 300 g rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citron- eller limesaft
  • 1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Skölj och dela rabarbern i mindre bitar.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt sjuda under omrörning tills rabarbern är mjuk.
  3. Tillsätt vanilj och citronsaft, smaka av och tillsätt eventuellt mer saft.
  4. Mixa slätt och låt svalna.
  5. Häll i glassmaskinen och kör tills sorbeten är krämig.
  6. Häll upp glassen i en burk och ställ i frysen i några timmar.

Rabarber, rom och fänkåls-drink

Du behöver

  • 5 cl rom
  • 3 cl rabarbersirap
  • 25 g fänkål
  • 2 cl lime
  • 20 st frysta blåbär
  • Sprite eller liknande
  • Is

Gör så här

  1. Finhacka fänkålen.
  2. Pressa limen.
  3. Häll fänkål, rabarbersirap, lime och is i en shaker. Skaka drinken kall.
  4. Lägg frysta blåbär i ett glas, sila drycken och fyll upp med Sprite.

 

Goda komponenter till rabarberdrinken

Rabarbersirap

Rabarbersirap är en perfekt bas till drinkar men testa även att pensla nygräddade bullar med sirapen eller smaksätt nästa kopp te!

Du behöver

ca 4 dl

  • 300 g rabarber
  • 3 dl socker
  • ev ½ dl vatten

Gör så här

  1. Skölj och finhacka rabarbern.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt sjuda tills rabarbern är mjuk, ca 10 minuter. Rör om då och då.
  3. Mosa eller mixa rabarbern och pressa genom en finmaskig sil tills du har en helt slät sirap.
  4. Häll sirapen i en kanna och låt svalna.

Torkad rabarber

Torkad rabarber är gott som godis men kan i massa olika former fungera som pynt på bakverk eller drinkar.

Gör så här

  1. Hyvla rabarbern på längden med en skalare.
  2. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med socker och vatten, två delar socker och en del vatten, så mycket att det täcker rabarbern. Låt sjuda tills rabarbern är mjuk.
  3. Sätt ugnen på 100 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  4. Lägg rabarbern glest i rader på plåten och torka i mitten av ugnen tills de inte längre är klibbiga när du känner på dem. Om du vill ha en spiral, rulla rabarbern runt en ätpinne eller liknande.
  5. Låt torka helt över natten i rumstemperatur.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss. Du kan alltid skicka ett email till oss.
Gå till kundtjänst