Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Svalkande dryck

Ett glas lemonad i bersån, en bål till sommarfesten eller ett glas bubbel som inledning på festkvällen?
Det finns många tillfällen att njuta av något svalkande i glaset!

FRÅGOR & SVAR OM ROSÉ TILL JENS DOLK

 
Det röda, vita och mousserande vinet vet de flesta litegrann om. Men hur är det med rosévinet egentligen? Vilken temperatur är bäst? Kan man dricka rosé till maten? Vinexperten Jens Dolk hjälper oss att få svar på våra frågor!

Finns det olika sorters rosé som funkar bättre i olika glas, eller kan man dricka rosé i vilket glas som helst?

Olika glas ger olika vinupplevelse - det kan man inte sticka under stolen med. Här fungerar inte rosévin annorlunda än vita eller röda viner. Däremot är det inte lika lätt att luta sig mot vilken druva vinet är gjort av - utan det handlar snarare om vilken stil på rosén man dricker. Personligen dricker jag mina roséviner i Riedels glas Pinot Noir New World. 

Vad ska man tänka på när man ska dricka rosé? 

Det viktigaste att tänka på kring rosé är att det inte endast är ett drinkvin som skall drickas på sommaren. Rosévin är en egen vinstil och supergott till mat. Många gånger är faktiskt rosévinet en lösning när man inte vet om vitt eller rött blir bäst. Jag dricker gärna rosé till asiatiskt, man får det vita vinets syra och fräschör, undviker det röda vinets strävhet - som ofta krockar med hettan i maten - och får samtidigt mer smak än i från vitt vin.

Vad är skillnaderna mellan de olika rosé-sorterna?

Rosévinets färg beror dels på vilken druva man använt men framförallt hur länge skalen legat ihop med druvjuicen. Olika länder och olika regioner har sina stilar. Färgen på rosé påverkas också av marknadskrafter. Tidigare var med saftfärgade viner populära - nu är det originalfärgen från Provence i södra Frankrike som gäller. Har man följt rosémärken över åren så kan man se att de anpassat sig efter rådande trend.

Hur förvarar man bäst rosé? 

Med några få undantag skall rosé drickas ungt. Det ska med andra ord inte lagras. Och förvara det i kylen - man vet ju aldrig när man blir sugen på ett glas!

SOMMARKLASSIKERN BUBBEL

 
Champagneglasets kupa framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset från Riedel passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar dofterna till näsan och styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större. 

Mousserande vin är en perfekt bas till sommarens friska och bubblande drinkar. Den hjälper till med en lyxig känsla och är en bra grund i en läcker välkomstdrink.

  • Mimosa - Denna glammiga klassiker är superenkel att lyckas med! Häll i 2 cl Cointreau, 4 cl färkpressad apelsinjuice och 8 cl mousserande vin i ett snyggt champagneglas!
  • Aperol Spritz - Denna snygging har verkligen blivit populär på senaste tiden. Häll i lika delar Aperol och mousserande vin i ett glas och toppa med en splash soda. Garnera med apelsinklyfta!
  • Cava Sangria - Blanda 75 cl mousserande vin med 5 dl sockerdricka i en kanna. Tilsätt skivad apelsin, lime, jordgubbar och persikor. Toppa med is och mynta.

LÄSKANDE SOMMARDRINKAR

Rosa fläderchampagne

Med rosa bubbel får du sommarens läckraste och kanske mest lyxiga drink.

4 glas

  • 1 dl koncendtrerad flädersaft
  • 1 flaska rosa champagne eller
  • mousserande vin, 75 cl
  • Jordgubbar
  1. Bottna champagneglas med saft.
  2. Vid servering: Fyll upp med väl kylt vin och lägg en jordgubbe i varje glas.

Jordgubbsbål med ingefära

8–10 personer

  • 500 g jordgubbar
  • 100 g färsk ingefära
  • 5 lime
  • 1 l ingefärsöl (ginger beer)
  • 1 l mineralvatten
  • 1 kruka mynta
  • Eventuellt 3 dl vodka
  • Istärningar
  1. Skölj och rensa jordgubbarna. Skala ingefäran och skiva den. Skär limen i tunna skivor.
  2. Lägg ingefära och mineralvatten i en stor skål eller behållare med kran.
  3. Skiva jordgubbarna och lägg i dem och limeskivorna.
  4. Skölj myntan och lägg ner tillsammans med vodka och istärningar.

French 75 champagnecocktail

Gin, citron och sockerlag utgör basen i den här välkända drinken som toppas med champagne eller franskt mousserande vin.

1 glas

  • 40 ml gin
  • 20 ml silad färskpressad citronsaft
  • 15 ml sockerlag
  • is
  • ca 100 ml torrt mousserande vin, förslagsvis en fransk crémant
  1. Sockerlag: Koka upp lika delar strösocker och vatten i en kastrull och rör tills sockret löst sig. Ta av från plattan och låt svalna.
  2. Skaka gin, citronsaft och sockerlag med is i en shaker tills den blir iskall och immig.
  3. Sila upp i champagneglas och fyll på med väl kylt mousserande vin.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken