Ett glas lemonad i bersån, en bål till sommarfesten eller ett glas bubbel som inledning på festkvällen?
Det finns många tillfällen att njuta av något svalkande i glaset!
Det röda, vita och mousserande vinet vet de flesta litegrann om. Men hur är det med rosévinet egentligen? Vilken temperatur är bäst? Kan man dricka rosé till maten? Vinexperten Jens Dolk hjälper oss att få svar på våra frågor!
Finns det olika sorters rosé som funkar bättre i olika glas, eller kan man dricka rosé i vilket glas som helst?
Olika glas ger olika vinupplevelse - det kan man inte sticka under stolen med. Här fungerar inte rosévin annorlunda än vita eller röda viner. Däremot är det inte lika lätt att luta sig mot vilken druva vinet är gjort av - utan det handlar snarare om vilken stil på rosén man dricker. Personligen dricker jag mina roséviner i Riedels glas Pinot Noir New World.
Vad ska man tänka på när man ska dricka rosé?
Det viktigaste att tänka på kring rosé är att det inte endast är ett drinkvin som skall drickas på sommaren. Rosévin är en egen vinstil och supergott till mat. Många gånger är faktiskt rosévinet en lösning när man inte vet om vitt eller rött blir bäst. Jag dricker gärna rosé till asiatiskt, man får det vita vinets syra och fräschör, undviker det röda vinets strävhet - som ofta krockar med hettan i maten - och får samtidigt mer smak än i från vitt vin.
Vad är skillnaderna mellan de olika rosé-sorterna?
Rosévinets färg beror dels på vilken druva man använt men framförallt hur länge skalen legat ihop med druvjuicen. Olika länder och olika regioner har sina stilar. Färgen på rosé påverkas också av marknadskrafter. Tidigare var med saftfärgade viner populära - nu är det originalfärgen från Provence i södra Frankrike som gäller. Har man följt rosémärken över åren så kan man se att de anpassat sig efter rådande trend.
Hur förvarar man bäst rosé?
Med några få undantag skall rosé drickas ungt. Det ska med andra ord inte lagras. Och förvara det i kylen - man vet ju aldrig när man blir sugen på ett glas!
Champagneglasets kupa framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset från Riedel passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar dofterna till näsan och styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.
Mousserande vin är en perfekt bas till sommarens friska och bubblande drinkar. Den hjälper till med en lyxig känsla och är en bra grund i en läcker välkomstdrink.
Med rosa bubbel får du sommarens läckraste och kanske mest lyxiga drink.
4 glas
8–10 personer
Gin, citron och sockerlag utgör basen i den här välkända drinken som toppas med champagne eller franskt mousserande vin.
1 glas