Så startar du en surdeg

13 May 2016 Lilla Sur
 

Kom igång med surdegen!

Lilla Sur är ett genuint surdegsbageri i Kålltorp, Göteborg. Är det några som kan surdeg så är det de. Här ger de en riktig surdegsgenomgång. I steg för steg visar de hur du ska gå till väga för att komma igång med din surdeg!
 
Lisa Bengtsson Kökshandduk Tillsamm...
Bordelaise Brödsnittare med Rakblad...
Thermapen SuperFast Proffstermomete...
 


 

 Starta din Surdeg:

En stor glasburk som rymmer 5-8 dl.

Dag 1

 1dl Vatten 0,5dl Vetemjöl 0,5 dl siktat rågmjöl 

Dag 2

1dl Vatten 0,5dl Vetemjöl 0,5 dl siktat rågmjöl.

Dag 3

1dl Vatten 1dl Siktat rågmjöl.

Låt stå varmt i rumstemperatur med locket på glänt, det skall på den 3-4 dagen vara rejält med bubblor i din surdeg och den skall lukta friskt och fräscht.

Luktar och smakar den för surt, häll av hälften och fortsätt mata. Att mata en surdeg innebär helt enkelt att tillsätta mjöl och vatten. En tumregel när man matar en surdeg är lika delar vatten och mjöl.

Förvara i kyl och mata 1ggr/vecka eller när du skall baka med den.

 

Nu är det bara att sätta igång och baka med din surdeg!

När du skall baka med den ta fram den minst 5 timmar innan och mata den, den skall vara bubblig och livfull när du tillsätter den till din deg!

Surdegen fungerar precis som jäst när du bakar bröd, utgå då från 2 dl surdeg per kilo mjöl


Några värdefulla tips innan du sätter igång! 
 
 
  

- Skölj ur den blivande surdegsburken med kokande vatten minst två gånger innan du sätter din start. Det vanligaste felet till att surdegen inte startar är diskmaskinsmedelsrester som är osynliga för ögat. Det är bakterierna du vill åt!

- Surdegen har svårt att ”ta sig”/ komma igång. Lägg i en klyfta ekologiskt äpple under en dag och mata på nytt.

- Vispa när du matar surdegen, inte röra. Bakterierna i luften runt omkring oss är halva surdegen så var noga med att få med luft i din surdeg!

- Surdegen siktar sig. Häll av nästan allt och mata på nytt med lika delar mjöl/vatten. Den är inte död, en surdeg är tåligare än du tror!

- Ta för vana att alltid använda en våg när du bakar! Det hjälper dig att lyckas och att upprepa dina framgångar och undvika dina misstag.

- Var inte rädd för att testa egna recept och varianter utgå från ca 2dl surdeg per kg mjöl så kan du skapa fritt med olika mjöl och vattenmängd. Bara fantasin sätter gränserna. Prova att smaksätta med tex Svartpeppar till kräftskivan! En oväntad och uppskattad smak i ett bröd.


Lycka Till!
 
 //Andreas Lilla Sur