Bagaren och Kocken AB

SAN Sakura

Nämner du ordet ”tamahagane” för en japan finns det stor chans att han eller hon får något drömskt i blicken. Det är nämligen namnet på det legendariska och mytomspunna stål som används för att smida japanska samurajsvärd. Katana, det japanska svärdet, bygger på en unik kombination av hårt och mjukt stål. Det är hårt i eggen för skärpans skull och mjukare i resten av bladet för tålighet. Det är utifrån denna teknik som Tamahanage idag tillverkar sina knivar.

Tamahagane San har tillverkats efter en gammal japansk process och som sedan justerats för att göra stålet mer lättslipat och bättre anpassat till vår moderna livsstil. Stålbladet är tillverkat i tre lager som valsas ut till de ämnen som sedan blir knivarnas blad. Denna teknik ger en fantastisk egg i kombination med extremt bra styrka och rosttålighet. Stålets hårdhetsgrad är 58-59 HRC.

Det är inte enbart professionella kockar som använder japanska knivar och därför har Tamahagane tagit fram serien Sakura, som passar både mindre plånböcker och händer. Sakura riktar sig till dig som föredrar att använda mindre knivar med något kortare knivblad, den längsta kockkniven är 20 cm.
 

SAN Sakura