favoriter till semestern

 

Club sandwich med krossad potatis

Ingredienser:
300 g färskpotatis
2 msk smör
3 msk gräslök, hackad
Flingsalt
Nymald vitpeppar
1 paket bacon, 140 g
2 tomater
1 rödlök
8 stora skivor formbröd
Lite isbergssallad, strimlad
Cocktailpinnar eller tandpetare

Currymajonnäs
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk curry
Flingsalt
 
Antal:
4 portioner
 
Club Sandwich är en matig macka och perfekt att ta med på picknick. Prova en sommarvariant med krossad färskpotatis, baon, lök, tomat och currymajonäs.

Gör så här:
1. Majonnäs: Blanda ingredienserna.
 
2. Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av. Krossa potatis lätt. Blanda i smör och gräslök, smaka av med salt och peppar.
 
3. Dela baconskivorna och knaperstek dem. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva tomater och lök.

4. Bred majonnäsen på brödskivorna. Lägg sallad, potatis, bacon, tomat och lök på hälften av brödskivorna.

5. Lägg resten av brödskivorna som lock. Tryck ihop, skär på diagonalen till trekantsmackor och fäst med tandpetare.
 
 

Haloumi med vattenmelon och tzatziki

Ingredienser:
Ca 1 kg vattenmelon
3 msk olivolja + olivolja till pensling
1/2 citron, pressad saft
Flingsalt
Nymald pepar
1 röd chilifrukt
1 1/2 dl svarta oliver
Myntablad
Ett par nävar rucola
Ca 300 g haloumi

Tzatziki
1/2 gurka
Flingsalt
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Nymald peppar
 
Antal:
4 portioner
 
Sallader är ett måste i semestertider! Den här fräscha melonsalladen med haloumi och tzatziki är en utmärkt lunchrätt. Salladen passar också bra som tillbehör till grillat lamm och Merquez.

Gör så här:
1. Tzatziki: Skölj grukan noga. Riv gurkan på rivjärnets grova sida. Lägg gurkan i en sil. Strö över lite salt, och låt den dra en stund. Pressa ur alla vätska. Blanda gurka, yoghurt, pressad vitlök och olja. Smaka av med salt och peppar.
 
2. Skiva melonen och lägg påett fat. Ringla öer 3 msk olivolja och citronsaft. Salta och peppra.
 
3. Kärna ur och strimla chilin. Strö över chili, oliver och myntablad över melonen. Toppa med rucola.

4. Skiva haloumin och pensla skivorna md olivolja. Grilla eller stek osten hastigt. Toppa salladen med den nystekta och varma osten.