Nu är det hög tid att börja göra sig redo för
sensommarens stora höjdpunkt - kräftskivan!
 
Oavsett om det är maten eller festen du föredrar
med kräftskivan har vi det som krävs för att
du ska lyckas med din skaldjursbonanza.

Allt till festen

 

Skaldjursplatå med aioliyoghurt

Ingredienser:
1 kg kokta räkor med skal
8-16 kokta havskräftor
1 kg ångkokta musslor
1-2 kokta krabbor

Majonäs
1 ägg
½ tsk salt
2 tsk Dijonsenap
3 dl rapsolja/majsolja
Vitpeppar

Aioliyoghurt
2 dl majonnäs (ovan)
2 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
Salt, peppar
 
Antal:
8 portioner
 
Krabba, havskräftor, musslor och räkor - nu är det dags att frossa i skaldjur! Så varför inte lyxa till hela kräftskivan med en hel skaldjursplatå, något som ser lika gott ut som det smakar.

Gör så här:
1. Lägg upp de färska skaldjuren i skålar direkt efter inköp och ställ in i kylen. Där ska de stå tills det är dags att äta dem.
 
2. Majonäs: Knäck ner ett ägg i den höga bägaren som oftast följer med mixerstaven. Tillsätt vinäger, salt, senap och olja. Tryck försiktigt ner mixerstaven till bägarens botten och mixa på högsta hastighet. Dra försiktigt upp mixerstaven, allt efterhand som det bildas majonäs i botten, men hela tiden under oljenivån. Det går snabbt, ca 30 sekunder. Smaka av med peppar och mer salt om det behövs.
 
3. Aioliyoghurt: Blanda majonäs, yoghurt och olja i en skål. Skala och riv, eller pressa, vitlök och rör om. Smaka av med salt och peppar.
 

Allt till festen

 
 

Sparrisflarn med getost

Ingredienser:
1 rulle kyld smördeg (250 gram)
250 gram grön sparris
Ca 150 gram getost
3 msk olivolja
Flingsalt
Nymald peppar
2-3 msk rostade pinjenötter
 
Antal:
6-8 bitar
 
Det perfekta tillbehöret till kräftskivan! Med härliga smaker på ett frasigt flarn - grön sparris, getost, olivolja och nötter. Och med färdigköpt smördeg är det verkligen en enkel rätt att laga. Flarnet passar utmärkt både som drinktilltugg, på buffén eller som en god förrätt.

Gör så här:

1. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik upp en kant runtom.
 
2. Bryt av och kasta den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Dela först sparrisstjälkarna tvärsöver och därefter på längden. Fördela sparrisen över degen.
 
3. Smula över osten och ringla på olivolja. Salta och peppra. Grädda mitt i ugnen, cirka 20 minuter på 225 grader. Strö på nötter.