Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Wow! Så mycket gott det finns att skörda och lagra. Det är nu bär, frukt och grönt är som bäst! Men hur gör man för att ta hand om allt gott på smartaste sätt? Vi tar hjälp av Sandra Lindell (@sasomsandrasar) som ger om sina bästa tips på hur hon tar hand om sommarens skörd!

SANDRAS TIPS & TRIX

Bästa odlingstipset

För den som gärna vill börja odla men inte riktigt vet i vilken ände man ska börja, är mitt bästa odlingstips att anlägga sig ett litet kryddland/örtagård/kryddträdgård. Den går att variera i all oändlighet, kan göras inomhus i köksfönstret hydroponiskt eller i krukor, på balkongen, lilla täppan, på en odlingslott eller i trädgården. För en femhundring kan man köpa sig ett femton redan stora plantor som man enkelt gräver ner i jorden (eller har i köksfönstret) och sedan skördar av hela våren och sommaren. Det bästa av allt; de flesta kryddorna är perenna så våren efter man planterat kommer de åter och njutet kan börja om igen!

 

Örtte i dehydrator

Lägg dina favoritörter på tork! När allt är torkat gör jag lite olika blandningar. Myntan kan lätt ta överhand, och sötverbenan är flera gånger sötare än örten stevia, så av de behöver man kanske bara ett eller ett par blad. Det är också trevligt att torka äppleskal som man kan ha i örtte-blandningarna. Passa på när du gör äpplemos eller äpplepaj och ändå ska skala äpplen, minska matsvinnet och använd hela frukten, win-win! Koka upp vatten. häll hela torkade blad och blommor i din favorit tekopp och häll sedan på det heta vattnet (obs ej kokande!) och låt dra. Tillsätt lite honung om du vill och njut sedan av ett grönt örtte jag lovar att du aldrig smakat förr...Så överraskande gott!

Hitta din närmsta reko-ring

Aldrig har det varit så roligt och socialt att handla mat! REKO-ring är ett webbaserat verktyg på FB som sammanför småskaliga livsmedelsproducenter direkt med slutkonsumenter, helt utan mellanhänder. För konsumenterna innebär det fördelarna att direkt kunna ställa sina frågor gällande odlingssystem, hur djuren haft det osv. av producenterna eftersom det är producenterna själva som står på plats och lämnar ut alla förbeställda och redan betalda beställningar. Samma tid och samma plats varje vecka. Sök på FB efter REKO-ring “min närmsta ort” så hittar du säkert en och om det inte finns någon kan DU starta en!

Örtsalt

När du väl gjort ditt eget örtsalt är det svårt att vara utan. Få saker blir så smakintensivt och kan göra vilken alldaglig rätt som helst lite extra piffig. Det är också helt okomplicerat och man tager verkligen vad man haver, allt blir gott! Jag har gjort många olika blandningar och aldrig blivit besviken. Om man inte har massor av örter att tillgå kan man med fördel dryga ut det hela med grönsaksblast från till exempel morötter, rotselleri, lök (även hela lökar är gott att ha i) samt spenat för den gröna färgens skull. Mycket smak sitter ju som bekant i blasten och då är det ju så otroligt onödigt att slänga halva grönsakerna bara för att vi av vana bara äter en specifik del av dem. Experimentera, var kreativ och var inte rädd för att det ska blir fel, det går inte när man gör eget örtsalt..

Jag brukar skörda så mycket jag bara kan av allt möjligt grönt men ser till att alltid ha någon sorts lök i och gärna lite libbsticka (även kallad buljongkrydda) eller selleri som ger lite djupare smak. Sen hackar jag ner allt utom de grövsta stjälkarna av till exempel persilja, dill och så vidare som kanske växt och blivit för träiga med en kniv, och mäter sen hur mycket grönt hack jag har. Till två liter grovt hackat grönt, tillsätter jag en deciliter havssalt (raffinerat finkorningt salt innehåller oftast klumpförebyggande medel och annat som jag gärna hoppar över). Lägg sedan ner allt i matberedaren och mixa och tillsätt en skvätt vatten om det är för torr grönmassa. Bre sedan ut den gröna smeten i en torkugn, torkmaskin eller på bakplåtsklädda plåtar och sätt på ca 45 grader. Lockas inte av att höja temperaturen för att påskynda torkningsprocessen då det kan leda till att örterna bränns och det blir inte gott. I vanliga ugnen tar det här ett bra tag. Det är inga problem att ta ut plåtarna för att laga en middag emellan för att sedan återuppta torkningen igen. När det blivit en hård kaka så bryt ner den i matberedare ingen och pulverisera den. Om det nu fortfarande finns stora bita kvar kan du sikta det genom en sil eller durkslag ner i en kryddburk. Lycka till!

Kombucha

För att brygga en egen batch med kombucha behöver man en scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast)i lite startvätska (färdig kombuchadryck) till att börja med. För att få tag i en scoby kan man oftas köpa en av en kombuchaproducent på din närmsta reko-ring, söka på marketplace, det finns många kombucha-grupper på FB eller höra med en vän som kanske redan är igång och skulle kunna tänka sig att dela med sig, av en bit scoby till dig.

Till en liter färdig kombucha kokar man sedan upp 3 dl vatten, tar bort från plattan, tillsätter sen en påse grönt ekologiskt (obs viktigt för fermenteringsprocessen att det är ekologiskt!) och en påse svart ekologiskt te. När teet dragit en stund hälls det ner i ett glas-, eller keramikkärl med lite mindre än en deciliter strösocker och vevar runt med något tills sockret löst sig. Därefter tillsätter du 6 dl vatten från kranen och sist häller man ner scobyn och startvätskan (ca 1 dl är lagom) som den låg i. Täck sen kärlets öppning med en ren kökshandduk och bind fast med snöre eller ett gmmiband. Låt sedan stå i cirka en vecka, 10 dagar eller två veckor, desto längre den står desto syrligare resultat.

När du bestämt dig för att den är färdig, lyfter du upp scobyn med en ren hålslev eller med handen i en plastpåse, silar sen kombuchadrycken genom en saftduk och sparar så många deciliter som du behöver som startvätska till scobyn inför nästa bryggning. Den avsilade kombuchadrycken kan du nu kyla och sedan dricka helt naturell, eller smaksätta med valfria bär, kryddor eller örter i cirka ett dygn och därefter sila av bären och sen hälla på flaskor och kyla den då. Önskar man en bubblig kombucha kan man fermentera den vidare i rumstemperatur i ett par dagar i till exempel en petflaska som man får “pysa" en gång om dagen. Mina favoritsmaksättningar är jordgubb/mynta, citronverbena/fläder och björnbär.

Tips! När kombuchan är färdig och smaksättningen silas bort, kasta då inte den! Jordgubbarna och myntan häller jag i en kastrull tillsätter socker och koka upp så har man en burk jordgubbssylt klar på ett litet kick! Fläderblommorna kan man frysa in och sedan använd till fläderpannkakor.

 

Gör eget vitlökspulver

Du vet väl att du kan använda en kaffekvarn för att mala vitlökspulver? Gör så här: Skala massor av vitlöksklyftor, skiva de sen på mandolin, sprid ut på en plåt till antingen en torkugn, torkmaskin eller i vanliga ugnen och låt torka mycket väl. Därefter är det bara att mala dem i kaffekvarnen.

OBS! Notera att kaffekvarnen tar mycket smak av vitlöken så använd den inte till kaffebönor efteråt, men chilipulver går finfint!

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken