Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Skördefest

 

 

Skördefest!

Hösten närmar sig med stormsteg - vackra färger, tända ljus och god mat från naturens egna skafferi.
Det betyder också att det är hög tid att ta tillvara på sommarens frukt och bär.
Spara helt enkelt en bit av sommaren att njuta av under hösten!

Här har vi samlat allt du behöver för att göra egen saft, sylt och juice,
ett enkelt knep för att få med sig en liten bit av sommaren in på hösten.

 

 

  

 

TA TILLVARA PÅ BÄR OCH FRUKTER

 

  

Saft, juice, must och smoothies

Gör egen saft! Inga e-ämnen eller konstgjorda smaktillsatser. Det är lättare än man tror! Använd en saftmaja (stor kastrull i tre delar). I bottenlagret kokar vatten som leds upp till översta lagret där valfri frukt/bär placerats. Ner i mittenlagret rinner sedan färdig saft! Vill du använda en vanlig kastrull så är det bara att koka frukten/bären med vatten och häll över en silduk. Koka sedan saften med socker – klart!
 
Gör must och juice på nolltid - Råsaftcentrifugen separerar snabbt fruktsaft från skal och fruktkött!
 
Frys in frukt och bär och använd dem sedan i smoothies. Se till att ha en rejäl blender som klarar att mixa frysta råvaror utan att förstöras.
 

Sylt, mos och naturgodis

Att göra sylt eller mos i en rejäl syltgryta är superenkelt. Syltsocker och valfri frukt/bär är allt som behövs!
 
Alla frukter och bär går utmärkt att torka och kan ätas som naturgodis eller användas som sötningsmedel i diverse bakverk eller maträtter. Det går att göra i ugn men drar riktigt mycket energi och blir inte lika bra som när man torkar i en torkugn eller dehydrator. En dehydrator är mer energisnål och är lätt att ställa in rätt för vad man nu ska torka. Dessutom lyckas den väldigt ofta hålla sig under temperaturgränsen för Raw Food.

RECEPT

 

Äppelpaj

6 portioner

 

 

Pajdeg
100 g smör
3 1/3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 äggula
100 g marsipan eller mandelmassa

Fyllning
3 äpplen
1 1/2 dl florsocker
2 msk vetemjöl
30 g smör
2 msk vispgrädde

 

Gör så här:

1. Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt socker och äggula och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ev lite vatten. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen och lägg den i en smord pajform, 24 cm i diameter. Riv marsipanen och strö i formen. Baka pajskalet mitt i ugnen, 10 minuter.

2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i en skål och blanda dem med florsocker och mjöl. Lägg äppelklyftorna i formen. Klicka smöret över äpplena och häll på grädden. Grädda mitt i ugnen, på 175° i ca 40 minuter. Servera pajen ljummen eller kall med vaniljglass eller vispgrädde.

 

 

Chilisås

2 flaskor

 

 

750 g röda tomater
1 röd paprika
2 gula lökar
4 cm färsk ingefära
1 röd spansk chilifrukt
1 dl vitvinsvinäger
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

 

Gör så här:

1. Skölj och dela tomaterna. Skölj och kärna ur paprikan. Skala och dela lökarna. Skala ingefäran. Kärna ur chilin.

2. Finfördela grönsakerna i en matberedare med kniven monterad. Lägg över i en gryta och tillsätt vinäger, socker, salt och peppar. Koka ca 20 minuter. Häll upp i varma glasflaskor med vid hals och sätt på lock. Förvara i kylen. Smaken på chilisåsen har mognat efter 3 veckor.

 

 

Inlagda gulbetor med chili

1 burk

 

 

1 kg gulbetor
1 tsk salt per liter vatten

Lag
4 dl vatten
1 1/2 dl ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
2 tsk salt
1 lagerblad
1/2 tsk svartpepparkorn
2 krm chili flakes
2 cm strimlad pepparrot

 

Gör så här:

1. 
Skölj och borsta betorna. Koka dem i lättsaltat vatten, ca 25 minuter, känn efter med en sticka att de är lagom mjuka. Spola dem i kallt vatten. Skrapa av skalet med en skalkniv. Skär i klyftor och lägg över i burkar.

2. Lag: Koka upp vatten, ättiksprit, socker, salt, lagerblad, svartpepparkorn, chiliflakes och pepparrot i en kastrull och låt koka 3 minuter. Häll den heta lagen över betorna. Låt kallna och förvara i kyl.

 

 

Sauerkraut med morot

 

 

Ett helt kålhuvud
2 morötter
1 msk Kumminfrön
1 msk Havssalt
 
Gör så här:
1. Skölj kål och morötter. Skär kålen sedan i fyra delar, ta bort stammen. Skär morötterna i små stavar.

2. Tillsätt ungefär 5 dl kål och morot till din blenderkanna, och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka kålen. Säkra locket och tryck på " Pulse " 8-12 gånger. Häll av vattnet och lägg allt i en stor bunke och upprepa med resterande.
 
3. Tillsätt kummin och salt och blanda runt med händerna. Låt stå framme i 20 minuter och förvara sedan i en stor skål. Täck skålen med folie och lägg en tyngd på foliet för att få ner allt kål under vatten.

4. Förvara svalt och mörkt i minst 6 veckor. Skumma av ungefär en gång i veckan. När önskad smak uppnåtts kan man förvara surkålen i en vanlig lufttät behållare i kylskåpet. Där kan det hålla upp till ett halvår.