Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Hösten närmar sig med stormsteg - vackra färger, tända ljus och god mat från naturens egna skafferi. Det betyder
också att det är hög tid att ta tillvara på sommarens frukt och bär. 
Spara helt enkelt en bit av sommaren att njuta av
under hösten! 
Här har vi samlat allt du behöver för att göra egen saft, sylt och juice, ett enkelt knep för att få med
sig en liten bit av sommaren in på hösten.

UTVALDA PRODUKTER

TA TILLVARA PÅ BÄR OCH FRUKTER

Saft, juice, must och smoothies

Gör egen saft! Inga e-ämnen eller konstgjorda smaktillsatser. Det är lättare än man tror! Använd en saftmaja (stor kastrull i tre delar). I bottenlagret kokar vatten som leds upp till översta lagret där valfri frukt/bär placerats. Ner i mittenlagret rinner sedan färdig saft! Vill du använda en vanlig kastrull så är det bara att koka frukten/bären med vatten och häll över en silduk. Koka sedan saften med socker – klart!
 
Gör must och juice på nolltid - Råsaftcentrifugen separerar snabbt fruktsaft från skal och fruktkött!
 
Frys in frukt och bär och använd dem sedan i smoothies. Se till att ha en rejäl blender som klarar att mixa frysta råvaror utan att förstöras.

Sylt, mos och naturgodis

Att göra sylt eller mos i en rejäl syltgryta är superenkelt. Syltsocker och valfri frukt/bär är allt som behövs!
 
Alla frukter och bär går utmärkt att torka och kan ätas som naturgodis eller användas som sötningsmedel i diverse bakverk eller maträtter. Det går att göra i ugn men drar riktigt mycket energi och blir inte lika bra som när man torkar i en torkugn eller dehydrator. En dehydrator är mer energisnål och är lätt att ställa in rätt för vad man nu ska torka. Dessutom lyckas den väldigt ofta hålla sig under temperaturgränsen för Raw Food.

TRE KLASSISKA GRUNDRECEPT

Sylt/marmelad

Grundrecept sylt

  • 3 liter bär
  • 1 kg syltsocker

Grundrecept marmelad

  • 1 liter bär
  • 1 kg syltsocker

Gör så här:

  1. Rensa bären och dela eventuellt de största.
  2. Blanda bär och syltsocker i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
  3. Koka försiktigt i 3 till 10 minuter beroende på typ av bär. Tänk på att sylten varken ska bli för fast eller för tunn.
  4. Skumma under tiden sylten kokar. Häll sedan upp den på väl rengjorda torra och varma burkar.
  5. Förslut burkarna, ställ dem upp och ner och förvara dem sedan svalt.

Klassisk saft

  • 2 liter bär
  • 6 dl vatten
  • 4 dl strösocker per liter avrunnen saft (prova dig fram till rätt sötma för dig)

Gör så här:

  1. Rensa bären och skölj om det behövs. Koka upp vattnet och lägg i bären. Låt koka 15 minuter under lock.
  2. Mosa bären i grytan. Häll upp saftmassan i en saftsil eller silduk och låt saften rinna av. Det tar cirka 30 minuter.
  3. Mät saften och häll upp i en ren gryta. Blanda i sockret. Låt allt koka upp på nytt och sjuda i cirka 10 minuter.
  4. Skumma saften noggrant. Frys in lagom mängd i plastflaskor som du tinar en och en när du behöver.

Tips! Smaksätt med något som du gillar. Citrus, ingefära, kanel eller vanilj och chili… Våga testa!

Bärkräm

2 portioner

  • ½ liter jordgubbar
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Skiva jordgubbarna och lägg i kastrull tillsammans med vatten.
  2. Koka tills de delar sig.
  3. Blanda ut potatismjölet med ½ dl kallt vatten.
  4. Ta kastrullen från spisen och rör i potatismjölet.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp.

RECEPT

Äppelpaj med mazarinbotten

Mandel och äpplen är en säker kombination. Den här festliga pajen med mandelmassa är lätt att lyckas med.

Du behöver

10 portioner
Ugn: 175 grader°

Mazarinbotten

  • 375 g mandelmassa eller marsipan
  • 150 g rumstempererat smör
  • 200 g strösocker
  • Frön från 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 3–4 äpplen
  • 50 g strösocker
  • 30 g smör
  • 2 msk vispgrädde

Dekorera med florsocker och servera med vispgrädde eller vaniljglass

Gör så här:

  1. Riv marsipanen grovt. Rör samman marsipan, smör, socker och vanilj. Blanda ner ett ägg åt gången. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det. Smörj en pajform ca 26 cm i diameter.
  2. Ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna båtar. Fördela dem över pajbottnen.
  3. Fördela socker och små smörklickar över äpplebitarna och droppa över grädden. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Pudra över florsocker precis innan servering.

Tips! Ett superenkelt och snabbt sätt att göra mazarinbottnen är att dela marsipanen i små bitar och mixa dem i en foodprocessor tillsammans med de övriga ingredienserna.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss. Du kan alltid skicka ett email till oss.
031-25 22 22 Gå till kundtjänst