Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Fördelarna med en sous vide

Mört kött, mer smak och konstant temperatur – tre av de viktigaste fördelarna med en sous vide, och grunden till varför många väljer metoden när man ska laga middag till familj och vänner. Det är dessutom lättare än vad du tror, och även om du är nybörjare kommer resultatet bli fantastiskt. Med en sous vide har du verkligen möjligheten att utvecklas som hemmakock.

Mört kött är det första man förknippar med en sous vide. Ingen tycker om att äta torrt kött med konsistens av gummi. Här kan sous viden vara räddaren i nöden, då den utan problem gör ett segt stycke kött till ett mört stycke kött, tack vare den konstanta temperaturen.

Mer smak tillkommer ofta när man tillagar under vakuum. Råvarorna får tid att ligga i marinad och egna safter, vilket bidrar till en intensivare smak. Det blir alltså otroligt lätt att servera riktigt goda och smakrika middagar.

Konstant temperatur är nyckelorden för en sous vide. Oavsett om du har ett kar eller en stav garanterar maskinen en konstant temperatur. Detta säkrar ett otroligt resultat för alla råvaror.

Köpguide

Temperaturinställningar: Det varierar från modell till modell. Som utgångspunkt kan de flesta modeller komma upp i 90–100 grader. Högre temperatur är inte nödvändigt när man tillagar med en sous vide. Skillnaden ligger ofta i hur låga temperaturer de kan användas på. Några spänner från 0 grader, medan andra startar vid omkring 40 grader. Så länge du kan välja mellan 40–90 grader som minimum, täcker du de flesta behoven.

Kapacitet: Vattenkapaciteten varierar mycket allt efter om du väljer ett sous vide-kar eller en stav. Staven har färre begränsningar men kräver att du har en gryta eller ett kar som är stor nog. Kapaciteten vid en sous vide-stav ligger som regel omkring 20–30 liter. Med ett sous vide-kar ligger kapaciteten normalt mellan 6 och 10 liter.

Timerfunktion: Ju längre tid desto bättre. Tillagningstiden skiljer sig efter vad det är du tillagar. Kött tar vanligtvis längre tid än grönsaker. För att utvidga dina möjligheter med en sous vide bör du hålla ett öga på timerfunktionen och vad den kan ställas in på.

Wi-Fi: Det är inte alla modeller som är utrustade med en Wi-Fi-funktion, och det är inte en nödvändighet. Det kan dock vara en fördel om du gärna vill kunna hålla ett öga på själva processen när du inte är hemma. I sådana fall är det bara att ansluta din sous vide till din smartphone.


Sous Vide; kar eller stav?

En sous vide delas vanligtvis upp i antingen en stav eller ett kar. Den ena ger inte bättre resultat än den andra, utan det handlar mer om en smaksak. Här kan du läsa mer om de två olika formerna:

Sous vide-stav: Med sous vide-staven uppnår du större flexibilitet då den klarar av en större mängd vatten. Samtidigt tar den väldigt lite plats när den ska förvaras. Sous vide-staven fungerar således på så sätt att du placerar den i en stor gryta eller ett kar. Här sätts staven fast på kanten och börjar värma upp vattnet till önskad temperatur. Lär dig mer om staven här: Sous Vide stav

Sous vide-kar: Även om storleken oftast är fast på ett sous vide-kar är det inget att stirra sig blind på. Karet har som regel kapacitet till mycket mer än en stek och passar därför utmärkt till ett vanligt hushåll. Karet har ett tillhörande lock som gör att vattnet inte förångas lika fort. Fyll karet med vatten och värm upp till önskad temperatur, därefter lägger du i dina råvaror.

I slutändan beror det på vad du föredrar att arbeta med. Samma sak gäller funktionerna, vilka du värdesätter högst m.m. Läs vårt sous vide-test och lär dig mer om de olika modellerna: Sous vide test


Vakuumförpackaren - Sous Viden's bästa vän.

Vakuum har länge använts som förpackningsmetod inom matindustrin. Principen är enkel. Luft sugs ur en särskild påse eller ett speciellt kärl som försluts direkt. Maten förpackas i förseglade påsar som du lägger i ett kärl tillsammans med din sous vide.

⯈ TILL ALLA VAKUUMFÖRPACKARE


Inspiration

Det första man kommer att tänka på är mört kött – och det är definitivt något att utforska. Resultatet är fantastiskt. Men du kan också tillaga mängder av andra råvaror i en sous vide och få till lika läckra resultat. Hitta inspiration till läckra sous vide-recept här: Sous vide recepter

IMPONERA I KÖKET MED SOUS VIDE

Perfekt resultat - varje gång

Hemligheten bakom det perfekta resultatet är att en sous vide-kokare tillagar maten i precis rätt temperatur. Glöm krånglig tillagning i en ugn med ojämn värme eller en kolsvart yta av en glödhet stekpanna. Om du till exempel vill tillaga en oxfilé medium rare ställer du in din sous vide-kokare på 53 grader, fäster den på kastrullen och stoppar i det vakuumpackade köttet och låter sedan tiden göra jobbet.

Tillagningstiden blir lite längre än vid traditionell matlagning men resultatet är värt att vänta på. Råvaran bevarar både näringsämne och smak på ett helt annat sätt - kött och fisk blir mer mört och grönsaker får en perfekt spänst och behåller sin fina färg. Och eftersom tillagningen sköter sig själv kan du förbereda en sallad och sås att servera med.

Hur lagar jag sous vide?

För att laga sous vide behöver du en sous vide-kokare, en vakuumförpackare och en stor kastrull. Du behöver vakuumförpacka råvarorna för att skydda mot vattnet samtidigt som det hjälper till att behålla den naturliga smaken. Börja med att vakuumpacka din råvara, till exempel en bit oxfilé och en skvätt olivolja. Placera sedan din sous vide-kokare i kastrullen och ställ in lämplig temperatur. Placera sedan oxfilén i grytan och vänta på att vattnet når rätt temperatur. När din kokare visar rätt temperatur börjar du ta tiden.

Du bör vara medveten om att allt inte får den stekyta du är van vid när du tillagar till exempel kött sous vide. Därför måste man hastigt steka på köttet efteråt för att förhöja ytsmaken. Detta kan göras på grillen eller hastigt i en stekpanna - kom bara ihåg att köttet är klart och behöver endast få en stekyta!

Vad kan jag tillaga med min sous vide?

Det kan låta som en klyscha - men här är det nästan bara fantasin som sätter gränser. Du kan experimentera med allt från ananas till ägg och det är lite det som är charmen, att prova sig fram till nya smakupplevelser och kombinationer!

Men om man startar från grunden bör du börja med att testa tillaga kyckling, fisk eller kött. Det är superenkelt att lyckas och du kommer att bli imponerad varje gång. När du har koll på köttet är det dags att börja exprimentera med det gröna - prova att göra superknaprig grönkål eller pickla säsongens primörer. Till efterrätt gör du en oslagbar Pot de Cremé. Vi lovar, du kommer älska varje sekund i köket med en sous vide-kokare!

SOUS VIDE-TIPS

  

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22