Publicerad:


Bästa studentbuffén

30 April 2015
Skulle någon från ett annat land resa till Sverige för första gången i slutet av maj eller i början av juni skulle personen i fråga förmodligen tro att vi svenskar är helt galna. Ett folk som åker runt på stora lastbilsflak och står och gapar i konstiga mössor.
 
Även om folk från andra länder tycker att det verkar konstigt så är studenten förknippat med mycket glädje för oss svenskar. Studenttider är en speciell tid för folk. I princip alla har en relation till den på ett eller annat sätt. Gatorna fylls med studentflak och glada ungdomar som firar att deras gymnasietid är över.
 
Studenten är även starkt förknippad med mat. Bufféer dukas upp med all möjlig mat från världens alla hörn. Italienskt, spanskt eller någonting däremellan är vanligt. Många beställer catering men man behöver inte slita som ett djur för att få till studentmaten till mottagningen även om man väljer att göra den själv.
Hur gör man då den bästa buffén till studentmottagningen? Bagaren och Kocken tipsar om några supergoda recept som är enkla att göra.
 
 
Fräsch italiensk Potatissallad
Potatissallad är en klassiker i studentsammanhang. Den här italienska varianten är bättre än de flesta andra. Utgör en perfekt grund på buffébordet. 
Portioner: 10                                                                                                                                                                                                                                              
  • Ca 2 kg färskpotatis
  • 500 g körsbärstomater
  • 5 förpackningar mozzarella (à 125 g)
  • 2 rödlökar
  • 2 små zucchiner
  • 1 stor kruka basilika
  • saft och skal från en halv citron
  • 5 matskedar olivolja
Tillagning
  1. Rengör och eller skala färskpotatisen. Koka den antingen i bitar eller hela, beroende på hur lång tid man vill att det ska ta.
  2. Skiva tomaterna i fina halvor.  Skär mozzarellan i valfria bitar, beroende på hur man gillar det. Skiva rödlöken i tunna goda skivor.  Skölj och skala zucchinin, hyvla den på längden i tunna skivor med en mandolin eller skiva den i tunna skivor med en vass kniv.
  3. Skär bladen från basilikan lite slarvigt.  Riv det allra yttersta av skalet på citronen och pressa ur citronsaften. Blanda Citronskalet och citronsaften tillsammans med hälften av basilikan och olivoljan. Krydda med salt och peppar.
  4. Nu bör potatisen vara färdigkokt. Skär den i tärningar om du inte gjort det från början. Blanda potatisen med rödlöken och dressingen och låt det svalna. Potatisen kommer att dra åt sig smaker från dressingen och löken.
  5. Avsluta med att blanda ner mozzarellan, tomaterna, zucchinin och resten av basilikan. Smaka av med salt och peppar. Om potatissalladen känns torr så kan man testa sig fram med mer dressing tills den är som man vill att den ska vara.
 
Kyckling med senapsdressing och pepparrot
 
En enkel rätt att laga men som blir himmelskt god, såväl varm som kall.
 
Portioner: 10                                                                                                                                                                                                                                              
  • 1 kg kycklinglårfilé
  • Smör
  • Olja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Färsk pepparrot till garnering
Dressing
  • 1 msk fransk senap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 2 matskedar hackad kapris
  • Ungefär 4 matskedar riven färsk pepparrot
  • En halv tesked salt
  • 2 krm peppar
  1. Börja med att vrida på ugnen på 175°C.
  2. Skiva kycklingfiléerna i bitar. Ungefär tre delar av varje filé. Hetta upp smör och olja i en panna och bryn kycklingen så att den får en fin yta och krydda med peppar och salt. Lägg över kycklingen i en ugnsform och ställ in den i mitten av ugnen i cirka 5–10 minuter. Har du en termometer kan du kontrollera när kycklingen är färdig. Innertemperaturen på kyckling ska vara 72˚C. Lägg in kycklingen i kylskåpet när den är klar.
  3. Dressing: Lägg senapen i en bunke och vispa i oljan, lite i taget. Vispa ner oljan i senapen i en bunke, lite i taget. Fortsätt med att tillsätta rödlök, vatten, pepparrot och kapris. Fortsätt att vispa tills dressingen är lättflytande. Krydda med salt och peppar. Ställ dressingen i kylskåpet.
  4. Servering: Ta ut kycklingen ur kylskåpet ungefär en halvtimme innan och lägg den på ett serveringsfat. Häll över senapsdressingen. Avsluta med att ta ett rivjärn och riv över färsk pepparrot.
 

Hallonpaj

Ett hett tips till studentbuffén är att göra hallonpaj i stora, rymliga formar. 24-26 cm i diameter är att föredra för detta recept. Själva pajen är enkel att göra men det är gräddningen som kan ta lite tid och en paj är ju godast varm.
 
Portioner: 4-6
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3-4 dl hallon
  • ev. 1 msk potatismjöl
  1. Vrid upp ugnen till någonstans mellan 200 och 225 grader. Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt sockret. Dela sedan upp smöret i mindre bitar och rör ner det i bunken. Blanda tills pajdegen får en härligt smulig konsistens. Smörj pajformen med smör. Lägg i hallonen och sockra lite lätt. Tillsätt hallonen samt strö över lite socker.
  2. Om man gillar en något fastare paj så kan man pudra över lite potatismjöl på pajen. Stärkelsen i potatismjölet binder ihop vätskan och hallonen får en "syltigare" konsistens.
  3. Avsluta det hela med kronan på verket, huvudrollsinnehavaren; smuldegen. Smula kärleksfullt över degen på hallonen och ställ in pajen i ugnen i ungefär 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. 
Pizza
 
Att göra en pizza till studentbuffén är enkelt och praktiskt då det räcker till många och kan varieras med olika tillbehör. Ett tips är att göra degen dagen innan då jäsningen tar lite tid.
 
Deg
 
Portioner: 6                                                                                                                                                                                                                                             
  • 3 1/2 dl iskallt vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • 10 dl mjöl + extra till utbakning
  1. Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet. Smula ner jäst i en bunke tillsammans med vattnet och oljan. Vispa ihop blandningen och tillsätt saltet.
  2. Rör ner mjölet och använd en köksassistent för att knåda ihop degen till en jämn bulle. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  3. Lägg degen på jäsning i ungefär en och en halv timme i en rymlig bunke.
  4. När degen har jäst klart så ska den formas till mindre bollar. I det här receptet räknar vi med 6 portioner och rullar därför 6 lika stora bollar. Ungefär 200 g per degboll. Lägg bollarna på ett fat och ställ in dem i kylen och låt stå över natten, alternativt i minst 5 timmar.

Tomatsås 

Portioner: 6

  • 3 dl passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olivolja
  • Socker
  • Salt och peppar
  • Basilika
  • Oregano
  • 2 matskedar kalvfond
  1. Hacka löken i små bitar med en vass kniv eller en alligator lökhackare.
  2. Hetta upp olivoljan tillsammans med en liten klick smör i en stekpanna. Fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig.
  3. Häll i de krossade tomaterna och kalvfonden och koka upp.
  4. Använd en vitlökspress och pressa i vitlöken. Smaka av såsen med basilika, oregano, salt, peppar och socker. Sockret balanserar upp tomaternas syrlighet på ett bra sätt.
Gräddning
Använd en pizzasten för gräddning av pizzan så kommer pizzan att smaka som en äkta italiensk stenugnsbakad pizza.
Sätt ugnen på högsta värme och vänta i ungefär 30 minuter innan baksten och ugn är tillräckligt varm. Använd en bakspade för att lägga in pizzan och ta ut den. Bevaka pizzan regelbundet men den borde ta lite mer än 5 minuter att grädda.