Ute-matlagning fortsätter att ta för sig, hållbart och närproducerat blir allt viktigare och glada
80-talet är tillbaka! Vi har samlat de viktigaste trendspaningarna inom matlagning, matplatsen och
köket 2022! Se vad experterna och våra egna produktspecialister tror om året som kommer.
Bonden från Norrland - Emilia Nilsson - tog hem bronsmedaljen i Sveriges Mästerkock 2019. Ett riktigt proffs i köket!
Johannes inspirerar till mat/dryck från alla världens hörn och har råvaran i fokus. Kanske såg du honom i tv-rutan när han var med i Sveriges Mästerkock 2020?
Thomas driver matbloggen Madetmere där han bjuder på goda recept och inspiration!
Kristine är en kokboksförfattare och bakbloggerska som glatt delar med sig av mängder av kakrecept på detsoteliv.no!
Under 2021 har nya sorters grillar och vad man har på grillen tagit både ett och två steg framåt i utvecklingen. Mina nya favoriter på grillen är helt klart rotselleri och spetskål. Jag tror också vi kommer få se bordsgrillar i överflöd i flödet. Ute är det nya inne helt enkelt!
Tack vare den långsamma och kvalitetsfokuserade processen är resultatet ett träkol som skapar väldigt lite rök och gnistor. Kolet har också väldigt lång glödtid.
Varför chansa när du kan vara säker på ett perfekt resultat?! Med en smart termometer kopplad till telefonen via wifi är du säker på att inte tappa kontakten eller misslyckas med temperaturen!
Nytt i sortimentet är Klean Kanteen. Det miljövänliga varumärket som hjälper dig plastbanta samtidigt som du har med dig hög kvalitativa flaskor, termosar och behållare ut i naturen.
Mer närproducerat - Konsumenterna börjar få upp ögonen för att välja svenska råvaror. Detta ger i längden bättre produkter med mer näring och bättre djurhälsa då vi stöttar bönderna som tar hand om dom! Win win!
Catch and Cook - I min livsstil är de en naturlig del att jaga, odla, fiska och laga. Mer och mer så ser man på sociala medier hur många odlar själva, fiskar - för att sedan tillaga de man själv odlat och fångat! Man förstår värdet av att ta tillvara på den egenodlade zucchinin och öringen man har fångat. Så mindre svinn och mer värde i vår mat! De tror jag att 2022 kommer att bringa med sig!
Fler hållbara val - Fler och fler blir flexitarianer, mig inkluderad. Saluhallar/gårdsbutiker öppnar, kvalitetsstämplar och graderingar fyller hyllorna, hemmaodling både inne och ute. Som matlagare öppnar detta superfina möjligheter. Nu hittar man magiskt mjöl, slaktad ko från närområdet, en variation av hållbara proteinkällor och genomgående ekologiska grönsaker och frukter att välja ifrån i din bättre närbutik.
Hälsosammare bakning – I takt med att intresset för vegetarisk/vegansk mat växer kommer det också inom bakning att finnas en ökande trend i att baka lite nyttigare. Vi kommer att använda mer hälsosamma ingredienser som honung, lönnsirap och agavesirap istället för raffinerat socker, eller grövre mjöl. Steel cut havre är till exempel skuren havre som är nyttigare än vanliga havreflingor. Det kommer nog att öka i popularitet i både gröt, bröd och kex. Rawfood-kakor baserade på nötter, dadlar, kokosgrädde och frukt kommer också att öka i popularitet.
Knivslipen från Tormek låter dig grundslipa dina knivar till en professionell nivå. Hemma i ditt eget kök. Tack vare sin patenterade styrningsmetod för slipvinkeln, samt att du har en separat bryning, får dina knivar en extraordinär och hållbar skärpa!
Globals skärbräda tillverkad av sockerrör kombinerar japanskt hantverkskunnande med svenskt miljötänk och är på många sätt en produkt som är rustad för framtiden. Materialet kallas även för ”grön plast” eftersom det framställs helt utan fossila resurser. Andra varumärken som erbjuder miljövänliga skärbrädor är Daloplast och Combekk.
Använd jordens resurser på ett klokt sätt. I Eva Solos Recycled-serie är allt 100% tillverkat av återvunnet glas. Hållbart och snyggt som garanterat höjer dukningen till nästa nivå.
Stelton är stilsäker med sin gula termos
Vårens trendfärger på Aaltovasen
ittala Teema i årets gula trendfärg!
Årets kökspryl kommer mest troligtvis bli en bra handbrännare. Själv har jag gått i bräschen för denna trend och har i skrivande stund fem olika varianter från Sievert. Det blir gott, det är kul och framför allt är det ett relativt enkelt sätt att ta din måltid till nästa nivå. Årets hetaste trend.
Mackan tar över – Fler måltider hemma kräver kreativitet men ibland behöver det också gå snabbt, framför allt till hemmakontorets lunch. Mackor har därför hamnat i strålkastarljuset. Att ta sin macka till nya höjder verkar inte ha några begränsningar. På stan fortsätter renodlade smörgåsställen öppna och jag själv ser i egen statistik vad en smaskig macka skapar för buzz.
Kryddstarkt – Chili, jalapeños, sriracha, piri-piri, gochujang, tigersås, sambal, nduja & sobrassada fyller våra flöden och de tar över allt; pizzan, nudlarna, mackan, salladen, soppan, snacksen, cocktailen, såsen osv… Vill du imponera, glöm inte något starkt.
GT-nörderiet tas till nästa nivå, nu blir det cocktails på riktigt. Man har köpt fina barverktyg, uppgraderar glas-sortimentet och köper medvetna spritsorter som aldrig förr. Allt för att kunna lyxa till hemmamiddagen med en fördrink som får klockorna att stanna. Koka sockerlag, använd saker från trädgård/skogen, damma av sifonen och släng ner irishen i sous viden är några exempel på vad flödet kommer bestå av.
Retrokakor - Att plocka fram de traditionella kakrecepten är en stadigt ökande tender, och någonting som jag tror att fler kommer ha glädje av framöver.
Enkla, populära recept - Trenden med korta matvideos på sociala medier kommer fortsätta. Det passar extra på för lite enkla vardagskakor (cookies, mug cakes, kladdkakor osv.) Detta är kakor som går snabbt att laga, och som även de unga bagarna på TikTok och Instagram kan uppskatta.