Nygräddade våfflor

 
Frasiga våfflor med sylt och grädde, eller varför inte med löjrom och gräddfil? Nygräddade våfflor passar lika bra till fikat som till en spännande dessert.
 
Hos oss hittar du allt du behöver för att lyckas med våffeldagen!
 

Utvalda favoriter

Recept & inspiration

 
 

Ett säkert vårtecken

Precis som vitsippor, grusfri asfalt, fågelsång och pollenallergi så är våfflor ett säkert tecken på att våren är på gång. Den 25 mars varje år inträffar Vårfrudagen, kanske mer känd som våffeldagen då tusentals svenskar njuter av detta mycket trevliga bakverk. Redan på medeltiden åt man våfflor som då gräddades över öppen eld.

Det var också då som våfflans karaktäristiska rutmönster uppstod då de gräddades i en slags tidig version av ett våffeljärn. Våfflan har sedan dess utvecklats i alla möjliga håll och finns idag i enormt många olika varianter. Till exempel den belgiska tjockare fyrkantiga varianten.
 

Belgiska, hjärtformade, runda..

För att få perfekta våfflor behövs ett riktigt bra våffeljärn. Ett sådant kan användas länge med ett bra resultat. Det finns både de klassiska runda hjärtformade järnen och järn för belgiska fyrkantiga våfflor. Allt för att traditionen med våfflor ska kunna leva vidare länge.

Våfflor kan ätas till kaffet eller som en söt dessert med grädde och sylt. De går också alldeles utmärkt att förtära som en huvudrätt med mer matiga tillbehör. Våfflans mångsidighet kanske också är det som gör att den går rakt in i hjärtat på så många.
 
 
Belgiska våfflor
Garnerna med bär och sirap - en klassisker man aldrig tröttnar på!

1 krm salt
3 st ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
5 dl mjölk
1 msk olja, smör el margarin
 
Till garnering
Bär
Sirap
 
Gör så här:
1. Separera äggvitorna från äggulorna. Blanda alla torra ingredienser.
 
2. Rör i mjölken lite i åt gången tills smeten blir jämn och fin. Tillsätt därefter oljan och äggulorna.
 
3. Vispa vitorna vita och blanka. Vänd ner vitan i smeten, mjukt och luftigt.
 
4. Värm upp våffeljärnet. Smöra eventuellt med flytande margarin.
 
5 Grädda i ca 2 minuter.