Ta tillvara på vårens primörer och njut av allt det goda vårens skafferi har att erbjuda. Primörerna smakar extra gott
för att de är färska, milda och söta. De går att äta som dem är men om man vill tillaga primörerna är det bra om det
görs försiktigt på låg värme eller genom snabb upphettning följt av kylning (blanchering). De passar inte så bra i långkoket,
eftersom lång tillagningstid kan göra att grönsakernas goda smak bleknar och vitaminer förloras.
Grön mat är numera en självklarhet i vår matlagning. Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. Grillade grönsaker är nämligen inte längre enbart ett tillbehör – och långt mycket mer än brända lök- och paprikaspett och foliebakad banan. En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga. Att grilla är ett ursprungligt och härligt sätt att laga mat och nu kan du även grilla grönt med fantastiskt resultat, utan att kompromissa med vare sig smaklökar eller vrålhunger!
-med peppar och parmesan
4 portioner
Gör så här: Ansa grönsakerna. Vänd dem i olja och grilla dem tills de fått fin färg. Servera med riven parmesanost, ärtskott och peppar.
Mixa ner primörerna i en smakrik vitaminpackad soppa! En riktig klassiker i grytan är ju annars färskpotatisen som snart gör entré i matbutikerna. De är ju fantastiskt goda att koka i rikligt med dill och lite citron, och äta som de är. Längre ner på sidan tipsar vi om en krämig potatissallad!
Spara ner primörerna och njut av dom längre fram mot hösten! Rabarbern, t.ex, gör sig väldigt bra fermenterad. Att fermentera innebär att man låter en råvara jäsa för att få igång tillväxt av hälsosamma bakterier och påbörja produktion av mjölksyra och kolsyra.
Att använda sous vide är ett säkert sätt att se till att primörerna inte tar skada av tillagningen. De får en perfekt spänst och behåller sin fina färg. Och eftersom tillagningen sköter sig själv kan du förbereda en sallad och sås att servera med.
6–8 bitar
Ugn 225°
Gott att blanda maskrospeston med nykokt pasta eller i sommarens pastasallad. Den är också perfekt att klicka på crostini eller servera till grillat.
Cirka 2 dl
Vårfräsch potatissallad som passar till rökt mat som skinka, kalkonbröst eller fisk.
Salladen är också god till grillad lax, kyckling och fläskkött.
4 portioner
Dressing