Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Ta tillvara på vårens primörer och njut av allt det goda vårens skafferi har att erbjuda. Primörerna smakar extra gott
för att de är färska, milda och söta. De går att äta som dem är men om man vill tillaga primörerna är det bra om det
görs försiktigt på låg värme eller genom snabb upphettning följt av kylning (blanchering). De passar inte så bra i långkoket,
eftersom lång tillagningstid kan göra att grönsakernas goda smak bleknar och vitaminer förloras.

 

Grön mat är numera en självklarhet i vår matlagning. Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. Grillade grönsaker är nämligen inte längre enbart ett tillbehör – och långt mycket mer än brända lök- och paprikaspett och foliebakad banan. En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga. Att grilla är ett ursprungligt och härligt sätt att laga mat och nu kan du även grilla grönt med fantastiskt resultat, utan att kompromissa med vare sig smaklökar eller vrålhunger!

Grillade primörer

-med peppar och parmesan

4 portioner

  • 1 knippe morötter med blast
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk olivolja
  • 50 g parmesanost
  • 1 ask ärtskott eller färska örter efter smak
  • Peppar

Gör så här: Ansa grönsakerna. Vänd dem i olja och grilla dem tills de fått fin färg. Servera med riven parmesanost, ärtskott och peppar.

 

Koka eller ångkoka

Mixa ner primörerna i en smakrik vitaminpackad soppa! En riktig klassiker i grytan är ju annars färskpotatisen som snart gör entré i matbutikerna. De är ju fantastiskt goda att koka i rikligt med dill och lite citron, och äta som de är. Längre ner på sidan tipsar vi om en krämig potatissallad!

Fermentera mera!

Spara ner primörerna och njut av dom längre fram mot hösten! Rabarbern, t.ex, gör sig väldigt bra fermenterad. Att fermentera innebär att man låter en råvara jäsa för att få igång tillväxt av hälsosamma bakterier och påbörja produktion av mjölksyra och kolsyra. 

Sous Vide - för perfekt resultat

  Att använda sous vide är ett säkert sätt att se till att primörerna inte tar skada av tillagningen. De får en perfekt spänst och behåller sin fina färg. Och eftersom tillagningen sköter sig själv kan du förbereda en sallad och sås att servera med.

RECEPT

Sparrisflarn med getost

Du behöver

6–8 bitar

  • 1 rulle kyld smördeg, 250 g
  • 250 g grön sparris
  • Ca 150 g getost
  • 3 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Nymald peppar
  • 2–3 msk rostade pinjenötter

Ugn 225°

Gör så här

  1. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik upp en kant runtom.
  2. Bryt av och kasta den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Dela först sparrisstjälkarna tvärsöver och därefter på längden. Fördela sparrisen över degen.
  3. Smula över osten och ringla på olivolja. Salta och peppra. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Strö på nötter.

Maskrospesto

Gott att blanda maskrospeston med nykokt pasta eller i sommarens pastasallad. Den är också perfekt att klicka på crostini eller servera till grillat.

 

Du behöver

Cirka 2 dl

  • 2 dl strimlade maskrosblad
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/4 dl olivolja
  • Flingsalt
  • Nymald peppar

Gör så här

  1. Mixa sköljda och torkade maskrosblad, parmesanost, pinjenötter, pressad vitlöksklyfta och olja.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Potatissallad med maskrosblad

Vårfräsch potatissallad som passar till rökt mat som skinka, kalkonbröst eller fisk.
Salladen är också god till grillad lax, kyckling och fläskkött.

Du behöver

4 portioner

  • Ca 1 kg färskpotatis
  • 500 g grön sparris
  • 2 färska knipplökar
  • 1 liter löst packade maskrosblad
  • 4 msk rostade pumpakärnor

Dressing

  • 1 msk skånsk grovkornig senap
  • 1 1/2 msk pressad citronsaft
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 msk vatten
  • Flingsalt, nymald peppar

Gör så här

  1. Dressing: Rör ihop senap och citronsaft. Vispa i oljan i en fin stråle. Tillsätt vattnet och smaka av med salt och peppar.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Ånga av och skär potatisen i bitar. Blanda dressingen med den varma potatisen.
  3. Bryt av och kasta den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Koka sparrisen knappt mjuk i lättsaltat vatten, ca 4 minuter. Skär sparrisen i bitar.
  4. Strimla löken. Skölj maskrosbladen väl och torka bladen. Vänd ner sparris, lök och maskrosblad i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Strö över pumpakärnor.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22