Värm dig med något gott!

 
Värm dig med något gott! Grytor är den perfekta lösningen på en kall och regnig årstid. Kanske är enviltgryta din favorit? Eller en spännande linsgryta med indiska kryddor?

Vi har grytor, köksredskap och allt för det dukade bordet när det kommer till hösten och vinterns alla varma grytor.
 
 

Grytor & Kastruller

 

Köksredskap

 

Dukade bordet

 

Recept & inspiration

 
 

Älggryta med Guinness & vinterörter

Ingredienser:

1 kg benfria grytbitar av älg
2 gula lökar
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri, 200 gram
10 stötta enbär
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
2 ½ msk vetemjöl
3 dl Guinness
4 dl vatten
2 msk viltfond
Smör
Salt
Nymald peppar

Servera med honungstranbär och potatismos eller kokt potatis.
 
Antal:
4-6 portioner
 
 
Gör så här:
1. Skölj kål och morötter. Skär kålen sedan i fyra delar, ta bort stammen. Skär morötterna i små stavar.

2. Tillsätt ungefär 5 dl kål och morot till din blenderkanna, och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka kålen. Säkra locket och tryck på " Pulse " 8-12 gånger. Häll av vattnet och lägg allt i en stor bunke och upprepa med resterande.
 
3. Tillsätt kummin och salt och blanda runt med händerna. Låt stå framme i 20 minuter och förvara sedan i en stor skål. Täck skålen med folie och lägg en tyngd på foliet för att få ner allt kål under vatten.

4. Förvara svalt och mörkt i minst 6 veckor. Skumma av ungefär en gång i veckan. När önskad smak uppnåtts kan man förvara surkålen i en vanlig lufttät behållare i kylskåpet. Där kan det hålla upp till ett halvår.
 
 
 

Vegocurry med kokos och russin

Ingredienser:

1 kg blandade rotfrukter och butternutpumpa
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 krm chiliflakes
1 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 burk gröna linser, 400 g
1 dl mjuka russin
Flingsalt
Färsk koriander
Solrosolja

Servera med basmatiris, mango chutney, rostade kokoschips & turkisk yoghurt.
 
Antal:
4 portioner
 
Gör så här:
1. Skölj kål och morötter. Skär kålen sedan i fyra delar, ta bort stammen. Skär morötterna i små stavar.

2. Tillsätt ungefär 5 dl kål och morot till din blenderkanna, och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka kålen. Säkra locket och tryck på " Pulse " 8-12 gånger. Häll av vattnet och lägg allt i en stor bunke och upprepa med resterande.
 
3. Tillsätt kummin och salt och blanda runt med händerna. Låt stå framme i 20 minuter och förvara sedan i en stor skål. Täck skålen med folie och lägg en tyngd på foliet för att få ner allt kål under vatten.

4. Förvara svalt och mörkt i minst 6 veckor. Skumma av ungefär en gång i veckan. När önskad smak uppnåtts kan man förvara surkålen i en vanlig lufttät behållare i kylskåpet. Där kan det hålla upp till ett halvår.