Vassaste gåvan under granen

1 December 2015 Av: Liselotte Lundström
 

Skäm bort din hemmakock! Julen är ett perfekt tillfälle att ge bort ett lyxigt köksredskap. När tv-kockarna blev kändisar väcktes intresset för kvalitetsredskap och idag investerar allt fler i sin köksutrustning. Vilket redskap som är alla kockars favorit? Kniven såklart!

 
OBH Nordica Arctic Kockkniv 20 cm
Global G-2 Kockkniv 20 cm
Wüsthof Classic Kitchen Surfer Sant...
 
Ju mer desto bättre är inte ett ordspråk som alltid passar in. När det gäller köksknivar kan det vara en bra idé att satsa på kvalitet över kvantitet. Kockens bästa vän har nu även blivit ett av de viktigaste verktygen i vardagsköken, det sägs till och med att en riktigt bra kniv får maten att smaka godare! En vass kniv av bra kvalitet bevarar råvarornas smak bättre medan en trög kniv kan försämra smaken av frukt och grönsaker.

Den dyraste kniven behöver inte vara bäst, viktigast är trots allt att hålla kniven vass. Knivslip kan du ha hemma, det finns både elektriska och manuella varianter, men du kan också lämna in dina knivar med jämna mellanrum för att få en professionell slipning. Andra saker som kan vara bra att tänka på när du köper köksknivar är ett stadigt och bra grepp, balanserad tyngd i handen och vad kniven ska användas till. Även om det finns knivar till det mesta är det smart att börja med en bra bas: Kockkniv, brödkniv och skalkniv. Om du ska investera i en kniv, välj kockkniven. Den kan användas till det mesta och är ett måste i varje kök!

Letar du efter den perfekta julklappen att ge till din egen hemmakock finns det många olika knivar att välja mellan. De populära köksknivarna från Global säljs bland annat i praktiska set.
Global Startset med knivarna G-9, G-2, GS-11.
KÖP

 
Även Fiskars har prisvärda knivar som säljs med snygga knivblock.
Fiskars Functional Form Plus Knivblock med 5 knivar.
KÖP

 
Vill du ge bort en kökskniv med det lilla extra? Spana in knivarna från Yaxell, kockkniven Super Gou har makalösa 161 lager stål och kommer definitivt imponera. Den japanska kniven har en riktigt vass egg som är tillverkad av det japanska rostfria pulverstålet SG2 Micro Carbide. Bladet har dessutom det speciella damaskusdesignmönstret. En riktig lyxkniv!

Yaxell Kockkniv Super Gou 25,5 cm.
KÖP

För att hålla din kniv i toppskick, undvik att diska den i maskin och förvara den i ett knivblock eller särskilt fodral. Då kan du njuta av kniven länge.
 
Smaklig måltid!