Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Vitaminer

Vabruari - maxa vitaminintaget!

I dessa kalla tider blir det lätt förkylningskaos i hemmet. Juicebarer är populärare än någonsin, men med rätt utrustning kan du pressa dina favoritdrycker hemma i köket - prisvärt, snabbt och enkelt. En smoothie passar bra till frukost eller som mellanmål efter träning medan en juice kan pigga upp när du är sugen på något sött. Skillnaden på en juice och smoothie är framförallt fibrerna. När du gör en smoothie mixar du frukt och grönsaker hela vilket gör att fibrerna bevaras. Du blir mättare och får i dig mer näring medan en juice varken innehåller skal eller fruktkött. Nedan har vi samlat tips och produkter som hjälper dig hålla dig frisk!

VAD SKA JAG VÄLJA?

Slowjuicer

En slowjuicer pressar sakta ut vätskan ur frukten eller grönsaken genom ett filter med en hastighet på ungefär 40 – 90 varv i minuter. Tack vare den här skonsamma utvinningsmetoden får du en klar juice utan så mycket skum. På grund av det låga varvantalet är en slowjuicer mycket tystare än en råsaftcentrifug. Däremot tar det längre tid att utvinna samma mängd juice. Eftersom juiceutvinningen är så pass skonsam innehåller den färdiga juicen mindre syre. Detta gör att den håller sig bättre i kylskåpet. Pressmetoden ger också upphov till mycket lite skum och en klarare juice.

I slowjuicern passar det bäst att stoppa ner mjuka frukter och grönsaker, men det går såklart också bra att stoppa i bladgrönsaker, örter och mellanhårda frukter som äpplen. En starkare modell kan också klara hårda grönsaker som morötter och rödbetor.

Använd gärna fruktmassan som blir över till grönsaksbiffar, falafels eller kakor!

Råsaftscentrifug

Med en råsaftcentrifug får du mycket mer kraft och därmed möjlighet att göra juice av både grönsaker och hårdare frukter som äpple och päron. Maskinen utvinner juicen genom att slunga frukten mot ett mycket fint rivjärn med en otroligt hög hastighet, ca 10 000 – 20 000 varv i minuten. På grund av den höga hastigheten upptar juicen en hel del syre och har därför svårare att hålla kvar näringen när den står lång tid på kylning. Juicen blir inte heller lika klar eftersom pyttesmå bitar av fruktköttet ibland följer med, vilket grumlar juicen något. Detta beror såklart på vilken frukt eller grönsak du använder.

Använd fibermassan som blir över till att göra grönsaksbiffar eller morotskaka!

Mixer & blender

Blendern kan du använda om du vill göra smoothies eftersom den inte sorterar bort fibrerna i frukten och grönsakerna. Eftersom en blender använder knivar istället för att centrifugera eller pressa kan du krossa is eller frusna bär och grönsaker. Det ger en tjockare konsistens med mer fiber, vilket är bra för matsmältningen.

Här används hela frukten och ingenting slängs! Den kan användas till mycket mer än vad du kanske tror, allt från pesto till pina colada. Vill du ha en maskin som klarar allt, och då menar vi allt: krossa nötter och is, göra glass eller värma soppa direkt i blendern då ska du ha en high speed blender från Blendtec eller Vitamix. Lite dyrare - men en fantastisk investering

3 SNABBA & NYTTIGA SMOOTHIES

Grön smoothie, 2 portioner

  • 1 medelstor lime (90 g)
  • 1 medelstort äpple (150 g)
  • 1/2 gurka (130 g)
  • 1/2 medelstor avokado (125 g)
  • 320 ml kokosvatten
  • 30 g babyspenat
  • 1 tsk färsk, finriven ingefära
  • 50 g späd grönkål

Gör såhär: Skala och kärna ur limen. Hacka fruktköttet grovt och gör sedan likadant med äpplet, gurkan och avokadon. Mixa ingredienserna till en slät smoothie. Fördela i två glas och toppa gärna med krossad is. Servera genast.

TIPS! Använd flera olika grönsaker och frukter som sallad, päron eller honungsmelon. Välj späd grönkål så slipper du avlägsna de hårda stjälkarna. Toppa gärna smoothien med rostad kokos och vita eller svarta chiafrön.

Tropisk fruktsmoothie, 2 portioner

  • 1 1/4 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 liten ananas (450 g) i grova bitar
  • 1 dl färsk, silad passionsfuktjuice (du behöver ungefär 5 passionsfrukter)
  • 2 1/2 dl mager yoghurt
  • 1 msk vetegroddar

Gör såhär: Mixa ingredienserna till en slät puré. Häll upp i glas och toppa gärna med krossad is och skivad passionsfrukt.

Uppfriskande frukt- och grönsaksjuice, 2 portioner

  • 2 stora rödbetor (400 g) i grova bitar
  • 2 ansade selleristjälkar (200 g)
  • 130 g mangoldblad
  • 2 stora gröna äpplen (400 g) i grova bitar
  • 2 1/2 dl blad från bladpersilja
  • 1 medelstor citron (140 g) i klyftor
  • 20 g skalad, färsk ingefära

Gör såhär: Kör ingredienserna genom en råsaftcentrifug ner i en kanna. Rör om och servera genast.

TIPS! Råsaftcentrifugen ger en fiberrik och nyttig juice. Servera den genast för att tillvarata alla näringsämnen från frukterna och grönsakerna.

RECEPT

Blomkåls- och linssallad från Mellanöstern

Detta är en rätt med intressanta smaker – söta, varma och kryddiga – och den är mättande utan
att vara bastant. Dessutom ser den imponerande ut utan att vara konstig eller komplicerad.

Du behöver:

4 portioner

  • 1 blomkålshuvud
  • 4 msk kallpressad olivolja
  • ½ tsk malen spiskummin
  • ½ tsk malen kanel
  • ½ tsk malen ingefära
  • En nypa kajennpeppar
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 5 dl (400 g) kokta belugalinser eller gröna linser
  • 1 liten rödlök, skalad
  • 12 färska eller torkade dadlar, urkärnade
  • 1 1/2 dl (75 g) mandel, rostad
  • 100 g mâche eller babyspenat

Krämig tahinidressning

  • 2 msk tahini
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk flytande honung
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 225° och klä en plåt med bakplåtspapper. Dela blomkålen i små buketter och lägg dem i en skål. Ringla över olivolja och strö över spiskummin, kanel och ingefära. Salta och peppra och blanda väl. Lägg blomkålsbuketterna på plåten och rosta dem i ugnen i 20–25 minuter eller tills blomkålen är mjuk och gyllenbrun.
  2. Ta ut blomkålen ur ugnen och låt den svalna.
  3. Lägg alla ingredienser till dressingen i en serveringsskål, salta och peppra och vispa tills allt blandats. Lägg i de kokta linserna och blanda väl.
  4. Skiva rödlöken tunt. Skiva dadlarna tunt på diagonalen och grovhacka mandeln. Lägg hälften av dadlarna och mandeln i serveringsskålen tillsammans med blomkål, rödlök och mâche. Blanda väl och strö sedan över resten av dadlarna och mandeln.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22