Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

World Whisky Day

Den 15/5 är det dags att fira Whiskyn! Vi bjuder på fina erbjudanden som hjälper dig lyckas
med en riktigt god whiskydrink, förvara whiskyn snyggt eller göra riktigt proffsig is. Dessutom
delar @ikoketmedanders med sig av ett riktigt lyxigt recept till firandet.

 

Matbloggaren och youtubeprofilen "ikoketmedanders" delar med sig av sitt bästa recept på en Whisky Sour:

Whisky Sour

Serverad över is i ett rocksglas med apelsinklyfta och cocktailbär samt lite sprayad med bitter på skummet. 

Du behöver:

  • 5 cl bourbon whisky
  • 2,5 cl citronjuice
  • 2,5 cl sockerlag
  • ca 1,5-2 cl äggvita
  • Is
  • Angostura bitter
  • Apelsinklyfta
  • Cocktailbär

Häll bourbon, sockerlag, citronjuice och äggvita i en shaker, skaka ungefär 15 sekunder så du bildar ett skum.
Tillsätt is och skaka igen ungefär 20 sekunder så att det blir kallt och du vattnar av litegrann. Sila upp i ett rocksglas med en stor isbit, toppa med apelsinklyfta, cocktailbär och ett par stänk eller spray av angostura bitter.

Lite whiskyfakta

I USA hittar du whiskysorten Bourbon, som många säkert har hört talats om. Den är gjord på minst 51% majs, vilket ger whiskyn en sötare ton. Detta förstärks när whiskyn lagras på hårt rostade fat. I Skottland destilleras spriten två gånger i kopparpannor, och eldar med torv för att torka det mältade kornet, det ger whiskyn en rökigare ton.

I Skottland finns 6 stora whiskydisktrikt:

  • Highlands - Största regionen med hela 2/3 av Skottlands yta. Därför finns ingen tydlig karaktär, utan massa olika stilar.
  • Islands - De whiskyproducerande öarna är Orkney, Skye, Mull, Jura och Arran. De är en del av highlands. 
  • Islay - Här finns många av det mest kraftfulla och rökigaste whiskysorterna. Den speciella karaktären kommer från torven som bryts på ön. Det används för att torka kornet till malt, det kan ge maltwhisky en rökig karaktär.
  • Speyside - Är också en del av highlands och här ligger de flesta maltwhiskydestillerier. Omkring 70% av all världens maltshiskey produceras här. Eftersom det finns så många olika destillerier är det svårt att sätta en stil. Men den är ofta lätt, blommig och maltig, eller så är den kraftfull och fruktig. Whiskyn är ofta lagrad på sherryfat.
  • Lowland - Whiskyn som skapas på de tre destillerierna i Lowland är mildare och med subtil och trippeldestilleras ofta.
  • Campbeltown - Under 1800-talet var Campbeltown whiskyns huvudstad men idag finns bara 3 destillerier kvar. Whiskyn härifrån är ofta robust, oljig och något salt.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken