Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Sous vide: Stora resultat vid låga temperaturer

Sous vide: Stora resultat vid låga temperaturer

Få en fantastisk smakupplevelse hemma vid middagsbordet. Sous Vide ger dig en restaurangupplevelse, och gör köttet saftigt och mört - varje gång. Sous Vide tillagar din mat vid låg temperatur under en längre tid, vilket ger ett resultat du sent vill glömma.

Vad är en sous vide?

Det låter kanske franskt, och där har du inte fel. Sous vide är franska och betyder under vakuum. Det gör oss dock inte klokare på vad en sous vide är, men vi kan gå in på vad det är- kortfattat så tillagar du din mat vid låg temperatur under en längre tid. Du vakuumförpackar din mat som du vill tillaga - det kan t. ex. vara en stek. Därefter lägger du ner det i vattnet och ställer in tid och temperatur. Härifrån gör sous viden resten av jobbet.

På 1970-talet började kockarna på Michelin-restaurangerna att experimentera med tekniker. De ville tillaga läcker mad med så lite arbete som möjligt. Det var några som jobbade vidare med dessa tekniker, så idag står vi med sous viden. Vid traditionell matlagning använder vi höga temperaturer som tillagar maten utifrån. Vid stekar är den traditionella tillagningsmetoden att skapa flera nivåer av färdighet. Så snart mitten har önskad temperatur, är utsidan långt över färdigstekt. Vid grönsaker gör den traditionella metoden att de förlorar näringsämnen och eventuell smak. Tillagar du din mat vid deras idealiska temperatur, får du ett resultat som är perfekt rakt igenom. Du kan t. ex. ta en titt på ägg; äggvitor och äggulor kräver två olika temperaturer. De blir perfekta när de görs i en sous vide, eftersom du har kontroll över både temperatur och tid. Sous vide är perfekt till att göra pocherade ägg. När du bemästrar de grundläggande matvarorna, kan du ge dig på mer avancerade varianter av kött som rådjur eller fisk.

Inte nog med att sous vide låter dig laga helt fantastisk mat. Du sparar även tid. Sous viden kräver minimal förberedelse. De flesta matvaror klarar att ligga länge i sous viden utan att tillagas för mycket. Det gör mycket för matlagningen om det är roligt att stå i köket istället för en börda.

Visste du? Att den världskända kocken Heston Blumenthal en gång har tillagat en hel gris i ett badkar. Blumenthal kunde inte hitta ett vattenbad som var stort nog till hela grisen, så de tog ett badkar. De satte temperaturen på 62C och lät grisen tillagas i en och en halv dag. Därefter skar de upp den och gav den stekskorpan. Heston Blumenthal säger att det är den bästa gris han någonsin smakat. Även om metoden var lite atypisk, blev den tillagad på samma sätt som med en sous vide.

Sous vide i olika former

Nu har du förhoppningsvis blivit klokare på hur en sous vide maskin fungerar och vad den är bra till. Det finns flera sorters sous vide maskiner; sous vide vattenbad - även kallad vattenugn, och en sous vide cirkulator - även kallad sous vide stav. Funktionerna vid de två olika sorterna är i grund och botten det samma. Skillnaderna ligger i kapacitet och förvaring.

Om du ska välja den ena eller den andra modellen beror mycket på ditt kök och även hur du föredrar att använda sous viden. Fördelarna med en sous vide cirkulator, är helt klart storleken. Den är lätt att förvara, då den inte tar så mycket plats. Samtidigt går det fort att hitta den och sätta igång. En sous vide stav ger vid vissa tillfällen mer flexibilitet än ett sous vide vattenbad. Vattenbadet är inte dåligt, då det också har sina fördelar. Mängden kan i några situationer vara större med ett sous vide vattenbad. Samtidigt har den ett lock som ser till att vattnet inte förångas på vägen.

Om du väljer den ena eller den andra kommer i slutädan att bero på vad du själv föredrar. Prismässigt ligger de på samma nivå. KonsumentrådetTænk har gjord ett test av följande sous vide maskiner. Här var det ett sous vide vattenbad som vann. Deras slutsats är att det är vad man föredrar att arbeta med som man ska utgå utifrån.

Faktiskt finns det ett tredje sätt som man kan tillaga sous vide metoden på. Har du vakuumförpackat mat så kan du med fördel använda det i en ångugn. Du tar t. ex. ditt vakuumförpackade kött och ångar det vid en låg temperatur och under en längre tid. Idén är den samma som med sous vide med vatten.

Det finns dock en sous vide citkulator som har en funktion som man bör överväga. Witts SmartSousVide har Wi-Fi. Det betyder att du kan styra din sous vide stav från din smartphone. På det sättet kan du justera både tid och temperatur samt hålla ett öga på att det går som det ska. Även om de flesta matvaror inte tar skada av att ligga i vattenbadet längre, så är det en fantastisk funktion. På det sättet kan man alltid ha kontroll.

De mest populära modellerna

Det finns som sagt en hel värld av olika sous vide-modeller. Resultatet är i stort sett detsamma oavsett vilken maskin du använder. Skillnaden ligger i de olika funktionerna och specifikationerna.

Steba SV50 sous vide

En sous vide-stav som är värd att hålla koll på. Stebas SV50 har en stor fördel i och med det stora temperaturomfånget, den kan nämligen klara temperaturer mellan 0–90 grader. Precisionen vid temperaturen ligger på 0,5 grader. Den kan alltså tillaga dina råvaror på extremt låg temperatur, om detta skulle vara nödvändigt. Därmed har SV50 också låg energiförbrukning, då vattnet inte nödvändigtvis behöver värmas upp till höga temperaturer. Det finns dock vissa råvaror som kräver en viss temperatur för att samtliga bakterier ska försvinna, t.ex. kött.

Designen är tillverkad i rostfritt stål och uppnår högsta kvalité. Den är lätthanterlig och enkel att sköta om, då allt som krävs är att du startar staven genom att trycka på knappen. På LCD-displayen följer du enkelt processen och har möjlighet att ställa in temperatur och tider. Timerfunktionen kan ställas in på upp till 99 timmar, vilket är en fördel om du vill tillaga riktiga långkok. Modellen är tystgående, vilket betyder att du utan problem kan låta den arbeta under natten. SV50 är lite större än OBH då den väger 1,2 kg, men den tar trots detta inte upp mer plats i skåpet.

  • Högsta poäng hos Tänk (danska konsumentrådet)
  • Högsta poäng hos Råd & Rön (svenska konsumentrådet)
  • Intuitiv LCD-display
  • Perfekt till långkok
  • Brett temperaturomfång

Sansaire sous vide

    En otroligt smart design som vid första ögonkastet kanske inte påminner om en sous vide-stav. Sansaire sous vide passar perfekt i det moderna köket och är, tack vare den behändiga storleken, lätt att förvara. Experter prisar sous vide-staven från Sansaire och den befinner sig i en vanlig och överkomlig prisklass. Den klarar av en vattenkapacitet på 23 liter, vilket motsvarar mat till 5–6 personer. Den är och intuitiv, så även om du är ny i sous vide-världen har du inget att frukta. På displayen kan du enkelt ställa in både tid och temperatur. Den klarar av att tillaga råvaror på upp till 100 grader. Sansaire är även otroligt tystgående, vilket innebär att du kan låta den gå under natten.

    • Testvinnare hos klikk.no (norsk testsida)
    • Användarvänlig och smart design
    • Rejäl vattenkapacitet
    • Brett temperaturomfång

    Witt Smart Sous Vide

    En väsentlig spelare på marknaden är Witt. Deras Smart Sous Vide är både effektiv och intuitiv samt en av de modeller som utrustats med en Wi-Fi-funktion. Detta tillåter dig att koppla ihop din smartphone via MySousVide-appen och därmed också styra sous vide-staven från håll. Du kan också hålla koll på status i telefonen och slipper göra detta direkt på staven. Smart Sous Vide är även utrustad med en användarvänlig display, på vilken du smidigt ställer in tid och temperatur.

    Den klarar en vattenkapacitet på upp till 25 liter, vilket motsvarar mat till 6–7 personer. Temperaturomfånget ligger mellan 45–95 grader och har en precision på 0,1 grad. Sous Vide-staven har flera säkerhetsinställningar som gör användningen väldigt säker. Den är utrustad med alarm-funktioner för lågt vatten, skydd mot överhettning och automatisk avstängning. Smart Sous Vide från Witt är ett utmärkt high tech-val för dig som vill ha allt i en produkt.

    Älskar du designen av Witt Sous Vide-staven? I så fall kan du med fördel välja deras mer prisvänliga alternativ Easy Sous Vide. Den påminner mycket om Smart Sous Vide, skillnaden är enbart att Easy inte har någon Wi-Fi-funktion. Så om du inte är i behov av detta kan du med fördel investera i denna modell.

    • 7/10 stjärnor hos Sousvidebogen.dk (dansk sida)
    • 5/6 stjärnor hos Mobilsiden.dk (dansk sida)
    • 5/5 stjärnor hos Bastihemmet.se (svensk sida)
    • Med Wi-Fi-funktion
    • MySousVide-app tillgänglig
    • Flera säkerhetsfunktioner
    • God vattenkapacitet på 25 liter

    Steba SV1 Sous Vide

      Med en vattenkapacitet på upp till 6 liter kan du tillaga upp till 1,5 kg kött med detta sous vide-kar från Steba. SV1 har en enkel design och du ställer smidigt in tid och temperatur. Temperaturomfånget ligger på mellan 40–99 grader, med en precision på 1 grad. SV1 kan enkelt separeras när du ska fylla karet med vatten, eller tömma det. Det gör också rengöringen lättare. Sous Vide-karet från Steba väger 3,6 kg, vilket inte är mycket men det tar lite mer plats i skåpet.

      • Enkel och intuitiv display
      • Brett temperaturomfång
      • Precision vid temperaturinställningar
      • Enkel att rengöra

      Steba SV2 Sous Vide

      Ett enkelt sous vide-kar med otroligt många möjligheter. Steba SV2 har en kapacitet på 10 liter, vilket låter dig att tillaga upp till 3 kg kött. Det gör naturligtvis också att den tar lite mer plats i köket, men den behöver å andra sidan inte några extra tillbehör. På LCD-displayen kan du följa processen, hur långt det är kvar och vilken temperatur du uppnått. Du ställer enkelt in de olika inställningarna med knapparna. Temperaturen kan ställas mellan 5–99 grader, vilket ökar dina möjligheter. SV2 ser säkrar bra vattencirkulation, vilket garanterar ett otroligt mört resultat varje gång.

      • Stor vattenkapacitet
      • Bra vattencirkulation
      • Användarvänlig LCD-display

      Goda tips för tillagningen

      Tillagningen är enkel, men det kan vara svårt att komma igång ordentligt med tillagningen. Därför vill vi gärna ge dig några tips på vägen, som du med stor fördel kan använda dig av. 

      • Välj din favoritkryddning. Med sous vide är dina matvaror i kontakt med marinader och kryddor hela tiden. Det vill säga att du får ett resultat som smakar mycker mer och är långt saftigare.
      • Ju längre tid ju bättre. Även om det säger sig själv så är det rätt. Även om du i förväg ger maten 2 timmar och 55 minuter, så tar din mat ingen skada av att få ännu längre tid. Några matvaror blir bara mer möra av det.
      • Stekskorpan ger det sista. När du har tillagat din mat, t. ex din stek i sous viden, så kan du lägga upp den på en varm grillpanna efteråt, så får den en läcker stekskorpa, men förblir mör och läcker.

      Behöver du inspiration till att komma igång med din sous vide kan du med fördel testa några av dessa läckra recept.

      Nödvändiga tillbehör

      Det är lätt och smidigt att tillaga mat med sous viden, men det finns några tillbehör som är nödvändiga. Du behöver både vakuumpåsar och en vakuumförpackare.

      Vakuumpåsarna kan fås i flera olika storlekar och format. Det finns de som du själv kan klippa till, och även de som är färdigklippta. Vi vill dock gärna ge dig ett litet tips på vägen; du kan faktiskt använda förseglade påsar som du kan köpa på stormarknaden. De påsar som du stänger genom att klicka ihop dem. Med dessa påsar finns det även några nackdelar. Det är omöjligt att skapa en perfekt vakuumlösning, då du aldrig kan få ut all luft. Samtidigt är sannolikheten att maten flyter också större. Med luft i påsen utnyttjar du inte tekniken så effektivt som det är tänkt. Dessutom ska du vara uppmärksam på att om du tillagar något i över 24 timmar kommer förseglingen att släppa. Det säkraste sättet - och det sätt som ger absolut bäst resultat är alltså med riktiga vakuumpåsar.

      Därtill behöver du självkart en vakuumförpackare. Dessa fås i många olika modeller och märken. Som utgångspunkt gör de alla det samma. Skillnaderna ligger i hur stora de är och hur stora påsar de kan försegla. Det vakuumförpackaren gör är att ta ur all luft ur påsen genom att suga ut den. Därefter förserglar den påsen med lim så att din mat vakuumförpackas. Man borde vakuumförpacka all sin mat - även om den inte ska tillagas i sous viden. Luft är nämligen maten värsta fiende då den förkortar hållbarheten. Vakuumförpackarna är enkla att använda. De har som utgångspunkt mycket få knappar, vilket gör det enkelt.

      En värld av smakupplevelser

      Som du nog har läst dig till kan en sous vide maskin ge dig en värld av smakupplevelser. Det är något av en kockvärld att bege sig ut i, då det finns många olika modeller. Om inte annat kommer du älska dig själv för resultatet. Hos KitchenOne hittar du bra sous vide erbjudanden - det är bara att hoppa in. Vi tycker m ideen med en sous vide och det dröjer inte länge innan det finns i varje mans ägo.

      Vi hjälper dig lyckas i köket
      Alltid 365 dagars öppet köp
      Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
      Officiell återförsäljare av alla varumärken
      Vi har spridit köksglädje sedan 2005
      Läs mer om Bagaren och Kocken