Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

 

Vad ger desserten den där knäckiga ytan, kan griljera skinkan, kirrar den brända kanelen på drinken samt tänder ljusen på köksbordet när maten är redo? Vi pratar såklart om gasbrännaren och än mer specifikt - om Sievert. För det är inte alla produkter som har goda recensioner från såväl proffskocken som nybörjaren i köket. Men här särskiljer sig Sievert från mängden. Bolaget, som är svenskt, har anor som sträcker sig ända tillbaka till 1882. 

För somliga kan det tyckas lite motigt att använda en gasbrännare. ”Är det verkligen säkert?” Kanske har du hört om brännare där handtaget smälter. Eller testat en variant där en får bränna ”i en hel evighet” innan maten når önskat resultat. Svaret är så enkelt att det kan låta löjligt. Men när det kommer till gasbrännare är kvaliteten - A & O.

En brännare med hög standard är alltid säker att använda. Samma sak gäller effekten. Med en gasbrännare från Sievert kan du lita på att effektivt kunna karamellisera desserten, griljera maten och flambera drinken. Nyligen utsågs Sieverts Handyjet till ”Bästa Valet” i kategorin gasbrännare när Testat.nu gjorde sin årliga undersökning (2023). 

Klicka på ”alla produkter” för att utforska Sieverts sortiment direkt. ”Inspiration” för att lära dig mer om bar- och matlagning med handbrännare. Under ”personalen tipsar” hjälper vi dig att komma igång med din gasbrännare.  

Proffsen talar sig varma om Sieverts gasbrännare

Så här säger mästerkocken Johannes Örnemark:

PERSONALEN GUIDAR

Så här säger Petter om sin Powerjet handbrännare från Sievert!

KOM IGÅNG MED HANDBRÄNNARE

Det är enkelt att använda en brännare i köket. Lättare än att säga ”sex-laxar-i-en-laxask”. På Sieverts
Powerjet och
Handyjet skruvar du på gasen tills att det tar emot. Tryck på knappen för att sätta igång.
Vill du justera lågan gör du det. När du är färdig släpper du bara knappen. Det här är, som nämndes tidigare,
mycket effektiva gasbrännare så du kan vara säker på att snabbt bli klar och briljera med det goda resultatet.

Vad ska du använda en gasbrännare till?

Karamellisering

Kanske har du sett någon karamellisera ytan på en crème brûlée med en gasbrännare men inte testat själv? I korthet går det ut på att man bränner sockret ovanpå desserten. Då bildas den där knäckiga ytan som är så eftertraktad och som, i ärlighetensnamn, är halva grejen med efterrätten Crème brûlée. Det finns såklart andra efterrätter där du också kan använda en gasbrännare men detta är nog den mest kända. För att lyckas behöver du justera lågan till medelnivå och sedan hålla den cirka 10 centimeter från ytan.  

Flambering

Troligtvis har du redan koll på flambering. Men om, så kan det förklaras som en matlagningsmetod där man tillför sprit med hög alkoholhalt i maten, till exempel cognac, som du sedan tänder eld på. Under flamberingen bränns alkoholen bort. Det ser såklart rätt läckert ut med elden men framförallt är det de runda smakrika aromerna som spriten adderar till maten som du vill komma åt.  

När det är dags att flambera ska du tänka över vilken stekpanna som du använder. Välj ingen med beläggning utan kör på gjutjärn eller rostfritt stål. Slå sedan på cirka 5-10 cl sprit över det som ska flamberas. Här vill du ha en svalare panna, för att inte spriten ska koka, men samtidigt att maten är varm så att även spriten blir det. Stå inte under köksfläkten eller bredvid något som lätt kan fatta eld. Låt spriten brinna ut, det gör den på under en minut, och sedan är det bara att servera. Om du vill vara på den säkra sidan kan du ha ett lock nära till hands under flamberingen. 

I efterrätter är det i stället starklikörer som du vill använda. För Crêpes suzette flamberas ofta citruslikören triple sec och för en äppeldessert är det vanligt med calvados. 

Som du hör är gasbrännaren mångsidigt köksredskap. Du använder den inom bakning, matlagningen, för att fixa drinken och ibland också för att stajla lite för gästerna… Men som vi nämnde inledningsvis är kvaliteten A & O när det gäller gasbrännare. Oavsett om du vill ha en till dig själv eller för att ge bort kan du känna dig trygg med att Sievert – både håller och är säker! Och när maten sen är klar är det bara att tända ljusen (eller brasan) med din gasbrännare.

Griljering

I korthet handlar det om att få till den perfekta ytan på maten. På sushirestauranger är det inte ovanligt att du hittar halstrad (eller ”eldad”) lax på menyn. Där tar kocken hjälp av en gasbrännare för att få till en, rent utsagt, magisk smakkombination mellan den råa fisken och den eldade ytan. Många väljer också att sota grönsaker till måltiden, vilket adderar både smak och textur. Ett litet knep som tar din maträtt till nya höjder. För att lyckas sota eller att halstra maten finns det två viktiga saker att känna till. Det ena handlar om att använda lite eller inget fett alls vid tillagningen och det andra om temperaturen. Här är hög temperatur helt avgörande och som vi vet är det just vad en gasbrännare ger.  

När du väljer en gasbrännare av hög kvalitet är det ett roligt redskap att använda för att sätta knorr på rätten. Då är effekten god och det tar mycket kort tid, i vissa fall bara ett par sekunder, att få till ytan på det som du lagar. Sen handlar det bara om att experimentera. Välja råvara och se vilket avstånd som är bäst för att få till ytan. Som nämndes tidigare behövs gasbrännaren för att göra crème brûlée. Den höga temperaturen ihop med sockret skapar de perfekta förutsättningarna för karamelliseringen. En annan sak som innehåller socker, inom matlagning, är marinad. Så varför inte använda brännaren till att ge det du grillat en god karamelliserad yta? 

Kanske låter det som att gasbrännaren endast är till för dem som lagar extravaganta måltider. Men så är inte fallet! Gasbrännare är till för dig som uppskattar god mat och som vill lyckas med den i hemmet.

RECEPT

Eldad lax - det säger man inte nej till!

Går på bara ett par sekunder med en bra brännare.

Nigiri - lax, tonfisk & avokado

4 pers

  • 3 dl sushiris
  • 3 dl vatten
  • 1/2 dl risvinäger
  • 1/2 dl strösocker
  • 100 g fisk av bra kvalitet ex. rå lax eller tonfisk
  • 2 avokado
  • 1-2 noriark
  • Wasabi
  • Ljus soja
  • Chilimajonnäs

Gör så här

  1. Börja med att koka riset i god tid (följ anvisningarna på paketet). Låt svalna.
  2. Skär fisken med vass kniv - tunna skivor.
  3. Gör likadant med avokadon.
  4. Klipp noriarken i önskad bredd.
  5. Forma riset rektangulärt i fuktade händer.
  6. Önskar du hetta - bred ut ett tunt lager med wasabi för att sedan lägga en tunn skiva fisk/avokado på. Om du vill - fäst fisken/avokadon med en bit nori. Fukta lite på arket för att få det att fästa.
  7. För att få fram ytterligare smaker i fisken - bränn av med din gasbrännare till önskad yta!
  8. Servera sushin med soja, wasabi & chilimajonnäs.

Tips & trix

  • Det krävs mycket höga temperaturer när du ska sota din råvara. Det löser du enkelt med Powerjet. Sedan får du experimentera vilket avstånd som är bäst mellan det som ska tillagas och handbrännaren. Det skiljer sig åt mellan olika råvaror. Men kul att experimentera sig fram för att hitta rätt och få fram textur och förhöja smakerna. 
  • Generellt sett ger en bränning på nära håll en tunn yta med mycket smak och kraftig färg. Medan det motsatta gäller om du i stället håller brännaren en bit från råvaran. Då tar det längre tid att ”tillaga” men värmen tränger in djupare och en tjockare yta skapas och du får en mycket god konsistens. 

Alkoholfri äppeldrink med kanel & italiensk maräng

2 pers

Italiensk maräng

  • Äggvita från 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker

Kanelsockerlag

  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 citron, saften
  • 2 dl äppelmust

Gör så här

  1. Vi börjar med marängen.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull till det når 120 grader. När den kommit till 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum.
  3. Häll sockerblandningen i en tunn stråle ner i skummet medan du vispar med hög hastighet med en elvisp. Vispa tills marängen svalnat helt.
  4. Koka upp ingredienserna till kanelsockerlagen i en kastrull. Låt svalna.
  5. Häll citronsaft i 2 glas.
  6. Fördela äppelmusten i glasen för att sedan blanda ner kanelsockerlagen.
  7. Lägg försiktigt på den italienska marängen och bränn av den med din gasbrännare.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken