Allt till frukosten
 

Börja dagen rätt

 
Frukost ger en god start på dagen. Vare sig du får frukosten serverad på sängen en lat helgdag eller stressar i den farten!

Här har vi samlat våra favoriter som gör frukosten till något alldeles speciellt, inspiration och recept.

Utvalda favoriter

Favoriter till frukosten

Kaffe + Frukost = Kärlek

Varje frukost måste ha kaffe! Det vanligaste sättet att brygga kaffe är utan tvekan en filterbyggare, till exempel Moccamaster, som går snabbt och smidigt. Pressobryggare börjar också bli allt mer populärt på frukostbordet. Charmen med att använda en pressbryggare är att det är inget som kommer emellan kaffet och vattnet, detta gör att du verkligen tar del av hela smaken och aromen. Använd gärna en kvarn och mal kaffebönorna grovt själv.

För dig som vill vara barista på hemmaplan är en espressobryggare perfekt. För att få till en god espresso bör du mala bönorna själv. Att ha en espressomaskin hemma ger dig många möjligheter då de flesta kaffedrycker använder espresso som bas.

Duka med dina favoriter

Ta fram dina favoriter och fyll hela bordet! Oavsett om du dukar till frukost eller brunch så finns det bakom varje dukning små, enkla detaljer som skapar den där härliga stämningen. Varför inte använda små skärbrädor istället för tallrikar? Det ger en mer rustik och naturliga känsla men som samtidigt är praktiskt - för vem smular, skivar och delar inte på frukosten? Blanda in mer av naturen. Vik servetter och knyt fast en kvist av färska örter - salvia är superfint!

Nyrostat bröd...

Den gyllenbruna ytan och krispiga känslan är två starka anledningarna till varför vi gillar rostat bröd. Det är svårt att rosta det perfekta brödet, det blir lätt för mjukt eller bränns vid. Med rätt brödrost kontrollerar du enkelt hela processen i strävan efter att skapa den perfekta rostningen. Att på morgonen kunna få en skiva perfekt rostat bröd är guld värt. Det är en harmonisk start på dagen. Brödrosten kan också liva upp med sin blotta uppenbarelse om den har en snygg design och blir därmed en fin inredningsdetalj i ditt kök.

Vi har samlat ett brett utbud av snygga och praktiska brödrostar från kända varumärken så som Smeg, KitchenAid och Dualit. Kanske en brödrost i retro design? Välj en brödrost med plats för allt mellan två till sex brödskivor. 

Bjud på en mysig frukost

 
Grön frukostsmoothie
Börja dagen med en riktig energikick, rik på fibrer. Fylld med A, C och K-vitamin och kalcium!

2 portioner

1 medelstor lime (90 g)
1 medelstort äpple (150 g)
½ gurka (130 gram)
½ medelstor avokado (125 g)
320 ml kokosvatten
30 g babyspenat
50 g späd grönkål
1 tsk färsk, finriven ingefära
 
 
Gör så här:
1. Skala och kärna ur limen. Hacka fruktköttet grovt och gör sedan likadant med äpplet, gurkan och avokadon.
 
2. Mixa ingredienserna till en slät smoothie. Fördela i två glas och toppa gärna med krossad is. Servera genast.
 
 
 
Fröknäckebröd med flingsalt
En lyxig helgfrukost blir komplett med hemmagjort fröknäckebröd. Perfekta för lata söndagar.

ca 9 st

100 g sötmandel
100 g solroskärnor
3 msk sesamfrö
4 msk chiafrön
3 msk rapsolja
1 uppvispat ägg
1/2 tsk flingsalt
 
Ugn 150°
 
Gör så här:
1. Hacka mandeln fint i en matberedare.
 
2. Blanda mandeln med solroskärnor, chiafrön, olja, ägg och salt. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper, 18x18 cm. Ta bort det översta bakplåtspappret.
 
3. Skär knäckebrödet i fyra fyrkanter ca 6x6 cm. Lägg bakplåtspappret på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
 
4. Låt knäckebröden svalna på galler.
 
Tips! Gör en god dipp till knäckebröden. Rör samman en smaksatt färskost med 2 dl crème fraiche. Skiva 12 rädisor och tärna en halv gurka. Vänd ner grönsakerna i krämen och krydda med salt och peppar. Strö över gräslök.
 
 
Bröd med blåbär & mandel
Filmjölksbröd med mycket mandel och torkade blåbär som har en spännande och mild smak av messmör

1 bröd

2 dl fullkornsmjöl av dinkel
4 dl siktat dinkelmjöl
1 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl hel mandel
2 dl torkade blåbär
4 dl filmjölk
1 dl messmör
 
Ugn 200°
 
Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i filmjölk och messmör.
 
2. Häll degen i en smord avlång brödform som rymmer cirka 1 1/2 liter.

3. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.
 
4. Låt vila en stund och vicka sedan upp brödet. Linda in brödet i en handduk och låt kallna på galler.