Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Tomater

Förutom att äta tomater precis som de är kan de förädlas på många sätt. Här tipsar vi om att torka, lägga in och göra en pesto rosso.
Andra förslag är att koka en pastasås, soppa, gratinera tomaterna med ost och kryddor eller göra en god juice till hösten.

Torka
Tvätta och dela tomaterna i halvor eller skivor.
Lägg tomaterna glest på brickorna, se till att tomaterna på respektive bricka har samma tjocklek.
Sätt ihop torken och starta den på 55 grader och 4 timmar till att börja med. När fyra timmar gått kan du rotera brickorna för en jämnare torkning. Kolla tomaternas textur och sätt på mer tid. Torkningstiden beror på tomaterna storlek och vilken textur du önskar. Tiden kan skilja med många timmar så kontrollera med jämna mellanrum och rotera brickorna några gånger.

Kryddning
Blanda olivolja och valfria kryddor i en skål, häll ner delade tomater och blanda om ordentligt.
Torka som ovan.

Små tomater
Testa att torka halverade körsbär- eller cocktailtomater tills de är knapriga. Både med och utan kryddning gör de ett trevligt tillskott i salladen.

Lägga in
Om du ska lägga in tomaterna i olja så räcker det med att torka dem tills de fortfarande går att böja dem. Varva tomater och kryddor, ex vitlök och rosmarin, salt och peppar, i en burk och toppa upp med olivolja.

Helt torkade tomater kan mjukas upp genom att blötläggas i hett vatten.

Pesto
Fördelen med hemmagjord pesto är att du själv kan välja vad du vill ha i den. Istället för pinjekärnor kan du välja andra nötter, frön eller kärnor. Testa även att variera kryddningen av din pesto med olika örter, kryddor, bär eller frukt!

Röd pesto

Den röda peston är en smakrik och fyllig sås som förgyller de flesta måltider. Kombinationen av tomater, basilika och parmesan gifter sig perfekt och passar utmärkt till pasta, som pålägg på ett fluffigt bröd eller som smaksättare i soppor och grytor. 

Du behöver

  • 200 g soltorkade tomater i olja, avrunna
  • 75 g Parmesanost
  • 75 g solroskärnor
  • 10 g basilika, färsk
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-1½ dl olivolja

Gör såhär

  1. Hacka osten i små bitar.
  2. Skala och skiva vitlöken.
  3. Lägg ost, vitlök, tomater, frön, basilika, balsamvinäger, salt och peppar i mixern, mixa kort.
  4. Tillsätt olja och kör till önskad textur.
  5. Förvara i glasburk i kyl.

Äpple

Nu är äppelsäsongen här! Musta, mosa eller torka tunna äppelskivor för sötsyrliga chips till höstens mellanmål.
Frukten, som finns i oändliga varianter kan smaksätta både bröd och söta bakverk, eller bli till en god marmelad till ostbrickan.

 

Äppelmos

När det är dags att skörda äpplen och göra mos är passertillsatsen oumbärlig. Du slipper skala och kärna ur dina äpplen vilket gör äppelmostillverkandet mycket snabbare. I hemmagjort äppelmos du själv reglera sockermängden och testa att tillsätta andra frukter, såsom päron. Passa även på att krydda ditt äppelmos, kardemumma, citrusfrukt och vanilj ger goda smakkombinationer.

Du behöver:

  • 1 kg äpplen
  • ½ kg socker (går att utesluta)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Tvätta och dela äpplen i mindre bitar. Lägg ut bitarna på plåten och lägg ett bakplåtspapper ovanpå.
  3. Grädda i ugnen tills äppelbitarna är mjuka, ca 15 minuter.
  4. Kör all frukt i passertillsatsen. Ta skålen med avfall och kör igenom det en gång till.
  5. Mät upp äppelmoset och häll i en kastrull. Tillsätt ungefär hälften så mycket socker som fruktmos och värm under omrörning upp tills sockret lösts upp. Det får inte koka!
  6. Häll upp äppelmoset i glasburkar, låt svalna och förvara i kyl.

Morötter

Morötter, med sin krispiga textur och naturliga sötma, är en oumbärlig ingrediens i köket. Oavsett om de är tillsatta i en höstig gryta,
rostade tillsammans med andra rotfrukter eller puréade till en len soppa, tillför de en smakförhöjning och näring till dina måltider. 

Rårivna morötter går bra att frysa in som de är och kan användas som sötma i hembakat bröd, köttfärssås eller i zucchinibiffar.
Självklart utgör de en god bas i fikafavoriten morotskaka. Passa på att riva extra mycket morötter, frys in i portioner om 350 gram
så går det snabbt nästa gång du ska baka en morotskaka.

 

 

Morotskaka

Här är receptet på en riktigt saftig morotskaka med massor av krämig frosting, ett bra fika att bjuda på året om. Morotskaka kan frysas in och klarar sig många dagar i kylen. Rivtillsatsen är toppen när du vill riva andra grönsaker till höstens middagar, mycket går att frysas in och gör det gärna i portionsförpackningar efter recept så är det lätt att ta fram och laga till.

Recept för 12-14 bitar. 

Ingredienser

Kaka:

  • 4 st ägg
  • 4 dl socker
  • 4½ dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 tsk kanel
  • 1½ tsk kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk ingefära
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ½ tsk salt
  • 2½ dl rapsolja
  • 350 g rivna morötter
  • Smör till formen

Frosting:

  • 150 g smör
  • 600 g färskost
  • 5 dl florsocker
  • 1 msk lime
  • 1 tsk vaniljpulver

 

Gör såhär:

Kaka:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform, 23 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj insidan av kanterna med smör.
  2. Riv morötterna, grovt eller fint.
  3. Vispa samman ägg och socker.
  4. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt tillsammans med olja. Vispa slätt.
  5. Tillsätt morötter och vispa samman.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  7. Låt kakan svalna ett par minuter. Öppna sen formen och vänd upp kakan på ett galler, lås formen igen och låt svalna helt.

Frosting:

  1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
  2. Vispa smöret fluffigt och vitt.
  3. Tillsätt florsocker, vanilj och lime. Vispa slätt.
  4. Tillsätt färskost och vispa snabbt ihop till en fast kräm och häll upp den i en spritspåse.
  5. Dela kakan i tre delar lika stora delar och lägg den första delen på ett fat.
  6. Spritsa eller bred på en fjärdedel av frostingen. Lägg på nästa del och bred på ett lager frosting. Toppa med den sista botten och bred resten av frostingen runt och på kakan.

Om du vill spritsa något fint ovanpå så kan du minska mängden frosting i tårtan och använda det som dekoration.
Ställ i kylen för att sätta sig något, gärna över natten.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken