Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

I det asiatiska köket finns mycket gott att hämta, och det är inte så svårt att göra själv hemma! Vi
har tagit hjälp av Christin Kashou - vinnare av Sveriges Mästerkock 2021 - som inspirerar med tre rätter
som är riktiga smak-explosioner!

GAMBAS PÅ HIBACHI

Du har väl inte missat den senaste grilltrenden - Hibachi? Det är en japansk bordsgrill - tillverkad i lera!
Gambas - eller jätteräkor - gör sig mycket bra på Hibachigrillen. I Christins recept serveras de också med
ingefärsolja och en kålrabbi- och fänkålssallad.

Receptet hittar du längre ner på sidan!

HALSTRAD LAX

Att halstra innebär att man snabbt grillar på ytan av någonting. En brännare är ett effektivt verktyg som är enkelt att
använda. Sugen på att testa på tekniken? Då rekommenderar vi att ni testar Christins recept på halstrad lax med sommar-
primörer och edamamebönor - tillagade i en ångkokare av bambu.

Receptet hittar du längre ner på sidan!

RAMEN

Ramen - den japanska nudelsoppan - har blivit allt mer populärt på senaste tiden. Soppan serveras tillsammans
med en uppsjö av olika ingredienser och äts huvudsakligen med ätpinnar. Endast buljongen äts med sked, om man
inte vill dricka den direkt ur skålen. Christin bjuder på ramen med kycklingbuljong, rimmat sidfläsk och chiliolja.
Den toppas med bland annat majs, shiitakesvamp och salladslök.

Receptet hittar du längre ner på sidan!

RECEPT

Hibachigrillade gambas

med ingefärsolja och kålrabbi- och fänkålssallad 

Du behöver

4 portioner

  • 400 g (ca 12 st) råa gambas
  • 5 cm ingefära
  • 2 st salladslök
  • 1 msk röd chili
  • 1 dl rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 kålrabbi
  • ½ fänkål
  • 1 citron
  • 2 msk honung
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Skala gambas, behåll gärna huvud och stjärt. Det går även att grilla med skalet på.
  2. Finhacka ingefära, salladslök och chili. Hetta upp rapsolja i en kastrull och tillsätt allt du precis finhackade. Stäng av värmen. Smaksätt oljan med salt och japansk soja.
  3. Skala kålrabbin om den har ett tjockt skal. Ansa fänkålen. Skiva kålrabbi och fänkål tunt med en mandolin och lägg upp på ett fat.
  4. Riv skalet från en citron och pressa saften från halva. Blanda samman citronskalet och saften med de övriga ingredienserna och häll över salladen.
  5. Fyll din hibachi med grillkol (utan briketter) och tänd på.
  6. Grilla gamabasen på båda sidorna tills den fått en lätt rosa färg och härlig grillyta. Pensla ingefärsoljan på gambasen och servera med kålrabbi- och fänkålssallad.

Halstrad lax

med sallad på sommarprimörer och edamamebönor

Du behöver

4 portioner

  • 400 g färsk odlad laxfilé utan skinn
  • 1 salladslök, finhackad
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 dl kikkoman ponzu citrus sojasås
  • 2 knippen sparris
  • 150 g sockerärtor
  • 4 st rädisor
  • 100 g solrosgroddar eller ärtskott
  • 2 msk olivolja
  • ½ citron
  • Salt och peppar
  • 250 g edamamebönor
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skiva laxen i ca 1–2 cm tjocka skivor och lägg upp på ett fat.
  2. Koka sparris i 2 minuter och lägg sedan i ett kallt vattenbad. Skär sparrisen i bitar om 10 cm. Skiva sockerärotrna i strimlor. Skiva rädisorna tunt, gärna med mandolin. Blanda samman grönsakerna med solrosgroddar. Ringla över olivolja, pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar.
  3. Ångkoka edamamebönorna och ringla sedan över sesamolja och strössla på flingsalt.
  4. När det är dags för servering, bränn hastigt av laxen med en brännare tills laxen får en ljusrosa sotad färg. Toppa laxen med finhackad salladslök och sesamfrön. Serveras med en ponzu citrus sojasås på sidan om.

Ramen med sidfläsk

Du behöver

4 portioner

Kycklingbuljong

  • 700 g kycklinglår med ben, eller ett kycklingskrov
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 1 gul lök
  • 4 salladslökar
  • 2 tjocka skivor ingefära
  • 4 st vitlöksklyftor
  • salt

Chasu, rimmat sidfläsk

  • 600 g rimmat sidfläsk med svål
  • 2 dl japansk soja
  • 4 dl vatten
  • 3 skivor ingefära
  • 1 salladslök

Chiliolja

  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk hel Sichuanpeppar
  • ½ dl gochugaru chiliflingor (koreanks chili) eller 1 dl chiliflakes
  • salt

Toppings ramen

  • 300 g majskorn eller 2 majskolvar
  • 2 msk smör
  • 150 g shiitakesvamp
  • 1 msk sesamolja
  • 2 st salladslök
  • 4 portioner färska ramennudlar
  • 4 msk vit misopasta

Tips! Vill du inte göra chasu (sidfläsk), använd köttet från kycklingen och toppa din ramen med istället.

Gör så här

Kycklingbuljong

  1. Lägg ner kycklingen i tryckkokaren tillsammans med olja. Låt stekas medan du skär grönsakerna. Skiva gul löken och salladslöken i grova bitar och krossa vitlöken lätt. Lägg allt i tryckkokaren och tillsätt vatten till maxgränsan (2/3 delar). Sätt på locket och koka upp på hög värme för att få upp trycket. Sänk sedan värmen och tryckkoka i 45 minuter.
  2. Stäng sedan av plattan och låt tryckkokaren stå tills trycket i kastrullen har försvunnit, detta tar normalt sätt ca 10 minuter.
  3. Sila buljongen och värm upp vid servering. Buljongen kan sparas i kylen i upp till 3 dagar eller frysas in.

Chasu

  1. Skär ett par långa snitt i svålet på fläsksidan.
  2. Skiva salladslöken i 3 delar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka fläsksidan i 1,5 timme på medelv’rme. Vänd fläsksidan var 20:e minut.
  3. Stäng sedan av spisen och låt fläsksidan svalna i kastrullen. Skiva sedan upp i ca 1–2 cm tjocka skivor.

Chiliolja

  1. Häll oljan i en liten kastrull och tillsätt vitlök och Sichuanpeppar. Värm oljan till 100°C med hjälp av en stektermometer. Sänk värmen när oljan börjar komma upp i temperatur. Rosta kryddorna i oljan i 10 minuter.
  2. Häll chiliflingorna i en skål som tål värme. Sila ner oljan i chiliflingorna. Rör om och smaksätt med salt.

Toppings ramen

  1. Skär svampen i grova skivor eller behåll hela. Stek i sesamolja på medelhög värme i 2–3 minuter.
  2. Stek majskornen i smör i 5–7 minuter, eller till dess att majsen är gyllenbrun. Eller stek majskolven runtom i smöret och skär sedan av majsen.
  3. Skär salladslöken i tunna skivor.

Montering

  1. Koka upp den silade kycklingbuljongen och ta fram en ytterligare kastrull för att koka nudlarna. Ta fram fyra djupa skålar att servera i. Lägg 1 msk misopasta i vardera skål samt ett par teskedar av chiliolja. Häll över den rykande buljongen och vispa samman misopastan och chiliolja med kycklingbuljongen.
  2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet, sila och lägg upp. Toppa ramen skålarna med chasu, smörstekt majs, shiitakesvamp, och salladslök. Slurpa och njut!
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken