Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB Ankarsrum Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB 5 990 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 2 290 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 489 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 6 495 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 421 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 529 kr
DuraCeramic 5.0L - Vit Crock-Pot DuraCeramic 5.0L - Vit 1 449 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd 960 kr
13 franska kökstermer

13 franska kökstermer

Frankrike är ett av världens mest inflytelserika länder när det gäller matkultur. Vi i Sverige importerar både deras mat och deras mattermer till våra egna kök.

Är du också trött på att höra en massa franska matuttryck och spela med att du förstår? Bagaren och Kocken hjälper dig att hänga med i det franska tugget genom att lista 13 franska kökstermer som kan vara användbara och roliga att veta.

Sous Vide

Betyder under vakuum på franska och är en speciell metod för att laga långkok. I Sous Vide förseglar man maten i en vakuumpåse och kokar det i vatten på en låg temperatur mellan 50 och 60°C. Det finns speciella Sous Vide-kokare som gör processen enklare. Med Sous Vide blir köttet eller grönsakerna väldigt jämnt tillagade vilket skapar en trevlig saftighet som kan vara svår att uppnå vid vanliga långkok.

På ren svenska: Soo Vidd

Sauteuse

Ordet sauté betyder ungefär att kasta på franska och används i köket i samband med en snabb stekning där man kastar det som steks i stekpannan eller kastrullen. På så vis får maten färg snabbt utan att brännas. En sauteuse är en blandning mellan en stekpanna och en kastrull som används för att sautera.

På ren svenska: Såtös

Haut cuisine

La Haut Cuisine avser fin mat som serveras på en restaurang. Uttrycket kan översättas lite slarvigt rakt över på svenska till övre kokkonst.

På ren svenska: Ått qwusin

Fondue

Fondue har säkert de flesta ätit men vad betyder fondue? Fondue är en böjning av det franska verbet för att smälta. Om man säger fondue så anspelar sig det i Frankrike på ostfondue. Vill man istället ha en köttfondue så säger man fondue bourguignonne.

På ren svenska: Fonn dy

Coq au vin

En fransk rätt som kort och gott betyder tupp i vin. Vilket också är ungefär vad det är. Dock så används oftast kyckling i denna härliga gryta.

På ren svenska: Kock oa vö

Aperitif

En liten, ofta alkoholhaltig drink som dricks före maten för att reta aptiten. Ordet kommer från latinets aperire som betyder öppna. En aperitif är således en liten öppnare.

På ren svenska: Apär tiff

Escargots

Något som känns rätt avlägset för många i Sverige är att äta sniglar, eller escargots som det heter på franska. Faktum är att sniglar är riktigt gott med rätt kryddning och tillagning. Speciellt som en liten förrätt. Värt att testa!

På ren svenska: Eskargås

Raclette

Ordet raclette kommer från det franska verbet racler som betyder att skrapa eller att skava. En rätt som består av en speciell sorts smält ost. Det är lättast att göra raclette i ett elektriskt raclettejärn.

På ren svenska: Racklätt

À la minute

Betyder på minuten och innebär att maten serveras direkt på beställning.

På ren svenska: A la minytt

Avec

Är sprunget ur det något längre uttrycket du café avec le petit verre som översatt till svenska betyder kaffe med det lilla glaset. Avec betyder kort och gott med och en avec är en alkoholhaltig dryck som dricks tillsammans med kaffet.

På ren svenska: Aväck

Julienne

Julienne innebär att man skivar grönsaker i tunna strimlor. Namnet tros härstamma från det franska namnet Julie. Man kan göra Julienne både genom att använda en vass kniv eller en särskild juliennestrimlare. Juliennegrönsaker blir fantastiskt härliga i en sallad till exempel.

På ren svenska: Tjulijenn

Pot au feu

Du har säkert hört talas om ett Pot Pourri. Uttrycket används ungefär som lite av varje på svenska. Faktum är att uttrycket Pot Pourri var det ursprungliga namnet på grytan pot au feu. En pot au feu är en enkel gryta som är gjord på biffkött och grönsaker i blandad variation. Pot au feu är en traditionell gryta som ätits av både rika och fattiga i Frankrike sedan 1600-talet. Uttrycket betyder gryta på elden.

På ren svenska: Pottafo

Baguette

Du vet antagligen redan vad en baguette är men du vet nog inte vad ordet baguette betyder. Det avlånga delikata brödet, är även det franska ordet för stav eller batong. Baguetten är förmodligen det som folk oftast förknippar med fransk mat och har blivit en del av den franska stereotypiska karikatyren med en basker, randig tröja, scarf, mustasch och en baguette under armen. Baguetter är lätta och trevliga att baka om du har en baguetteplåt hemma.

På ren svenska: Skitgott! Alternativt Baggätt.

Hoppas att du nu känner dig lite tryggare när du stöter på mattermer från den franska matkulturen. Det finns ju bevisligen en hel del. Franskan är trots allt kärlekens språk och alla vet ju att den bästa maten görs med kärlek!

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22