Köket är hemmets hjärta. Att duka fint (eller att faktiskt duka överhuvudtaget) såväl till fika, lunch som middag är väl värt att lägga tid på. För visst får det måltiden att både kännas lyxigare och smaka lite bättre? Det tycker i alla fall vi.
På Bagaren och Kocken tror vi på att känna till dukningens etikettsregler så att du och jag kan göra medvetna val: följa dem om vi vill och sedan bryta mot dem med känsla och stil när så passar. En bra utgångspunkt är att börja med att fundera över vilken relation gästerna har till varandra är det familjen eller kollegorna som kommer? Med rustika grytor på bordet får du till en familjär känsla och dukar du istället med finporslin och linneservett skämmer du bort middagsgästerna som känner sig uppvaktade.
Det finns såklart en uppsjö bra tips och trix att ta till och för dig har vi här samlat våra bästa. Håll till godo!
Det kan tyckas självklart - att det är dryckesmenyn som avgör - men att servera rätt dryck i rätt glas och att hålla reda på hur de sedan ska dukas upp är inte så lätt alla gånger.
Enligt etikettsreglerna placerar du glasen från höger till vänster i den turordning som de ska drickas. Vattenglaset står alltid längst till höger eftersom att det används under hela middagen. Därefter följer eventuellt snapsglas, förrättsglas och varmrättsglas. Sist och längst ut till vänster står det glas för dryck som skall intas till desserten. Observera att kaffe- och tekoppar inte ställs fram förens efter maten. Skönt att ha koll på, eller hur!
När det gäller stämning och att få till en snygg dukning är glasen fortsatt viktiga. Att jobba med olika nivåer är alltid positivt och du skapar på så vis enkelt spänning och dynamik i din dukning. Glasen är per automatik olika höga och vill du förstärka skillnaden ännu mera gör servetten till en strut och placera i ett av glasen. Ett annat knep att ta till är att hälla upp måltidsdrycken, oavsett om det är vatten, saft eller vin, i en karaff. Det förhöjer helhetsintrycket - presentationen är a och o!
I vårt sortiment har vi ett glas för varje dryck och tillfälle. Några som verkligen tagit fasta på det och är experter på glas är varumärket Riedel. Har du till exempel favoriter när det kommer till vin och vindruvor så har de ett glas som tar fram de bästa smakerna och aromerna för just dessa.
Enligt traditionen ska knivar placeras till höger- och gafflar till vänster om tallriken. Under middagen ligger förrättsbesticken ytterst och varmrättsbesticken närmast tallriken. Dessertbestick ska vara ovanför tallriken och skaftet på skeden peka åt höger medan gaffelns åt vänster (kika gärna på vår illustration och se ett kuvert uppdukat enligt konstens alla regler).
Glöm inte att uppläggningsbestick kan vara både snygga och praktiska. Låt dem ligga framme och dekorera bordet. Det lättar samtidigt lite på värdskapet för dig. Vi vill ju att middagen ska vara en härlig och avslappnad tillställning, så glöm snyggt upplagda fat och låt gästerna förse sig själva.
Porslin i naturnära färger är ett hållbart val, det står sig i längden och när du sedan hittar ett nytt favoritporslin går dessa två med största sannolikhet att snyggt matcha med varandra. Om möjligheten inte finns att ha porslin i olika stilar hemma välj då en färg som du tror att du inte kommer att tröttna på. Tallrikar, duk och servetter som följer samma färgskala ger en klassisk och stilren dukning.
Det ska vara roligt att duka! Kanske vill du istället blanda porslin och stengods hej vilt, tänk olika mönster, färger och modeller med varandra. Då kan du skapa den där så eftertraktade bohemiska och lekfulla looken som gärna smittar av sig och sprider god stämning kring bordet. Tipset för att ändå hålla ihop dukningen, är att duka med en större tallrik i samma färg eller modell och placera underst - så skapar du lite lugn.
Vad säger etikettboken? Jo, att förrättstallriken placeras ovanpå den för huvudrätten. Den lilla kuverttallriken för bröd och smörkniv ställer du till vänster om gafflarna.
Säkert har du, liksom vi, upptäckt att de där dukningarna som syns i inredningsmagasin sällan är särskilt praktiska och oftast har varje person fler tallrikar en vad hen kommer att använda under en måltid… Men det är det som är en del av tjusningen med att duka. Även om du bara ska äta soppa, passa på och placera en snygg tallrik under soppskålen och genast upplevs lunchen lite roligare. För inte är det helt osant det där om att vi “äter med ögat”.
Ytterligare en enkel men säker stämningshöjare är att låta maten vara en del av dukningen så ta en kvist av rosmarin och sno ett varv kring kuvertbrödet. Snyggt, enkelt och för att inte tala om den goda doften som det ger!
Fina buketter förgyller vilken grå tisdag som helst. Men att ha en vacker bukett stående på bordet varje dag är kostsamt och tyvärr inte så hållbart i längden. Däremot så sätter växtlighet mycket av känslan och skapar ett lugn vid bordet. Så även om buketten vissnat - kanske finns det någon annan växt i hemmet som kan få ta plats på bordet under middagen?
Annars kanske naturen finns i närheten som trädgård, balkonglådor eller i skogen runt husknuten? Ibland går det att hitta fina knoppar att placera ut tillsammans med linneservetter kring bordet. Eller kanske kan du sno ihop en fin bukett från trädgården och ställa fram i en snygg vas. På så vis förnyar du utan att det kostar så mycket och tar dessutom in rätt årstid i dukningen.
Ett hett tips är att skapa ett eget blomsterarrangemang eller “centerpiece”. Fynda vad du kan i naturen som kvistar, mossa, blommor och kottar. Lägg plastfolie i botten på en korg eller bricka med hög kant. Fyll sedan på med din grönska och glöm inte att less is more och lyssna på Ernst som säger att “i det enkla bor det vackra”. Det krävs faktiskt inget avancerat arrangemang för att du ska skapa magi med naturen som inslag.
Ljuslyktor är en ovärderlig inredningsdetalj när det är dags att duka. Släck eller dimra ned belysningen och låt ljusen sprida värme kring bordet, både till vardag och fest.
Välj ljuslyktor som antingen går i linje med den befintliga dukningen eller välj att bryta av med en accentfärg som drar ögonen till sig. Lyktorna gör sig perfekt ihop med andra inredningsdetaljer så grupperna dem gärna tillsammans med andra föremål på bordet, kanske ett ihop med salt och pepparkvarnen och två bredvid vasen med blommor?
Ljusstakar tar plats och ger ett elegant intryck. De passar bra på större ytor, gärna med högt i tak eller varför inte utomhus en vindstilla kväll. Ljusstakar är också den perfekta detaljen vid en romantisk “candle light dinner” för två och samtidigt är de pricken över i:et för att få till en lyxig känsla vid en större middagsbjudning.