)
Dukningsguide
2020-08-12
Köket är hemmets hjärta. Att duka fint (eller att faktiskt duka överhuvudtaget) såväl till fika, lunch som middag är väl värt att lägga tid på. För visst får det måltiden att både kännas lyxigare och smaka lite bättre? Det tycker i alla fall vi.
På Bagaren och Kocken tror vi på att känna till dukningens etikettsregler så att du och jag kan göra medvetna val: följa dem om vi vill och sedan bryta mot dem med känsla och stil när så passar. En bra utgångspunkt är att börja med att fundera över vilken relation gästerna har till varandra är det familjen eller kollegorna som kommer? Med rustika grytor på bordet får du till en familjär känsla och dukar du istället med finporslin och linneservett skämmer du bort middagsgästerna som känner sig uppvaktade.
Det finns såklart en uppsjö bra tips och trix att ta till och för dig har vi här samlat våra bästa. Håll till godo!
Det lilla extra… små detaljer som höjer nivån på din dukning.
Investera i linneservetter, det är nästan ofattbart vilken skillnad det blir om du dukar med servetter i linne jämfört med papper. Köp med fördel linne- eller textilservetter i en neutral färg eller en som matchar ditt favoritporslin. Det bjuder in till att de används och du kan njuta av den lyxiga känsla de medför ofta. Förresten, vi höll nästan på att glömma… enligt etikettboken får du placera servetterna var du vill när du dukar men det klassiska är att de placeras till vänster om bestick och tallrik eller mellan huvud- och förrättstallrik.
Gör egna placeringskort. Tänk “enkelt” och skriv middagsgästernas namn på löv, stenar eller något annat som du har nära till hands i hemmet. Tanken är inte att korten ska ta lång tid att göra utan en liten insats som bidrar till en exklusiv känsla och sätter en personlig touch på dukningen.