Det är ingen vågad gissning att du kommer äta glass i sommar. Förmodligen kommer du köpa den från någon stor glassbox. Du kanske, men bara kanske, testar en ny sorts strut eller pinne, men det mest sannolika är att du väljer en gammal beprövad sort.
Inget fel med det, men livet blir så mycket roligare när man testar nya saker. Förslagsvis kan du nu i sommar testa att göra hemmagjord glass. Det är enkelt, spännande, roligt och blir otroligt gott om du lyckas. Vilket inte är speciellt svårt alls. Vi på Bagaren och Kocken hjälper dig dessutom att lyckas med din hemmagjorda glass. Hos oss hittar du allt som behövs för en riktigt het glassommar.
Vi sammanställer några av våra favoritrecept på olika sorters glass. Alla maskiner, formar eller köksredskap finns att köpa hos oss om du inte redan har dem hemma.
Finns det något somrigare än rabarber? I denna supergoda glass skapar rabarberna en ultimat sommarsuccé!
250 g rabarber, eller två stjälkar
4 dl mjölk, fetthalt 3%
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
½ dl vatten
3 dl strösocker
6 äggulor
Börja med att skölja och skala rabarberstjälkarna om de är tjocka. Skiva dem och lägg i dem i en kastrull tillsammans med 1 dl socker och vattnet. Sjud i ungefär 5 minuter tills rabarbern är mjuk och låt dem svalna.
Skär vaniljstången itu på längden och skrapa ur fröna med hjälp av kniven. Häll mjölken, grädden, vaniljfröna och stången i en rostfri kastrull. Koka upp och dra bort kastrullen från plattan.
Vispa äggulan och 2 dl socker i en bunke tills det blir luftigt. Ta kastrullen med gräddmjölken och häll över den i en jämn stråle i bunken med äggulorna. Vispa samtidigt. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm upp blandningen igen och vispa i kastrullen med en visp. Om du är osäker kan du använda en termometer och ta av kastrullen vid 85°C. Annars kan man bara se när blandningen börjar tjockna. Det viktigaste är att det inte kokar.
Häll sedan över blandningen i en bunke och ställ den i kylen. Du kan låta den stå över natten vilket ger ett lite bättre resultat men det är inget måste. Blandningen ska hinna bli hyfsat kall. Sila blandningen innan du häller över rabarberpurén. Häll över glassmeten i glassmaskinen och sätt igång glassmaskinen. När konsistens är krämig och god så är glassen klar i glassmaskinen. Ställ in den i frysen i minst ett par timmar innan den ska serveras. Servera i skål eller rån med färska jordgubbar. Njut!
Att använda en glassmaskin är inte det enda sättet att göra hemmagjord glass på i sommar. Kanske blir det en snabb väderomställning som plötsligt väcker ett akut sug efter glass, eller så orkar man bara inte vänta på att glassmaskinen ska köra färdigt. Vi har genvägen till en snabb glass som är fantastiskt god. Det enda man behöver är en grym blender. Märkena Blendtec och Vitamix gör blenders som klarar av att göra glass på sekunder. Den enda riktiga förberedelsen som krävs är frysning av mjölk.
1/2 dl matlagningsgrädde
½ dl kondenserad mjölk
1⁄2 tsk vaniljsocker
1⁄4 tsk färsk citronjuice
5 dl fryst mjölk
4 kakor av märket Oreo
Lägg i alla ingredienser förutom kakorna i blendern. På en Blendtec finns det oftast ett förinställt glassprogram men det går att testa sig fram med vanlig manuell kontroll som på en Vitamix också. Börja i så fall på en låg hastighet i ungefär 15 sekunder och avsluta på en lite högre hastighet i 30 sekunder. Avsluta med att lägga i kakorna, använd pulsfunktionen tills bitarna är lagom stora och konsistensen på glassen är som du vill ha den.
Om du gillar strutglass så kan vi varmt rekommendera att göra egna rån. Har man rätt redskap så är det löjligt enkelt. Och löjligt gott!
Ca 20 st.
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl (knappt)
100 g smält smör
Blanda socker, vatten och hälften av mjölet i en bunke. Blanda till en klumpfri och jämn smet. Använd en sil och sikta ner resten av mjölet, samtidigt som du rör. Avsluta med att hälla i det smälta smöret.
Använd ett rånjärn. Det finns olika typer av rånjärn, vissa används på spisen och andra är elektriska. Det beror på vad man föredrar. Värm hur som helst upp järnet och smörj det med lite smör. Häll ut smeten precis som i ett våffeljärn och tryck ihop rånjärnet. Rånet är färdigt när det är ljusbrunt. Ta av det från rånjärnet och forma det med hjälp av en rånpinne eller något konformat föremål. Låt rånen stelna och lägg i din hemmagjorda favoritglass.
Glasspinnar brukar vara barnens favoriter. Inget är mer läskande än en riktigt kall och god isglass. Det finns en hel del formar som gör det enkelt att göra isglassar. Det enda man behöver är en frys, glassformen, glasspinnar och lite fantasi.
6 st
2 dl koncentrerad jordgubbssaft (helst hemmagjord)
3 dl vatten
6 jordgubbar
Börja med att blanda saften och vattnet. Skölj, rensa, snoppa och skiva jordgubbarna. Ta fram formarna och lägg i jordgubbsskivorna. Häll på saften och ställ in glassformen i frysen i ett par timmar innan du sätter i pinnarna, har du formar med plastpinnar med lock som hör till formen så kan du sätta i dem direkt. Låt glassarna stå, gärna över natten och skölj snabbt med vatten för att få dem att lossna. Kombinera gärna med annan saft och andra frukter. Låt fantasin flöda!
Hoppas att denna lilla genomgången har skapat ett sug efter glass och en insikt i hur enkelt det kan vara att göra glassen själv. Låt detta bli sommaren när du står över 88an och Nogger (åtminstone någon gång, inget ont om 88an och Nogger) och testar nya smakkombinationer som tar glassen och sommaren till nya höjder!