Det finns alltid en bra anledning för att njuta av glass - och vad är egentligen bättre än hemmagjord glass? Och möjligheten att kunna göra sin egen favorit eller pröva nya spännande smaker gör det hela ännu roligare. Vi har samlat några läckra recept som du kan ge dig i kast med, om du önskar pröva något nytt.
Lagad av: Ida Lawaetz - nordish.dk
Du behöver:
Fläderblomssaft:
20 fläderblomsklasar
2 msk citronsyra (lämplig för mat)
1 kg socker
1 liter vatten
Skal och saft från två ekologiska citroner
1 tsk atamon
Jordgubbe-flädersorbet:
400 g koncentrerad fläderblomssaft
500 g jordgubbar
3 gelatinblad
Saften fra 2 citroner
Så gör du:
Fläderblomssaft:
Skölj fläderblommorna och blanda med citronsyra, citronsaft, citronskal och socker. Häll 1 liter kokande vatten över blandningen och tillsätt 1 tsk atamon. Låt stå kallt under lock. 4-5 dagar, därefter kan det siktas. Häll sedan upp saften i flaskor.
Jordgubbe-flädersorbet:
Lägg gelatinbladen i blöt i 10 min. Skölj jordgubbarna och nyp av stjälkarna. Blanda jordgubbar med fläderblomssaft. Tillsätt citronsaft. Sikta hela blandningen. Värm upp hälften av blandningen i en gryta. Det ska inte koka. Vrid ur gelatinbladen och lägg ner dessa i blandningen så att de smälter. Blanda noggrant ihop den varma blandningen med den kalla. Kör den sedan i glassmaskin i ca en timme och njut tillsammans med färska jordgubbar.
Lagad av: Nanna Broe - nannabroe.dk
Du behöver:
Jordgubbskompott:
1,5 gelatinblad
200 g jordgubbar (frysta eller färska)
75 g socker
1 msk vatten
Glassblandning:
4 äggulor
70 g socker
1 tsk vaniljpasta
3 dl helmjölk
1,5 dl grädde (vispas och vänds ner i den kalla blandningen)
Randig choklad:
350 g vit choklad
100 g rosa choklad
Chokladfärg (2 st)
Så gör du:
Jordgubbsblandning:
Blötlägg gelatinblad i en skål med vatten. Lägg övriga ingredienser i en gryta och koka upp jordgubbarna. Lyft bort blandningen från värmen. Mosa jordgubbarna lätt och lägg i jordgubbar samt gelatinblad i blandningen. Låt blandningen svalna
Glassblandning / legering:
Vispa äggulor, socker och vaniljpasta porös. Värm upp mjölk under tiden. När äggblandningen är ljus och luftig, och mjölken varm, vänder du ner mjölken samtidigt som du vispar. Placera blandningen på värmen och värm upp glassblandningen under konstant omrörning till den når 86 grader och blivit något tjockare (mät temperatur regelbundet). Häll den tjocka, men flytande, blandningen i en behållare och låt den svalna (ev. över natten i kylskåpet). Vispa därefter grädden. Blanda ner grädden i glassblandningen. När grädde och glass är blandat tillsätter du jordgubbarna. Lägg den färdiga glassblandningen i glassmaskinen och låt den frysa (ca 40 minuter).
Glassblandning i form:
Häll över den kalla och krämiga glassen i önskade formar. Banka ut eventuell luft ur formarna och stick därefter ner träpinnar i glassen. Frys formarna i 3-4 timmar (tills de är helt frysta och kan tryckas ut).
Randig choklad:
Smält chokladen (men värm inte inte för mycket, den vita chokladen ska inte vara varmare än 28 grader och den rosa inte varmare än 30 grader - i och med att glassen är kall kommer den automatisk få en bra textur). Dela upp den vita chokladen i 3 skålar. Färga den vita chokladen med två slags chokladfärger. Häll växelvis de 3 färgerna i en behållare för att bilda ett randigt mönster. Tryck ut glassen ur formarna och doppa dem i den varma chokladen för att ska fina ränder. Lägg glassarna på bakplåtspapper innan du fryser in dem igen. NJUT!
Du behöver
4 tsk glukossirap
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl kokande vatten
4 dl kokosmjölk
Rivet skal från 1 lime eller citron
5 ml rom
1/2 dl saft från en passionsfrukt
Så gör du:
Värm glukossirap, socker och vatten till sockret smält. Koka i 3 minuter utan att röra om. . Lyft bort kastrullen från värmen.. Blanda i kokosmjölk, lime-/citronskal och rom och låt det svalna. Ju kallare det är desto snabbare blir det glass.. Häll den kalla blandningen i glassmaskinen och följ maskinens instruktioner. Tillsätt saft från passionsfrukt strax före du tar upp glassen igen. På så sätt skapar du en härlig struktur i ytan.. Lägg glassen i en behållare och frys i 20 minuter - om det behövs. Annars kan du servera direkt.
TIPS! Tillsätter du glukossirap i glassen är du garanterad ett krämigt och riktigt läckert resultat. Glukossirapen förhindrar att glassen kristalliseras, något som ofta förstör en krämig konsistens. Och även om namnet indikerar det bidrar inte sirapen med en söt smak, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att göra för söt glass.
🍨 En ny favorit
Man dras ofta till att välja de klassiker man känner till sedan innan. Det är i stort sett bara fantasin som sätter gränserna för dina möjligheter, och därför en toppenidé att testa nya varianter. Vem vet - kanske hittar du en ny favoritglass?
🍦 Konsistens
Tycker du att glassen är för mjuk och smälter snabbt kan du med fördel frysa den lite till i din egen frys. Men kom ihåg att ta ut den i god tid innan den ska ätas. Hemmagjord glass blir som godas när den tinat lite.
🍧 Förvaring
Se till att alltid använda en lufttät behållare till din glass. Du bör heller inte frysa in en glass som redan tinats en gång. Vi rekommenderar också att du inte förvarar din hemmagjorda glass i mer än en vecka, då smaken därefter börjar försvinna.
Ida Lawaetz matbloggar på nordish.dk och står bakom den uppfriskande jordgubbs-fläderblomssorben som görs lättast med Wilma ICM-C15 glassmaskin. Den enkla maskinen är lätt att arbeta med och levererar alltid snabba resultat. Den är utrustad med en självständig kompressor som gör att du njuter av riktigt god glass. Med denna glassmaskin får du mycket för pengarna.
Nanna Broe bloggar på NannaBroe.dk och har använt en Sage The smart Scoop glassmaskin för att göra de läckra jordgubbs-isglassarna med randig choklad. Glassmaskinen från Sage är utrustad med praktiska funktioner för att göra riktigt krämig glass. Den självständiga kompressorn garanterar ett bra resultat på kort tid. Lyxig glassmaskin med innovativa funktioner.