Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Allt du behöver veta om kaffe

Allt du behöver veta om kaffe

Du har säkert hört talas om att Sverige är ett av de länder i världen som dricker mest kaffe. Trots att vi dricker väldigt mycket kaffe så kan nog många hålla med om att de inte vet speciellt mycket om kaffe egentligen. Vi har därför försökt att samla allt som är värt att veta om kaffe så att du kan bli en mer medveten kaffedrickare.

Kort kaffehistoria

Precis som människan själv har kaffe sitt ursprung i Östafrika. Närmare bestämt Caffa i Etiopien. Man tror att kaffet upptäcktes och började användas i drycker för ungefär 600 år sedan. Kaffet spred sig via arabvärlden till resten av världen och på 1600-talet nådde kaffet till Sverige.

Kaffebönor

Även om det på många sätt är praktiskt och enkelt att köpa färdigmalt kaffe från de stora kaffejättarna kan det ändå finnas ett visst mervärde i att mala sina bönor själv. När man maler sitt eget kaffe kan man på ett helt annat sätt få fram kaffe med en högre smaknivå. De där högsta topparna är svåra att nå med det vanliga färdigmalda kaffet. Dessutom är det inte alls svårt att mala kaffe.

Det man behöver för att mala sitt eget kaffe är en kaffekvarn. De finns i olika modeller och varianter, både elektriska och manuella. Vissa kaffeälskare väljer att gå hela vägen och rosta kaffet själv men man kan med gott samvete köpa färdigrostade kaffebönor. Det finns en uppsjö av olika blandningar med färdigrostade kaffebönor som är ett rejält uppköp från de vanliga färdigmalda blandningarna.

Bönsorter

Arabica

Är den vanligaste kaffebönan och växer på högre höjd än andra kaffesorter. Därför kommer väldigt mycket av Arabicakaffet från länder som Colombia och Brasilien även om det ursprungligen kommer från Etiopien. I vanliga fall trängs det två bönor i varje Arabicabär men i sällsynta fall finns det bara en böna. Dessa mycket speciella bönor sorteras ut och kallas Mocka, inte att blanda ihop med Moka som är en bryggmetod. Mockakaffe har en speciell smak som ofta kopieras i olika bakverk.

Robusta

Står för en fjärdedel av all världens kaffe och odlas främst i Afrika. Robusta har en kraftigare smak än vad Arabica har och innehåller även mer koffein. Robustabönor brukar vara en viktig del av espressoblandningar.

Brygga kaffe

Även om kaffebönorna har en stor del i hur den slutgiltiga koppen faktiskt smakar så spelar det mindre roll om man inte brygger kaffet rätt, och vad är då rätt sätt att brygga kaffet på?

Svaret är att det inte finns något rätt eller fel sätt att brygga kaffe på. Bara väldigt många olika sätt som ger väldigt olika resultat. Ibland bra resultat, ibland sämre resultat.

Moka

Togs fram av italienaren Alfonso Bialetti 1933 och revolutionerade på många sätt hur man brygger kaffe. Den första mokabryggaren var gjord för spisen och bestod av tre lager invändigt. Längst ned ligger vattnet, i mitten kaffet och högst upp hamnar det färdigbryggda kaffet som sedan hälls upp. När vattnet i det nedersta lagret blir tillräckligt varmt ångas det genom kaffelagret och upp i det översta lagret. Det allra smartaste med Mokabryggaren är att vattnet aldrig blir varmare än 100°C vilket hade förstört kaffet. Med hjälp av tryck som bildas tar sig vattenångan upp genom mokabryggaren ändå. Bialetti är än idag ledande inom Mokabryggare även om det tillkommit andra märken och elektroniska mokabryggare från till exempel Alessi. Kaffet som används i en mokabryggare ska vara finmalt. Resultatet blir ett espressoliknande kaffe.

Filterbryggare

Det förmodligen vanligaste sättet att brygga kaffe i Sverige. Det går snabbt, smidigt och resultatet blir precis så starkt som man själv önskar. Filterbryggningen kan man nästan alltid lita på när man vill ha en mer eller mindre okomplicerad kopp kaffe

Pressbryggare

Även kallad fransk pressbryggare som bygger på att man pressar grovt malda kaffebönor i en bryggare. Precis som med en filterbryggare går det snabbt och ger ett gott resultat.

Kokkaffe

En traditionell, nästan utdöd metod för att koka kaffe är att man helt enkelt kokar kaffet i en kastrull. De betydligt enklare bryggmetoderna har konkurrerat ut det tekniskt svåra kokkaffet.

Kaffetermer – vad betyder de egentligen?

Espresso

En vanlig felstavning eller felsägning är expresso. Dock är det inte så fel som man kan tro, innebörden av ordet espresso betyder snabbt, precis som express. Kanske är det dags att mynta expresso på allvar? En espresso gör man snabbt genom att dra en liten mängd vatten genom nymalda bönor. Tekniken som gjorde espresson möjlig uppfanns i Italien under sent 1800-tal. Den bygger på att vattnet bryggs genom kaffet med ett högt tryck. När man gör espresso bör man ha riktigt finmalt kaffe. Espresso är starkt kaffe som drick ur en liten kopp.

Cappuccino

Är en vidareutveckling på espresso då en cappuccino görs genom att använda en rejäl espresso, mjölkskum och ångad mjölk. Den bruna färgen som bildas när mjölken möter kaffet tyckte någon i cappuccinons ungdom liknade de kända kapucinmunkarnas bruna huvor. Därmed det något långsökta namnet. För att lyckas med den skummade mjölken kan det vara en bra idé att ha en mjölkskummare. Med en sådan får man perfekt skum till sin cappuccino varje gång. På många espressomaskiner finns det mjölkskummare inbyggt.

Macchiato

En Caffe Macchiato är snarlik en cappuccino men innehåller inget mjölkskum, utan bara ångad mjölk. Skillnaden på ångad och skummad mjölk är i stora drag att den skummade värms längre och därför får sitt skum.

Latte

En Caffellatte som det heter på italienska är helt enkelt en kaffe med mjölk. Skillnaden mot en cappuccino är att man vanligtvis använder en fjärdedel espresso och tre fjärdedelar varm lättskummad mjölk.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss. Du kan alltid skicka ett email till oss.
Gå till kundtjänst