Kay Bojesen är i dag ett av Danmarks mest erkända märken – och på goda skäl. Det är råder ingen tvekan om att produkterna bär på ett tungt designarv och några av er äger kanske fortfarande gamla figurer som ni ärvt av far- och morfäldrarna, andra har kanske nylanseringarna i bokhyllan. Oavsett vad bidrar Kay Bojesens djur till en trevlig inredning och ett gott humör, både hos barn och vuxna.
Den roliga apan är antagligen det mest välkända djuret och det är lätt att tro att figuren var den första att tillverkas. Men riktigt så gick det inte till. Det tog faktiskt över 20 år från att det första djuret skapades till det att den välkända Kay Bojesen-apan såg dagens ljus.
Vi har samlat våra favoriter – och låter dig med denna översikt möta alla populära djur.
1951 var året då vi för första gången fick hälsa på den älskade apan. Den tillverkades i teak och limbaträ och är ett levande bevis på Kay Bojesens övertygelse om att linjerna i en produkt ska le. I dag finns apan i flera storlekar och träsorter.
Pind kom till världen 1934. Taxen Pind tillverkades i mahogny och kunde fås i två olika storlekar. Taxen är bara en av många hundar som Kay Bojesen skapade under 1930-talet. Pind återlanserades 2011 och tillverkades i oljat valnötsträ.
Kay Bojesen designade de färgrika sångfåglarna under 1950-talet, men satte aldrig igång produktionen. Tillverkningen startade inte förrän 2012, och då med inspiration från gamla bilder i Kay Bojesens familjealbum. Bland sångfåglarna hittar vi Ruth, Pop, Otto, Kay, Peter, Ernst och Sunshine samt de nyare Alfred, Rav och Georg.
1953 kommer träelefanten in i bilden. Den är stor och tjock med rörlig snabel och ben. Elefanten finns även i en sällsynt utgåva i vilken den är grå med rosa öron.
Sparvparet skapades i mitten av 1930-talet och är tillverkat i en kombination av mjuk naturek och rökt ek. Ett sött litet par som för in romantiken i djurfamiljen.
1954 möter vi för första gången lunnefågeln i två olika storlekar och med rörligt huvud. Den tillverkades i al och färglades av tidens stora scenmålare, Svend Johansen. Sedan dess har lunnefågeln blivit den mest efterfrågade ”glömda” designen och återlanseringen 2013 var självklar.
Kay Bojesen tillverkade björnen Ursula för första gången 1952 och fann inspiration hos en björnunge i den Zoologiska trädgården. I april 2019 nylanserades den som en panda med anledning av det nya Pandahuset på samma zoo.
Det fantasifulla universumet från Kay Bojesen innehåller flera ikoniska djur. Från den första hästen i början av 1930-talet till den sista kaninen 1957 skapades mängder av olika arter i den härliga trädjursfamiljen.
Här kan du se övriga djur:
Även om de populära djuren från Kay Bojesen är dekorativa i sig, är det möjligt att dem än mer karaktär i samband med olika högtider. Den finns en midsommarkrans som ger djuret vår- och sommarstämning, en tomteluva för julen och inte minst studentmössan som passar utmärkt som present. De olika utgåvorna tillverkas i olika storlekar som gör att du kan hitta en som passar ditt djur. Kom ihåg att de inte bara passar till apan, utan även till björnen, pandan, sångfågeln och elefanten.
Apan är och förblir det djur som de flesta förknippar med Kay Bojesen – och den finns i dag i flera olika storlekar och träsorter. Den mest populära Kay Bojsesen-apan består av 31 delar och är tillverkad i limbaträ och hållbar teak. Att arbeta med de älskade klassikerna och lyfta Kay Bojesens designarv kräver alltid stor integritet.
Därmed ligger stort fokus på hållbart trä och apan är skapad i plantageteak, vilket är ett hållbart alternativ till naturlig teak. När man arbetar med denna typ av trä, plantageteak, är det omöjligt att undgå vissa färgvarianter. När träet skärs ut varierar det från vaxgult till en ljus grågrön nyans, ibland även med mörka fläckar och ränder. Här ligger dock fokus på, från leverantörens sida, att sammansätta de olika versionerna så bra som möjligt. Speciellt genom att försöka matcha armar och ben med kroppens färg, vilket ibland gör att huvudet framstår aningen mörkare än resten.
Färgvariationerna är inte en parameter för kvalité, de är däremot ett resultat av de val Kay Bojesen gjort vad gäller hållbarhet och integritet. Kvalitétsparametrarna för Kay Bojesen är att ytan ska vara helt fri från märken, repor och flisor.
Det limbaträ som används importeras från Afrika och följer EUTR-lagstiftningen. Denna säkrar en tillåten skogshuggning i ursprungslandet.
Med tiden kommer både luft och ljus påverka eventuella färgnyanser i teak och bidrat till en mer gyllenbrun och varm ton. Därmed ser samtliga djur olika ut och alla apor från Kay Bojesen har sin egen unika personlighet.
Apan tillverkas således i Danmark, därefter packas den i fina askar och görs redo för att levereras hem till alla hushåll.
Apan har existerat i många år, och det betyder att det finns flera exemplar som inte längre är lika spänstiga som de en gång var. Men frukta inte!
Du kan nämligen sälv ge apan från Kay Bojesen nytt liv om t.ex. delarna blivit lösa, vilket understryker att detta är en kvalitetsprodukt att räkna med. Allt som behövs är ett reparationskit och du kan med fördel titta på denna video för att få en enkel genomgång av vad du behöver fixa.
Även om Kay Bojesen framför allt gjort sig känd genom de livskraftiga djuren, startade han faktiskt som silversmed vid Georg Jensen, och står även bakom otaliga skapelser av bestick och smycken. Under 1930-talet uppstod dock ett stort intresse för arbete i trä och han började designa den välkändadjurfamiljen.
Förutom djur har det också blivit en klassisk skallra till barn och flera andra figurer, dekorationer och vardagsföremål i trä.