)
Kolstålspannor: Därför är de kockarnas favorit
2020-05-18
Kolstålspannan är din nya bästa vän i köket och har varit kockarnas favorit i åratal. Den har en lång levnadstid, en fantastisk värmefördelning och en naturlig non-stickbeläggning. Kolstålspannor är tillverkade av antingen stål eller kolstål. Jämfört med gjutjärnsstekpannor är de lättare och reagerar snabbare på temperaturskillnader. Stål är ett ytterst tåligt, värmehållande och värmeabsorberande material. Om du sköter din kolstålspanna väl kommer den att gå från generation till generation. Den dagen den sedan ska kasseras så kan materialet återanvändas, vilket gör den miljövänlig. Kolstålspannor är inte rostfria och har inte heller någon non-stickbeläggning. Du skapar själv den naturliga non-stickytan – detta kallas ”seasoning”.
Vilka värmekällor fungerar?
Alla sorters värmekällor går att använda till stålstekpannor – inklusive induktion och ugn.
Börja med en måttlig temperatur när du använder en stålstekpanna. Stålstekpannan blir snabbt varm och håller temperaturen så länge den står på plattan. Så var tålmodig och försiktig med plattan och börja på 2–3 (medelvärme). Du slipper på så vis att stålet slår sig och att stekpanna blir skev.
Stålstekpanna är praktisk för att uppnå höga temperaturer och när du vill tillaga rätter med en spröd och karamelliserad yta. När stekpannan står på plattan absorberar den värmen optimalt – lika så när den tas bort från plattan, då sjunker värmen igen.
Rengöring och underhåll
Innan första användningen
De flesta stålstekpannor kommer med en skyddande vaxbeläggning, så innan den används ska du diska den i mycket varmt vatten utan diskmedel och sedan torka den med hushållspapper.
Underhåll / Seasoning
Om du behandlar din stålstekpanna med lite olja efter varje användning så ser du till att den behåller sin naturliga non-stickbeläggning. Det finns två olika sätt att på bästa sätt underhålla din stekpanna och ge den en optimal non-stickbeläggning eller seasoning som det kallas:
Efter varje användning ska du diska stålstekpanna för hand, torka av den med hushållspapper och gnugga den med ett tunt lager olja.
Ett annat sätt är att du någon gång emellanåt tar cirka 2 teskedar olja i stekpanna och drar runt det så att hela stekytan blir insmort med cirka 1 mm. olja. Därefter sätter du stekpanna på plattan på medelvärme i cirka 2 minuter. Se hela tiden till så att överflödig olja torkas bort med hushållspapper. När stekpanna börjar ryka och har gjort det i cirka 2 minuter stänger du av värmen och låter den svalna. Detta kommer också att ge stekpannan en non-stickyta.
Du kommer att märka av hur din stålstekpanna blir bättre och bättre ju mer den används och kräver då mindre stekfett. Den bygger enkelt upp en non-stickbeläggning naturligt desto mer den blir använd.
Rengöring
Stålstekpannor kan inte tåla diskmaskin. Låt den inte heller stå i blöt. Dessa saker kan göra att den börjar rosta. Se till så att den rengörs för hand med varmt vatten och en blöt svamp (undvik diskmedel eller använd en mild). Avluta med att tillsätta ett tunt lager olja så att du har gett den lite seasoning.
Du kan emellanåt rengöra din stekpanna lite grövre för att bli av med eventuell lukt och matrester. Häll lite salt i stekpannan och värm den i 1–2 minuter. Häll sedan på varmt vatten medan den fortfarande står på plattan och låt det koka upp så eventuella matrester och lukt lossnar och försvinner från stekpanna. Torka till slut av den med hushållspapper och tillför lite olja som efter en normal rengöring.
Var uppmärksam på att sura/syrebaserade matvaror och ingredienser inte funkar så bra på en stålstekpanna, då den kemiska reaktionen kan missfärga materialet – till exempel tomater, citron och vitvin. Det kommer att bli synligt om stekpanna blir använd. Men desto mer du tar hand om och underhåller din stekpanna med seasoning kommer den också bättre kunna motstå de syrabeständiga ingredienserna. Det är tekniskt sett inte något negativt för stekpanna mer kommer att vara mycket tydligt för utseendet.
Skulle det vara så att din stekpanna börjar rosta kan du skrubba stekpannan med en hård svamp eller stålull och avsluta med en oljebehandling.
Känner du att stålet har slagit sig och stekpannans botten har blivit skev? Vänd då stekpannan uppochner och banka på den med till exempel en hammare. En gummihammare är det bästa alternativet men en vanlig hammare kan också användas. Lägg papper eller en trasa mellan stekpannan och hammare, så slipper du märken i stekpannas botten. På detta sätt kan du ha tur och fixa skadan.
Kolla in det stora sortimentet
Många stora producenter tillverkar bra stålstekpannor av hög kvalitet. Bland dessa hittar du De Buyer, Garcima, Lodge och Ken Hom.
De Buyer
En fransk producent av köksredskap som kombinerar upplevelse med innovation. I samarbete med professionella kockar strävar de efter att utveckla produkter som är tekniskt sett och hålbarhetsmässigt lever upp till nuvarande standarder och metoder – på ett mycket trovärdigt sätt.
Garcima
En spansk tillverkare av köksredskap, särskilt kända för sina unika paellastekpannor. Med deras erfarenhet inom den kulinariska världen, skapar de hållbara produkter i hög kvalitet och till bra ändamål.
Lodge
Solid, hållbart och fantastiskt. Det är vad man kan säga om produkterna från amerikanska Lodge. Med över 120 års erfarenhet inom tillverkning av köksredskap skapar de inte endast produkter som är lättanvända och allsidiga – de skapar också minnen som varar i generationer.
Ken Hom
Ken Hom är en erkänd kock som anses som en av de ledande experterna inom det asiatiska köket. Hans tro är att man med högeffektiv köksutrustning så får du de nödvändiga verktygen som behövs för att skapa fantastiska smaker till varje maträtt. Hans serie av köksredskap är därför framtagen med ett öga för kvalitet, optimal prestanda, användarvänlighet och effektivitet.