Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB Ankarsrum Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB 5 990 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 2 290 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 689 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 6 495 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 421 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 749 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd 1 100 kr
Artisan Stand Mixer 4,8 L Heritage Limited Edition KitchenAid Artisan Stand Mixer 4,8 L Heritage Limited Edition 6 749 kr
Lyckas med världens bästa burgare!

Lyckas med världens bästa burgare!

5 tips för bättre hamburgare

Hamburgare är hetare än någonsin och går mer och mer från snabbmat till fin gourmetmat. Med några enkla knep kan du lyckas med världens bästa burgare!

1. Mal ditt eget kött

Du kanske tänker att det känns överambitiöst och tidsödslande att mala egen färs istället för att gå till affären och köpa färdigmald, men faktum är att detta är det absolut enklaste sättet att ta burgarna till nästa nivå. Inget annat kräver så lite ansträngning för så stor belöning i slutändan. Hamburgarna blir oslagbart goda med egenmald färs, kanske bidrar det att man känner sig lite stolt över att ha gjort något helt från grunden.

Fördelen med att mala själv är dels att du får 100% koll på vad som ingår i din färs vilket i tider av tillsatser och e-ämnen är viktigare än någonsin, men också att man enklare kan få till en fetare färs. Just fetthalten är oerhört viktigt för att en hamburgare ska bli så saftig som möjligt. En vanlig rekommendation är att försöka ha en fetthalt på mellan 20-25%. En optimal färs ska alltså innehålla en fjärdedels fett. Högrev, som är det kanske vanligaste stycket att använda till hamburgerfärs innehåller runt 20% fett. Vill man utöver högrev använda ett magrare kött kan det därför vara en bra idé att tillsätta lite fett, till exempel i form av sidfläsk. Rökt sidfläsk kan ge färsen en härlig rökkaraktär.

Innan man maler färsen i köttkvarnen bör man skära upp köttet i bitar som passar kvarnen och även försöka använda ganska kallt kött. Färsen håller ihop bättre när köttet mals kallt, dock ska det inte vara fryst. Om man vill ha en mer finmald färs man man köra den två gånger i köttkvarnen. Det finns en rad olika sorters köttkvarnar man kan använda;

Manuell köttkvarn

Klassisk köttkvarn som ofta tillverkas i gjutjärn. För den som verkligen vill lägga ner sitt hjärta och själ i färsen. En manuell köttkvarn förstärker känslan av att man verkligen har gjort något från grunden, en känsla som inte ska underskattas. Precis som på de flesta köttkvarnar finns det olika malskivor som maler olika fint. Hur fint/grovt malen färs man bör ha beror främst på personliga preferenser.

Elektrisk köttkvarn

En egen köksmaskin som maler köttet för dig. Det enda som behöver göras är att mata i köttbitarna och sedan samla upp den färdiga färsen. Kan ofta kombineras med olika tillbehör för att göra korv eller småkakor.

Köttkvarn som tillbehör till köksmaskin

De flesta köksmaskinerna som Ankarsrum, KitchenAid, Kenwood eller Electrolux har köttkvarnstillbehör i sitt sortiment som används genom att man skruvar på tillbehöret på köksmaskinen.

2. Ompröva konceptet

På många sätt är det klassiska hamburgarkonceptet med en köttburgare, bröd, ost, dressing samt grönsaker väldigt väl beprövat och uppenbarligen ett vinnande koncept, men trots det kan det ju vara roligt att tänja lite på det konceptet. Det kanske inte måste vara kött i i en hamburgare till exempel. Allt från fiskbiffar till halloumi blir fantastiskt gott i en hamburgare. Våga experimentera och misslyckas så kanske det blir du som tar hamburgarkonceptet till nästa nivå!

3. Använd en hamburgerpress

Det finns många köksredskap som gör hamburgarna både godare och roligare. Hamburgerpressen är ett redskap som ger jämna och perfekt formade burgare. En av favoriterna på Bagaren och Kocken är Outsets hamburgerpress som man kan använda för att fylla hamburgarna med diverse godsaker. Tänk vilken dröm att få smält ost inuti hamburgaren.

4. Baka eget hamburgerbröd

Precis som att det ger en liten boost att mala sin egen färs till burgaren ger det en liten boost att baka sitt egna hamburgerbröd. Och precis på samma sätt gör det hamburgaren väldigt god. Det är dessutom inte speciellt svårt att baka eget hamburgerbröd. Det enda som behövs är lite vilja. Gör gärna en stor sats och frys in till nästa gång.

Recept på hamburgerbröd
425 g vetemjöl special
13 g socker
7 g salt
20 g jäst
2 1/2 dl kall standardmjölk, 3%
25 g flytande honung
38 g rapsolja av god kvalitet

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smula ner jästen i mjölken och se till så att den löser upp sig. Blanda de torra ingredienserna med mjölken och jästen samt resterande ingredienser i en köksmaskin. Låt köksmaskinen knåda degen i 10-15 minuter på medelhastighet. När degblandaren gjort sitt ska degen vila och jäsa sig dubbelt så stor i en övertäckt bunke i 30-60 minuter. Vrid upp ugnen på 40°C (eller 50°C om det är lägsta möjliga och låt sedan temperaturen sjunka till 40). Medan den blir varm kan du dela upp degen i fina bullar. Använd en våg för att få alla lika stora. Sikta på 11 bullar som väger 70 gram styck. Rulla fina runda bullar och lägg dem på en bakplåt med bakduk på. Stäng av ugnen och ställ en skål med fingervarmt vatten i botten. Låt sedan bullarna jäsa en andra gång i 60-80 minuter tills de blivit dubbelt så stora igen. Ta ut bullarna och vattnet och höj ugnstemperaturen till 230°C. Pensla hamburgerbröden med ett vispat ägg samt en nypa salt. Grädda 6-8 minuter i mitten av ugnen tills bröden fått en fin gyllenbrun färg.

5. Variera tillbehören

En himmelsk burgare i all ära - om inte tillbehören lyckas leva upp till samma standard faller helhetsupplevelsen. Det mest klassiska hamburgertillbehöret är såklart pommes frites, men det kan ju såklart också varieras i all oändlighet. Sötpotatis blir allt populärare att göra pommes av vilket känns nytt och fräscht. Med en fritös hemma blir det enkelt att fritera alla möjliga tillbehör till hamburgaren. Dessutom finns det smarta fritöser som man inte behöver använda speciellt mycket olja i vilket gör det mer hälsosamt. Fritösen Actifry från Tefal kan till exempel fritera 1,5 kg pommes frites med en matsked olja.

Ta nu tag i din köttkvarn och bjud in vänner och familj att smaka på världens bästa hamburgare, helt och hållet gjord från grunden!

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22