Vi bör erkänna att ugnsgrytan är ett av de köksredskap som snabbt kan bli en favorit. Den kan användas till nästan allt oavsett om det är en stek eller en gryträtt. Ugnsgrytan har funnits i många år och slår igenom - helt utan speciella förmågor.
Ugnsgrytan menas vara över 2000 år gammal. Då lagade man nämligen mat i lerformar och krukor. Det var en känd romersk general vid namn Lucullus som var fascinerad av metoden, där man packade in maten i lera och tillagade den över ett bål. Det var Lucullus som kom på att använda formar och krukor av lera, så på sitt sätt kan man kalla honom för lergrytans fader. Om man vill kan vi även kalla honom för vidareutvecklare av en gammal köksmetod.
Idag kan du få många olika typer av ugnsgrytor. Några är tillverkade i lera, som på gamla dagar, andra är i gjutjärn eller stengods. Vilken modell som fungerar bäst är en smaksak. Kanske har du erfarenheter av en i lera, och menar därför att den är bäst men många gånger kan en av ex. gjutjärn vara minst lika bra.
Ordspråket "kärt barn har många namn" kommer verkligen till sin rätt i förbindelse med ugnsgrytan. Det finns en värld av ugnsgrytor, och vi kan alla med garanti ialla fall känna till en av dem. Några känner dem kanske bättre som en cocotte eller tangine - ideen är den samma, vad den är kallas. Det kommer även vara en del av er som känner igen den som Römertopf - som visar sig faktiskt bara vara märket.
Låt oss starka med att titta på Romertopf, som många av er garanterat känner till. Römertopf är den välkända lergrytan som är tillverkad av lera. En stor fördel med den är att du kan använda den både i mikrovågsugnen och i en vanlig ugn. Samtidigt tål den även maskindisk. Den fås i två olika storlekar - så även i den lilla familjen är den en lösning. En nackdel är dock att ska blötas ner i ca 10 minuter innan användning, för att undvika att leran blir porös. Det är en av de saker man ska ha med i beräkningarna.
Le Creuset är ett märke som också är känt av många, och de är kända för sina solida stengodsegenskaper. Deras ugnsgryta är självklart inget undantag, och du kan få den i några av deras välkända Le Creuset-färger. Dessa ugnsgrytor klarar hårdare behandling än ex. en Römertopf. Du kan även använda denna till att baka bröd i så du får ett multifunktionellt fat när du investerar i en Le Creyset ugnsgryta. En annan anledning till att välja denna är den ikoniska designen. Du har kanske redan delar av Le Creuset så på det sättet kommer det att passa ihop.
Du har även möjlighet att välja en klassisk ugnsgryta från Pyrex. Här har du till och med möjlighet att hålla ett öga på vad som försiggår. Pyrex är glaskvalitet som ingen andra kan slå. De tillmötesgår användarnas krav om funktionalitet och design, vilket även syns vid deras ugnsgryta. Den klassiska och enkla glasdesignen passar in i varje hem och samtidigt är värd att arbeta med.
Det finns många fördelar med att använda en ugnsgryta när du lagar mat. Förutom att maten smakar fantastiskt kan vi pin-pointa flera orsaker:
Det kan vara något av en gåta vad du egentligen ska ha i din ugnsgryta, när nu möjligheterna är så många. Därför vill vi gärna hjälpa dig på vägen, så att du får en bra start och garanterat blir förälskad redan första gången.
3-4 personer
1 stor kyckling
1 ekologisk citron
färsk timjan
600-800 gr. Små potatisar, sköljda
4 store morötter, skalade och skurna i stora bitar
2 rödlök, skalade och skurna i fjärdedelar
salt och peppar
Du kan med fördel även använda Mill & Mortars Citrontimjan i stället för citronen och den färska timjan.
Så gör du:
Skölj kycklingen och dutta den torr med hushållspapper. Ha därefter på gott om salt och peppar både invändigt och utvändigt.
Skär din färska citron i stora butar och lägg in dem i kycklingen med timjan.
Väljer du att använda MIll & Mortars citromtimjan, ska du endast ha ut det över kycklingen.
Lägg nu potatis, morötter och rödlök i ugnsgrytan, ställ in den i en kall ugn och starta den på 150 grader.
Kycklingen ska stå i ugnen i ca 3,5 timme. Önskar du att kyckligen ska ha lite färg kan du ta bort locket den sista halvtimmen och sätta på grillfunktionen.
Så är kycklingen redo att serveras.
4 bitar lamm
4 sötpotatisar
2 stora morötter
1 stor lök
3 paprikor
3 stora vitlökar
3 msk Av Mill & Mortar: Ras El Hanout
2-4 smk. rödvik
salt och peppar
olivolja
Så gör du:
Krydda ditt lamm med Mill & Mortat Ras El Hanout, lite salt och peppar. Se till att bryna dem lite på bägge sidor i olivolja i pannan.
Ha alla dina ingredienser i botten av din ugnsgryta och krydda dem med lite Mill & Mortar, salt och peppar samt vitlök och rödvin. Lägg ditt lam ovanpå.
Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen och låt det stå i 1,5 timme eller tills du enkeltr kan dra isär lammet.
Sär rätten redo att serveras.
600 gr. putsad fläskfile
5 tomater
2 lökar
4 äpplen
3 dl ris
2 tsk curry
6 dl vatten
1 buljongtärning
salt
Så gör du:
Strö salt över din putsade fläskfile.
Löken rivs grovt, tomaterna skärs smått och äpplena i tunna skivor. Blanda dessa i grytan och lägg fläskfilen ovanpå.
Stek den i ugnen i ca 45 minuter vid 225 grader (vanlig ugn).
Under tiden gör du curryriset:
Koka vatten och buljongtärningen. Ha därefter i ris och curry och låt det sjuda under lock i 18-20 minuter. Låt sedan riset stå ännu 1020 minuter under tättsittande lock.
Rätten är nu redo att serveras.