De välkända och läckra potatisarna utskurna som fyrkantiga stavar – även mer kända som pommes frites, är svåra att inte älska. Pommes frites används som tillbehör till alla möjliga rätter eller kan avnjutas helt själva. Dessvärre är pommes frites mycket onyttiga, då man traditionellt tillagar dem i flera liter frityrolja. Men det finns nyttigare alternativ där du inte behöver kompromissa på pommes frites-upplevelsen.
Önskar du att få lite mer känsla till dina hemgjorda pommes frites, så bör du investera i ett pommes frites järn. På detta sätt kan du enkelt skära potatis eller andra rotfrukter till pommes frites. Det garanterar ett vackert och inte minst ett enhetligt resultat varje gång. När dina hemskurna pommes frites är klara kan du tillaga dem hur du än önskar – till exempel i ugnen eller i en airfryer. Några mandoliner har knivar för pommes frites inkluderade.
En airfryer är älskad bland matentusiaster och används i dag till mycket mer än bara pommes frites. Den är enkel att använda och fungerar på många sätt som en vanlig ugn – men ser till att den varma luften cirkulerar bättre. Därför kan du också tillaga pommes frites med minimalt eller helt utan olja, beroende på vilken modell du använder.
Det är enkelt att göra egna pommes frites. Allt du behöver är bakpotatis, lite olja och en smula salt.
Skölj potatisarna noga och skär dem i lika stora bitar. Lägg dem i blöt i kallt vatten i 30 minuter - eventuellt med is. Tag upp dem ur vattnet och torka dem med hushållspapper. Häll potatisarna i en vätska med olja (1/2 matskedar olja per 2–3 potatisar) och blanda vätskan noga så att olja blir jämnt fördelad över potatisarna. Du kan samtidigt experimentera med kryddor och göra dina pommes frites unika. Några gillar även en smula riven parmesan.
Nu ska dina pommes frites tillagas direkt. Detta kan göras i din airfryer eller i en vanlig ugn. Tillagningstiden är omkring 20 minuters beroende på värmen och metoden – vänta tills de har fått en fin färg.
I stället för potatis kan du även experimentera med andra rotfrukter som till exempel morötter, palsternackor, rödbetor eller jordärtskockor. De ska i det stora hela behandlas på samma sätt som potatis. Sär dem i stavar och klyftor och vänd dem sedan i lite olja, salt och peppar. Baka den i ugnen med ca. 25–30 minuter vid 220 grader. Pröva göra att experimentera med andra kryddor som till exempel paprika, vitlök eller chili efter smak och vilken rätt de ska serveras till. Vi kan också rekommendera att lägga till rödlök och några kryddörter som till exempel rosmarin.
Gröna bönor är inget som de flesta tänker på när man säger pommes frites. Med vänd dem i lite olja och salt och ge dem ca. 20 minuter i ugnen vid 200 grader – så har du spröda och läckra (hälsosamma) bönpommes. De kan även tillagas direkt från frysen, då behöver de 30–40 minuter och du kanske behöver vända dem undertiden.
De är på gränsen till att jämföras med pommes, men rostat broccolistam är ett av våra favorit sätt att äta broccoli på. Skär buketterna till något som liknar pommes frites och vänd dem i en smula olja och strö över salt. Baka dem i 25–30 minuter vid 200 garder. De får gärna vara lite brända på ytan.