Ostron är en sådan där rätt som man antingen aldrig testat, antingen älskar eller också avskyr. Det finns inget riktigt mittemellan när det gäller ostron. När de är som bäst kan det vara som en öm havskyss som smakar friskt och underbart. Vi har samlat det mesta som är värt att veta när det gäller ostron.
Att öppna ett ostron kan se svårt och farligt ut men gör man det på rätt sätt ska det inte vara några problem. Förutom den goda smaken hos ostronen är det en hyfsad imponeringsfaktor i att öppna sina ostron själv.
Redskap: En ostronkniv är att föredra, då andra knivar dels inte är lika effektiva och dels riskerar att förstöras. Även ostronknivarna ser olika ut. Vissa har ett väldigt kort blad och vissa har en skyddskrage framför bladet. Vilken kniv man bör använda bygger lite på vilken typ av ostron man ska öppna och vilken ostronkniv man själv tycker är skönast att använda. Till avlånga ostron kan ofta en lite kortare kniv vara enklare och för platta ostron brukar en lite längre kniv vara att föredra. Använd även en handduk för att få ett bra grepp om ostronet.
Så här gör du för att öppna platta ostron:
Ta handduken i ena handen och kniven i andra.
Håll ostronet med den skålade delen nedåt och det platta locket uppåt. Se till att ha ”gångjärnet” på ostronet bort från dig.
Håll ostronet stadigt och tryck och vrid med knivens egg mot ostronets ”gångjärn”.
Speciellt mycket kraft ska inte behövas för att få upp ostronet utan det bygger mer på att ha rätt teknik.
Så här gör du för att öppna avlånga ostron:
Lägg ostronet med gångjärnet mot kroppen.
Stick in knivspetsen i högra sidan på ostronet.
Vicka in kniven en bit in i skalet och dra den längs hela det övre skalets sida. På så vis kommer man åt ostronets muskel som håller igen skalet.
Om du kommit åt muskeln bör ostronet öppnas helt utan problem.
Ta det framförallt försiktigt när du öppnar ostron!
Förvara alltid ostron med den skålade sidan nedåt. Förvaras ostronet på andra sidan rinner all vätska ur ostronet. Försök att stapla ostronen om de ligger i kylen och lägga en liten tyngd för att få ett tryck på ostronens lock.
Det rekommenderas att som högst förvara ostron i kylskåpet i någon dag.
Bra att veta när det gäller ostron
Ostron är ett levande djur, även om det är ett skört liv. Så fort ostronet kommit ner i magsäcken är det dött men man äter alltså ostron levande om man inte tillagar dem på något sätt. Skär man med en kniv i ett ostron så dör det också.
För att se om ett ostron lever när det ligger i sitt skal kan man knacka lite lätt på skalet. Stänger sig ostronet lever det, annars är det en bra idé att slänga det döda ostronet.
I Sverige har vi blivit lyckligt lottade med ostron i världsklass. Säsong för svenska ostron är på vintern eftersom ostronen är fredade när de förökar sig på sommaren. Det är alltså inget fel att äta svenska ostron på sommaren men de kan vara svåra att få tag på. Så om man är ute efter svenska lokala ostron är hösten och vintern bäst. Annars kan man alltid hitta ostron från Frankrike, Japan eller Portugal.
Det finns hundratals olika sätt att äta ett ostron på. Det kanske vanligaste är att äta ostronet kallt och rått med några droppar citron på. Vinäger eller lime fungerar också utmärkt tillsammans med ostron. Det roliga med ostron är att man kan använda olika kryddor och smaker som tillsammans lyfter varandra. Det är också gott att grilla eller gratinera ostron. Det som dock alltid finns där är, och som krävs att man gillar för att helt och hållet kunna ta ostronet till sitt hjärta, är smaken av havet.