Drink Specific-serien från Riedel är världens första serie med drink-specifika glas. Riedel var också först i världen med att designa druv-specifika vinglas. Nu har de tagit ytterligare ett steg och utvecklat Drink Specific-serien.
Serien innehåller sex olika glas; Neat, Rocks, Highball, Fizz, Nick & Nora och Sour. Samtliga glas är designade för att förbättra smakupplevelsen av flera olika drinkar. Det finns flera faktorer som kan påverka drinkens smak, bl.a. glasets storlek och utformning. Riedel har utvecklat Drink Specific-serien i samarbete med den kända mixologisten Zane Harris. Genom videon här under kan du lära dig ännu mer om designen bakom de olika glasen. Några av modellerna har en markering vid sex centiliter, vilket kan vara till stor hjälp när du blandar drinkar. Om du vill väcka din inre bartender bör du verkligen ta en titt på denna serie.
Som namnet antyder passar Neat-glaset extra bra till drinkar och drycker som bör avnjutas ”neat”. Då gärna utan is eller vatten. Det kan t.ex. handla om bourbon, whisky, cognac, brandy eller sazerac. Glaset påminner om Riedels Rocksglas, men är något enklare i modellen.
Rocks-glaset har du med stor sannolikhet stött på förr då det är vanligt inom drink-världen. Det kallas också för ”Old fashioned”-glas, vilket kommer från den populära whiskydrinken med samma namn. Glaset passar utmärkt till drinkar som serveras ”on the rocks” – med stora isbitar eller krossad is.
Detta glas är specialdesignat till longdrinks, vilket är drinkar som oftast serveras med en stor mängd is. Av just den anledningen är detta glas och designad med viss bredd. En populär longdrink är den välkända Mojiton – se hur den blandas i videon nedanför.
2 kvistar mynta
2–3 tsk socker
4 cl ljus rom
2 cl limejuice
Sodavatten
1 skiva lime
GÖR SÅ HÄR:
Lägg mynta i ett highball-glas. Tillsätt socker och muddla tills myntan krossats. Häll i ljus rom och limejuice och rör om. Fyll upp glaset med krossad is. Toppa med sodavatten. Garnera med lime och några myntablad. Klart för servering!
Fizz-glaset påminner om Highball-glaset men är något smalare och har en helt glatt insida. Den glatta insidan garanterar att brusande drinkar, som t.ex Gin Sour och Bourbon Lift, inte skummar över när du häller upp.
En populär modell på barer över hela världen. Formen på Nick & Nora tvingar dig att luta huvudet bakåt för att kunna dricka. Detta gör att drinken landar mitt på tungan istället för på spetsen. Glaset passar således perfekt till drinkar med tydlig spritsmak, som Martini och Manhattan.
Detta glas är också en favorit hos bartendern. Stjälken hjälper till att hålla din sourdrink kall och formen på själva glaset förstärker drinkens aromer. Sour-glaset passar perfekt till en läcker Pisco Sour – se hur lätt den är att blanda i videon nedanför.
8 cl pisco
4 cl citronjuice
4 cl sockerlag
1 äggvita
Några droppar Angostura bitter
GÖR SÅ HÄR:
Fyll ett sourglas med is. Häll pisco i en shaker. Tillsätt citronjuice, sockerlag, några isbitar och äggvita. Skaka ordentligt. Töm glaset på is. Häll drinkblandningen i glaset och garnera med några droppar Angostura bitter. Klart för servering!
Mixerkannan från Ridel är ett bra tillskott till de drink-specifika glasen. Den låter dig enkelt mixa mängder av olika drinkar och därefter hälla upp utan att spilla.