Lilla Sur är ett genuint surdegsbageri i Kålltorp, Göteborg. Är det några som kan surdeg så är det de. Här ger de en riktig surdegsgenomgång. I steg för steg visar de hur du ska gå till väga för att komma igång med din surdeg!
En stor glasburk som rymmer 5-8 dl.
Dag 1
1dl Vatten 0,5dl Vetemjöl 0,5 dl siktat rågmjöl
Dag 2
1dl Vatten 0,5dl Vetemjöl 0,5 dl siktat rågmjöl.
Dag 3
1dl Vatten 1dl Siktat rågmjöl.
Låt stå varmt i rumstemperatur med locket på glänt, det skall på den 3-4 dagen vara rejält med bubblor i din surdeg och den skall lukta friskt och fräscht.
Luktar och smakar den för surt, häll av hälften och fortsätt mata. Att mata en surdeg innebär helt enkelt att tillsätta mjöl och vatten. En tumregel när man matar en surdeg är lika delar vatten och mjöl.
Förvara i kyl och mata 1ggr/vecka eller när du skall baka med den.
Nu är det bara att sätta igång och baka med din surdeg!
När du skall baka med den ta fram den minst 5 timmar innan och mata den, den skall vara bubblig och livfull när du tillsätter den till din deg!
Surdegen fungerar precis som jäst när du bakar bröd, utgå då från 2 dl surdeg per kilo mjöl
Några värdefulla tips innan du sätter igång!
Lycka Till!