Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Kuro Santokukniv (18 cm) Satake Kuro Santokukniv (18 cm) 999 kr
Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB Ankarsrum Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB 5 990 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 2 190 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 599 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 5 984 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 467 kr
Proffsbrännare med grillfunktion Flame Master Satake Proffsbrännare med grillfunktion Flame Master 799 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 549 kr
DuraCeramic 5.0L - Vit Crock-Pot DuraCeramic 5.0L - Vit 1 489 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Så startar du en surdeg

Så startar du en surdeg

Kom igång med surdegen!

Lilla Sur är ett genuint surdegsbageri i Kålltorp, Göteborg. Är det några som kan surdeg så är det de. Här ger de en riktig surdegsgenomgång. I steg för steg visar de hur du ska gå till väga för att komma igång med din surdeg!

Starta din Surdeg:

En stor glasburk som rymmer 5-8 dl.

Dag 1

1dl Vatten 0,5dl Vetemjöl 0,5 dl siktat rågmjöl

Dag 2

1dl Vatten 0,5dl Vetemjöl 0,5 dl siktat rågmjöl.

Dag 3

1dl Vatten 1dl Siktat rågmjöl.

Låt stå varmt i rumstemperatur med locket på glänt, det skall på den 3-4 dagen vara rejält med bubblor i din surdeg och den skall lukta friskt och fräscht.

Luktar och smakar den för surt, häll av hälften och fortsätt mata. Att mata en surdeg innebär helt enkelt att tillsätta mjöl och vatten. En tumregel när man matar en surdeg är lika delar vatten och mjöl.

Förvara i kyl och mata 1ggr/vecka eller när du skall baka med den.

Nu är det bara att sätta igång och baka med din surdeg!

När du skall baka med den ta fram den minst 5 timmar innan och mata den, den skall vara bubblig och livfull när du tillsätter den till din deg!

Surdegen fungerar precis som jäst när du bakar bröd, utgå då från 2 dl surdeg per kilo mjöl

 

Några värdefulla tips innan du sätter igång!

  • Skölj ur den blivande surdegsburken med kokande vatten minst två gånger innan du sätter din start. Det vanligaste felet till att surdegen inte startar är diskmaskinsmedelsrester som är osynliga för ögat. Det är bakterierna du vill åt!
  • Surdegen har svårt att ”ta sig”/ komma igång. Lägg i en klyfta ekologiskt äpple under en dag och mata på nytt.
  • Vispa när du matar surdegen, inte röra. Bakterierna i luften runt omkring oss är halva surdegen så var noga med att få med luft i din surdeg!
  • Surdegen siktar sig. Häll av nästan allt och mata på nytt med lika delar mjöl/vatten. Den är inte död, en surdeg är tåligare än du tror!
  • Ta för vana att alltid använda en våg när du bakar! Det hjälper dig att lyckas och att upprepa dina framgångar och undvika dina misstag.
  • Var inte rädd för att testa egna recept och varianter utgå från ca 2dl surdeg per kg mjöl så kan du skapa fritt med olika mjöl och vattenmängd. Bara fantasin sätter gränserna. Prova att smaksätta med tex Svartpeppar till kräftskivan! En oväntad och uppskattad smak i ett bröd.

Lycka Till!