Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Artisan KSM175PSEBK Svart Lava KitchenAid Artisan KSM175PSEBK Svart Lava 5 790 kr
Carbonater 3 kolsyremaskin, svart Aarke Carbonater 3 kolsyremaskin, svart 1 790 kr
ECAM370.95.S espressomaskin DeLonghi ECAM370.95.S espressomaskin 9 279 kr
Knivset, 5 knivar Global Knivset, 5 knivar 2 959 kr
Precision Cooker 4.0 WiFi Sous Vide Anova Precision Cooker 4.0 WiFi Sous Vide 1 990 kr
Kvadratisk Pizza/Bakspade Björkträ Eppicotispai Kvadratisk Pizza/Bakspade Björkträ 93 kr
Skötselråd knivar

Skötselråd knivar

För att du eller nästa ägare, ska kunna använda en kniv så länge som möjligt är det viktigt att den tas om hand på rätt sätt. Genom vår guide vill vi dela med oss av våra bästa tips på hur du underhåller dina knivar för att ge dem ett långt liv.


 

VÄSSA KNIVEN PÅ UNDER MINUTEN

Om din kniv har blivit riktigt slö rekommenderar vi att investera i en slipsten med dubbla sidor. Med den kan du arbeta upp eggen till perfektion igen. Rör det sig istället om ett mer vardagsunderhåll räcker det att använda skärpstål eller knivslip.

Här visar vi hur du får till tekniken och lyckas med din slipsten

STEG FÖR STEG MED SLIPSTEN

  • 1
    Lägg stenen i ett vattenbad – låt ligga i blöt tills det slutar komma luftbubblor
  • 2
    Håll 15 graders vinkel och dra kniven fram och tillbaka ett par gånger
  • 3
    Vänd på kniven och dra av ”råeggen”
  • 4
    Vänd på slipstenen och upprepa processen på den finare sidan av den
  • 5
    Torka av på en kökshandduk

 

 

EDINS BÄSTA KNIVSLIPARTIPS

Edin Dzemat är en av Bagaren och Kockens favoritkockar. Han har minst sagt en gedigen meritlista och har både vunnit Kockarnas Kamp och varit lagkapten för det Svenska Kocklandslaget. I videon som följer presenterar Edin tre olika metoder för att vässa dina knivar: skärpstav, Minosharp samt slipsten. Luta dig tillbaka medan Edin guidar dig genom videon och du får svar på vilken skärpteknik som passar dig.

Vad ska du välja skärpstav, Mino sharp eller slipsten? Edin har svaren.



KNIVSLIPNING - EDINS TOPP 3

 

VÄLJ UNDERLAG MED OMSORG

För att ta hand om dina knivar ska du tänka över underlaget du skär mot. Undvik att skära utan skärbräda! Det skadar eggen varje gång du nuddar underlaget och du sliter ut din kniv illa kvickt. Vi rekommenderar skärbrädor av ett mjukare material som trä, plast eller av en förnyelsebar råvara så som sockerrör. Hårda underlag som sten eller glas undanrådes alltid. 

På Bagaren och Kocken föredrar vi att ha en uppsättning av skärbrädor för olika ändamål. Det är inte bara för knivens skull, det är också mycket mer hygieniskt att skära på rätt underlag. Skär till exempel aldrig upp bröd på en skärbräda du använder för lök. Då tar brödet gärna upp smaken av löken. 

I videon jämför Edin Dzemat skärbrädor av plast och trä med varandra. Han berättar för- och nackdelar och tipsar om sin personliga favorit. 

Skärbräda av plast eller trä, finns det ett enkelt svar?

 

FÖRVARING - VAR SNÄLL MOT EGGEN

Låt inte dina knivar ligga och skramla i en låda, då de lätt tar skada och blir slöa. Knivlisten/-magnet är en förvaring som är skonsam mot knivseggen samtidigt som du har möjlighet att hålla koll på dina knivar. Med en knivlist på väggen för du en bra överblick och kan hela tiden se din samling. Du kan enkelt välja den du behöver.

Ett knivblock är även det utmärkt förvaring. Dessa finns i många olika designer och kan anpassas efter din stil i köket. Knivblocken finns i flera olika storlekar beroende på vilka knivar du har.

 

RENGÖRING ÄR A OCH O

För att dina knivar ska fortsätta prestera i köket har rengöringen stor betydelse. Även om det på förpackningen anges att kniven tål maskindisk rekommenderar vi det inte. Inte bara medför det en ojämn rengöring, eggen blir dessutom slö och det sliter på handtag av trä och plast. Kort sagt, dina knivar håller mycket längre om du diskar dem för hand.

FAVORITER VID DISKBÄNKEN

Älskar du precis som vi köksknivar?

Läs mer i vår stora knivguide. Här botaniserar vi bland olika typer av knivar och material. Visst finns det en uppsjö av varumärken och vi lyfter upp de mest populära för att vägleda dig genom, den eventuella, upplevelsen av "djungel".

Vi utbildar och tipsar, läs vidare genom att följa länken.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss (vardagar 9-20, lör-sön 9-18). Och du kan alltid skicka ett email till oss.
Gå till kundtjänst