Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Kuro Santokukniv (18 cm) Satake Kuro Santokukniv (18 cm) 999 kr
Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB Ankarsrum Assistent Original Ocean Blue AKM 6230 OB 5 990 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 2 790 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 599 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 5 984 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 424 kr
Proffsbrännare med grillfunktion Flame Master Satake Proffsbrännare med grillfunktion Flame Master 799 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 588 kr
DuraCeramic 5.0L - Vit Crock-Pot DuraCeramic 5.0L - Vit 1 396 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Sous vide: Stora resultat vid låga temperaturer

Sous vide: Stora resultat vid låga temperaturer

Få en fantastisk smakupplevelse hemma vid middagsbordet. Sous Vide ger dig en restaurangupplevelse, och gör köttet saftigt och mört - varje gång. Sous Vide tillagar din mat vid låg temperatur under en längre tid, vilket ger ett resultat du sent vill glömma.

Vad är en sous vide?

Det låter kanske franskt, och där har du inte fel. Sous vide är franska och betyder under vakuum. Det gör oss dock inte klokare på vad en sous vide är, men vi kan gå in på vad det är- kortfattat så tillagar du din mat vid låg temperatur under en längre tid. Du vakuumförpackar din mat som du vill tillaga - det kan t. ex. vara en stek. Därefter lägger du ner det i vattnet och ställer in tid och temperatur. Härifrån gör sous viden resten av jobbet.

På 1970-talet började kockarna på Michelin-restaurangerna att experimentera med tekniker. De ville tillaga läcker mad med så lite arbete som möjligt. Det var några som jobbade vidare med dessa tekniker, så idag står vi med sous viden. Vid traditionell matlagning använder vi höga temperaturer som tillagar maten utifrån. Vid stekar är den traditionella tillagningsmetoden att skapa flera nivåer av färdighet. Så snart mitten har önskad temperatur, är utsidan långt över färdigstekt. Vid grönsaker gör den traditionella metoden att de förlorar näringsämnen och eventuell smak. Tillagar du din mat vid deras idealiska temperatur, får du ett resultat som är perfekt rakt igenom. Du kan t. ex. ta en titt på ägg; äggvitor och äggulor kräver två olika temperaturer. De blir perfekta när de görs i en sous vide, eftersom du har kontroll över både temperatur och tid. Sous vide är perfekt till att göra pocherade ägg. När du bemästrar de grundläggande matvarorna, kan du ge dig på mer avancerade varianter av kött som rådjur eller fisk.

Inte nog med att sous vide låter dig laga helt fantastisk mat. Du sparar även tid. Sous viden kräver minimal förberedelse. De flesta matvaror klarar att ligga länge i sous viden utan att tillagas för mycket. Det gör mycket för matlagningen om det är roligt att stå i köket istället för en börda.

Visste du? Att den världskända kocken Heston Blumenthal en gång har tillagat en hel gris i ett badkar. Blumenthal kunde inte hitta ett vattenbad som var stort nog till hela grisen, så de tog ett badkar. De satte temperaturen på 62C och lät grisen tillagas i en och en halv dag. Därefter skar de upp den och gav den stekskorpan. Heston Blumenthal säger att det är den bästa gris han någonsin smakat. Även om metoden var lite atypisk, blev den tillagad på samma sätt som med en sous vide.

Sous vide i olika former

Nu har du förhoppningsvis blivit klokare på hur en sous vide maskin fungerar och vad den är bra till. Det finns flera sorters sous vide maskiner; sous vide vattenbad - även kallad vattenugn, och en sous vide cirkulator - även kallad sous vide stav. Funktionerna vid de två olika sorterna är i grund och botten det samma. Skillnaderna ligger i kapacitet och förvaring.

Om du ska välja den ena eller den andra modellen beror mycket på ditt kök och även hur du föredrar att använda sous viden. Fördelarna med en sous vide cirkulator, är helt klart storleken. Den är lätt att förvara, då den inte tar så mycket plats. Samtidigt går det fort att hitta den och sätta igång. En sous vide stav ger vid vissa tillfällen mer flexibilitet än ett sous vide vattenbad. Vattenbadet är inte dåligt, då det också har sina fördelar. Mängden kan i några situationer vara större med ett sous vide vattenbad. Samtidigt har den ett lock som ser till att vattnet inte förångas på vägen.

Om du väljer den ena eller den andra kommer i slutädan att bero på vad du själv föredrar. Prismässigt ligger de på samma nivå. KonsumentrådetTænk har gjord ett test av följande sous vide maskiner. Här var det ett sous vide vattenbad som vann. Deras slutsats är att det är vad man föredrar att arbeta med som man ska utgå utifrån.

Faktiskt finns det ett tredje sätt som man kan tillaga sous vide metoden på. Har du vakuumförpackat mat så kan du med fördel använda det i en ångugn. Du tar t. ex. ditt vakuumförpackade kött och ångar det vid en låg temperatur och under en längre tid. Idén är den samma som med sous vide med vatten.

Det finns dock en sous vide citkulator som har en funktion som man bör överväga. Witts SmartSousVide har Wi-Fi. Det betyder att du kan styra din sous vide stav från din smartphone. På det sättet kan du justera både tid och temperatur samt hålla ett öga på att det går som det ska. Även om de flesta matvaror inte tar skada av att ligga i vattenbadet längre, så är det en fantastisk funktion. På det sättet kan man alltid ha kontroll.

Goda tips för tillagningen

Tillagningen är enkel, men det kan vara svårt att komma igång ordentligt med tillagningen. Därför vill vi gärna ge dig några tips på vägen, som du med stor fördel kan använda dig av. 

  • Välj din favoritkryddning. Med sous vide är dina matvaror i kontakt med marinader och kryddor hela tiden. Det vill säga att du får ett resultat som smakar mycker mer och är långt saftigare.
  • Ju längre tid ju bättre. Även om det säger sig själv så är det rätt. Även om du i förväg ger maten 2 timmar och 55 minuter, så tar din mat ingen skada av att få ännu längre tid. Några matvaror blir bara mer möra av det.
  • Stekskorpan ger det sista. När du har tillagat din mat, t. ex din stek i sous viden, så kan du lägga upp den på en varm grillpanna efteråt, så får den en läcker stekskorpa, men förblir mör och läcker.

OBH Nordica           

Även om vi tycker mycket om tillagningsmetoden, vill vi gärna visa vårt test. Bara för att ge er en sista anledning till varför det är smart att tillaga mat på detta sätt. Som tidigare nämnt har Konsumentrådet Tænk testat olika sous vide maskiner. Här är deras vinnare OBH Precision Sous Vide. Vi valt att ta tag i det och prova den. Här kan du följa hur det hela går till med ett sous vide vattenbad.

OBH Precision Sous Vide är otroligt användarvänlig och mycket mer. Det är lätt att ställa in tiden och temperaturen, så att resultatet blir som du önskar. Den har en bra kapacitet och gallret nere i gör det enkelt att placera maten. Den håller temperaturen fint hela vägen och resultatet är perfekt och mört.

Nödvändiga tillbehör

Det är lätt och smidigt att tillaga mat med sous viden, men det finns några tillbehör som är nödvändiga. Du behöver både vakuumpåsar och en vakuumförpackare.

Vakuumpåsarna kan fås i flera olika storlekar och format. Det finns de som du själv kan klippa till, och även de som är färdigklippta. Vi vill dock gärna ge dig ett litet tips på vägen; du kan faktiskt använda förseglade påsar som du kan köpa på stormarknaden. De påsar som du stänger genom att klicka ihop dem. Med dessa påsar finns det även några nackdelar. Det är omöjligt att skapa en perfekt vakuumlösning, då du aldrig kan få ut all luft. Samtidigt är sannolikheten att maten flyter också större. Med luft i påsen utnyttjar du inte tekniken så effektivt som det är tänkt. Dessutom ska du vara uppmärksam på att om du tillagar något i över 24 timmar kommer förseglingen att släppa. Det säkraste sättet - och det sätt som ger absolut bäst resultat är alltså med riktiga vakuumpåsar.

Därtill behöver du självkart en vakuumförpackare. Dessa fås i många olika modeller och märken. Som utgångspunkt gör de alla det samma. Skillnaderna ligger i hur stora de är och hur stora påsar de kan försegla. Det vakuumförpackaren gör är att ta ur all luft ur påsen genom att suga ut den. Därefter förserglar den påsen med lim så att din mat vakuumförpackas. Man borde vakuumförpacka all sin mat - även om den inte ska tillagas i sous viden. Luft är nämligen maten värsta fiende då den förkortar hållbarheten. Vakuumförpackarna är enkla att använda. De har som utgångspunkt mycket få knappar, vilket gör det enkelt.

En värld av smakupplevelser

Som du nog har läst dig till kan en sous vide maskin ge dig en värld av smakupplevelser. Det är något av en kockvärld att bege sig ut i, då det finns många olika modeller. Om inte annat kommer du älska dig själv för resultatet. Hos KitchenOne hittar du bra sous vide erbjudanden - det är bara att hoppa in. Vi tycker m ideen med en sous vide och det dröjer inte länge innan det finns i varje mans ägo.