Att stoppa korv själv kändes länge som en utdöende kökssyssla, något som man såg i Emil i Lönneberga tillsammans med begrepp som sylta och julotta. Precis när det såg som mörkast ut med tråkiga och smaklösa halvfabrikat som knappt innehöll kött, blev det helt plötsligt supertrendigt att stoppa egen korv. Bagaren och Kocken hjälper dig att lyckas med korven.
Det är inte helt utan anledning trenden med att stoppa egen korv har kommit så starkt de senaste åren. Många korvar som man köper i butik kan ofta vara både smak-, färg- och köttlösa. Istället för att lägga pengar på något som man knappt vet vad det innehåller kan man lägga mindre pengar på att få en korv som man har fullständig koll på vad den innehåller. Det bästa av allt är att det inte ens är speciellt svårt.
Det här behöver du för att göra egen korv från grunden:
Finns både manuella och automatiska. En manuell ger såklart mer Emil i Lönneberga-känsla men kan kräva lite mer slit. Så om du föredrar att mala din färs i huckle och träskor med lite mer slit och svett bör du använda en manuell. Vissa kan kanske därför anse att en automatisk köttkvarn är lite fusk men det sparar en del kraft. Automatiska köttkvarnar finns dels som separata maskiner men även som tillbehör till köksmaskiner, till exempel Ankarsrum ochKitchenAid.
Det som förvandlar köttkvarnen till en korvkvarn. Ett korvhorn träs på köttkvarnen och gör att man kan få en fint formad korv. Finns i både plast och rostfritt stål med lite olika kvaliteter och hållbarhet.
För vissa en lite obehaglig del i korvtillverkningen. Fjälster är alltså kort och gott tarmar. Det är dessa som håller ihop korven och som skiljer korv från köttfärs. Fjälstret träs på på korvhornet så att färsen kan gå direkt från kvarnen in i korven. Knyt en knut i ena ändan på fjälstret innan du börjar stoppa korven. För att undvika att korven spricker – stoppa inte korven för hårt.
Man kan använda många olika köttsorter när man gör egen korv. Allt från viltkött som älg, vildsvin eller hjort, till nötkött, lammkött och fläskkött går bra att använda. Några saker som kan vara viktigt att tänka på när det gäller köttet:
Antingen kan man använda ett kött som naturligt innehåller mycket fett, exempelvis högrev från nöt. Annars kan det vara bra att tillsätta fett separat genom att använda späck. Använd en lagom mängd späck och tänk på att kötthalten inte ska bli för låg, samtidigt som man vill ha en saftig korv. Det är en balansgång som antingen kräver att man följer receptet till punkt och pricka, eller har lite fingertoppskänsla, kanske lite tur och en del korverfarenhet.
Köttet ska helst vara halvfryst innan man maler det. Detta för att korven ska bli så saftig som möjligt. Om man tillsätter mer vätska till smeten bör korvarna alltid tillagas kalla, för att vätskan inte ska rinna ut vid tillagning.
Salta köttet innan malning. På så vis binds hela korvsmeten ihop mycket bättre.
En av de stora fördelarna med att göra egen korv är att man kan experimentera i all oändlighet med olika kryddor och smaker. Krydda köttet innan det mals och var inte feg för att leva ut dina kreativa impulser. En överkryddad korv är ju faktiskt inte hela världen då den kan användas i mindre kvantitet för att sätta krydda åt andra rätter.
Hoppas nu att du är redo att pröva dina korvvingar. Vi är säkra på att korvtrenden är här för att stanna.