Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Populära produkter
Artisan KSM175PSEBK Svart Lava KitchenAid Artisan KSM175PSEBK Svart Lava 5 999 kr
Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv Yaxell Zen Knivset 3-delar - Kockkniv, Allkniv, Skalkniv 2 499 kr
AKM 6230 köksmaskin + Grönsaksskärare, black diamond Ankarsrum AKM 6230 köksmaskin + Grönsaksskärare, black diamond 7 789 kr
Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm De Buyer Stekpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B Dia 28 cm 499 kr
Ascent A2300i Slate Vitamix Ascent A2300i Slate 5 695 kr
Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit Rosti Mepal Margrethe Skålset med 2l+3l samt lock Vit 389 kr
Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag 779 kr
DuraCeramic 5.0L - Vit Crock-Pot DuraCeramic 5.0L - Vit 1 303 kr
Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller Dualit Brödrost Classic 2 Skivor Charcoal + Brödvärmargaller 3 195 kr
Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EER 0,95 LEmpire Röd 1 399 kr
Grejen med surdeg

Grejen med surdeg

Den andra lördagen i april varje år infaller surdegsdagen. Trenden med surdeg och surdegsbröd växer sig allt starkare för varje år, men vad är egentligen grejen med surdeg? Vi tog ett snack med författaren och surdegsfantasten Martin Johansson. Han om någon borde ju ha koll.

Martin Johansson driver bloggen Pain de Martin där han skriver om allt som har med bröd att göra. Han har även givit ut fyra böcker; Enklare bröd, Bröd och pizza, Surdegsbröd, och Bröd, bröd, bröd som är den senaste i samlingen.

Vad är egentligen grejen med surdeg?

- Det är egentligen flera grejer … Dels är det ett roligt sätt att baka på eftersom det är så mycket som påverkar, alltifrån hur surdegen mår till vilket mjöl man har och vilken temperatur degen jäser i. Att varje bröd blir unikt liksom. Sen är ju ett surdegsbröd nästan alltid godare än ett bröd bakat på jäst. Det har mer smak och mer karaktär

Måste surdeg vara svårt?

- Absolut inte! Däremot måste man som regel pröva några gånger innan man blir vän med surdegen. Jämförelsen med att lära sig cykla tycker jag är rätt bra – det är vingligt i början men när man väl hittat balansen går det av sig själv.

Är inte surdeg egentligen bara en fluga?

- Det skulle vara en väldigt gammal fluga i så fall, 6000 år eller så. Är det något som är en fluga så är det väl i så fall att baka med kommersiell jäst.

Vad är hemligheten bakom det perfekta surdegsbrödet?

- Bra mjöl (gärna en blandning av olika sorter), försiktig knådning och en lång och sval jäsning. Och en riktigt pigg surdeg förstås.

Slutligen, vilket blir ditt nästa surdegsbak hemma?

- Frallor till imorgon bitti. Tror det blir på siktat dinkelmjöl och kanske lite fullkornsmjöl på emmervete. Senaste tiden har jag bakat det mesta på en fast surdeg. När degen sen jäst klart spar jag undan en del av degen (150–200 gram) som jag använder till nästa brödbak.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 22:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22