Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Tryckkokaren är tillbaka

Tryckkokaren är tillbaka

Ett köksredskap som många är skeptiska mot. De har länge varit bortglömda, men vänder nu starkt tillbaka i en ny och förbättrad utgåva. Det är nämligen tryckkokaren. När du ska laga mat i en tryckkokare får du många goda möjligheter. Det tar just ingen tid att laga mat, du kanske normalt inte vil ge dig på det, då det kan vara för tidskrävande. Tryckkokaren är mycket populär i både Asien och Sydamerika, där den praktiskt talat är fast inventarie i varje kök.


Varför investera i en tryckkokare?

Enkel är ett nyckelord för en tryckkokare. Den är lätt att arbeta med och kräver ingen erfarenhet innan. Det är några goda regler att komma ihåg när du ska använda dem, men dem kan du läsa här nedanför. En tryckkokare är utrustad med säkerhetsventiler, så den är både säker och utan problem.

Hur tänker du kanske. Den är lika enkel som alla andra grytor. Fördelen är bara här, att du kan minska tillagningstiden enormt - några gånger med över 80% av den normala koktiden.

Ekonomiskt set är det också en bra investering. Du kan med ro välja bra erbjudanden på din mataffär, som du normalt väljer bort, eftersom det tar för lång tid att laga. När du har en tryckkokare kan du slå ifrån dig den tanken och gå loss på den många kötterbjudanden som finns.

Sund är alfa omega för många nu för tiden. Du kan utvidga din horisont och laga många slags rätter i din tryckkokare som ex. Rätter som ska sjuda med massa grönsker, som du tidigare lagt mycket tid på.



5 bra saker att koka

När du ska använda din tryckkokare är det några sker, som inte bara är bra att veta utan även viktiga att veta.

1. När det i receptet står att det ska tryckkokas i ex. 5 minuter, så är det först när det önskade trycket är uppnått - inte när du sätter på locket. Du ska alltså starta klockan när du kan se att kokaren är under tryck.

2. Du ska vara uppmärksam på din nedkylning. Du kan inte öppna din tryckkokare när den är under tryck. När du ska lätta på trycket kan du göra det på tre olika sätt, som oftast är angivet i receptet, vilken nedkylning du ska använda. Du kan använda ögonblicklig tryckutjämnning; sätt den i vasken och låt vattnet rinna ner över locket. Andra möjligheten är snabb tryckutjämning; ta bort ifrån värmen och dra försiktigt i låsmekanism. Ångan kommer snabbt ut så att locket kan tas av. Sist är det långsamt tryckutjämning; stäng av den och vänta ca 15 minuter tills trycket faller och du kan ta av locket.

3. Tryckkokare kan som regel användas på all typer av värmekällor. Det är självklart olika från spis till spis vilken som får den snabbast under tryck. Du ska dock vara försiktig med att skruva upp för mycket om du bliver otålig, då rätten kan brännas. Själva tryckkokningstiden ska det dock inte vara någon skillnad på, för när den fått upp trycket, så är koktiden den samma. En bra regel att komma ihåg är att en tryckkokare ska sättas ett hack lägre än om du ska koka med en vanlig gryta.

4. Det många har varit skeptiska mot, är säkerheten omkring användningen av en tryckkokare. Det har skett en gång för många år sedan att en tryckkokare har exploderat – vilket i sig är förfärligt. MEN! Den moderna teknologin har gjort, att de nya tryckkokarna är säkra och robusta. De är enkelt påsatt en extra säkerhetsventil på grytorna och de är utrustade med bättre öppna- och stängningsmekanismer. En bra regel är: läs alltid manualen först.

5. Som varje person som är lite van att vara i köket vet, att om man ska laga mat är det ofta en smaksak. Därför är det så viktigt att du inte behöver följa ett recept till punkt och pricka. Ge receptet din egen prägel, skapa variation; din umgängeskrets kommer värdesätta god improvisation. Kom även ihåg att tänka på salt och pepparmängden - vi är alla olika och alla föredrar olika mängder.


Ungersk Gulasch

Ingredienser:

1 kg. oxbringa, bog eller högrev
3 stora lökar
4 stora potatisar
1 msk milt paprikapulver
4-5 klyftor vitlök
1 bouquet garni (liten bukett av 1 lagerblad och ett par kvistar timjan och persilja)
2 Burkar krossade tomater
1/4 Knippe Persilja
Lite olja till stekning
Salt och Peppar 
Vattenkrasse til garnering

- Skala lökarna, skär dem mitt över på längden och sedan i tunna skivor på tvären.
- Skala potatisarna och gör runda kulor med ett kuljärn eller skär dem i stora, jämna tärnin- gar. - Lägg dem i vatten tills de ska kokas.
- Sätt tryckkokaren på spisen och värm upp oljan.
- Sautera lökarna ordentligt tillsammans med salt och peppar. De får gärna bli lite bruna. Tillsätt 1 msk milt paprikapulver och 3 krossade klyftor vitlök. Värm upp det och ta upp lökarna. Häll lite olja i grytan och bryn köttet väl tillsammans med salt och peppar. Rör inte runt i köttet innan det har fått en gyllenbrun stekyta.
- Tillsätt den sauterade löken efter bryningen av köttet. Tillsätt de hackade tomaterna utan skal. Blanda ingredienserna. Tillsätt vatten så att det knappt täcker och lägg en bouquet garni i grytan.
- Sätt på locket och lås tryckkokaren. Efter cirka 10 minuter kommer maximaltrycket på två röda streck
// att vara uppnått. Skruva ned värmen (byt ev. till en mindre platta) så att trycket upprätthålls. Koka under tryck i 20 minuter.
- Spröda köttchips: Koka de tunna skivorna i en sautépanna eller liknande tills de är möra i en kraftig fond av vatten, hackad lök, rikligt med chili, paprikapulver och vitlök, samt salt och peppar. När skivorna är mjuka bakas de spröda på bakplåtspapper i ugnen i 160 grader.
- Koka potatisen i en liten gryta och hacka persiljan.
- När tryckkokningen av gulaschen är färdig, sätt grytan att snabbkyla i diskhon under en tunn vattenstråle. Låt vattnet ringa långsamt över locket så att trycket sakt avtar. Ta av locket när tryckindikatorn är helt i botten. Smaka ev. av rätten med lite mera salt, peppar och pressad vitlök efter behag. Ta upp den lilla bouquet garnin och rätten är redo att serveras.

Fullkorn a l'amande

Ingredienser

4 Pers. 
1 1/2 dl matvete
1 1/2 dl bulgur
1 Nypa salt
1/2 liter vatten
1 1/2 msk socker
50 g Nötter
1 1/2 dl vispgrädde
1/4 vaniljestång
1 msk Brun farin
Frukt till garnering

- Skölj matvete och bulgur i ljummet vatten och lägg det sedan i tryckkokaren.
- Tillsätt 1/2 l vatten, en nypa salt och 1/2 msk socker.
- Sätt på locket och lås handtaget. Sätt tryckkokaren på hög värme tills tryckindikatorns två röda streck
// syns. Skruva sedan ned värmen så att trycket upprätthålls i 7 minuter.
- Snabbkyl sedan tryckkokaren i diskhon under en tunn stråle kallt vatten. När trycket är borta kan locket tas av.
- Häll färdigkokt matvete och bulgur i en sil eller ett durkslag och låt det kylas av helt. Nötterna sprödrostas i ugnen i 160 grader och grovhackas när de har svalnat.
- Vispa vispgrädden till ett lätt och ytande skum med 1 msk socker och vaniljkorn. Sätt den kylskåpet till dess att matvete och bulgur har svalnat.
- Garnera med brun farin, hackade nötter och färsk frukt – t.ex. hallon och aprikos.


Tabell över koktider

1: Kikärt0r*: 15 minuter (snabbkylning) (tryk: //)

2: Matvete: 7 minuter (snabbkylning) (tryk: //)

3: Kidneybönor*: 15 minuter (snabbkylning) (tryk: //)

4: Limabönor*: 20 minuter (snabbkylning) (tryk: //)

5: Rödbetor: 30 minuter (snabbkylning) (tryk: //)

6: Svarta bönor*: 13 minuter (snabbkylning) (tryk: //)

7: Ris: 8 minuter (tryk: //)

8: Morötter och liknande: 2 minuter (tryk: /)

9: Lök i klyftor: 1 minut (snabbkylning) (tryk: /)

10: skivad purjolök: 2 minuter (snabbkylning) (tryk: /)

11: Färskpotatis: 0,5 minut (nye), 3 minuter (gamle) (tryk: /)

12: Rotselleri**: 3 minuter (snabbkylning) (tryk: /)


När allt kommer omkring

Så en tryckkokare är ett riktigt bra redskap att ha i köket, om man värdesätter att laga läcker mat. Det finns även ett hav av goda recept som du kan göra i din tryckkokare, allt det kräver är lite fantasi och lust att prova något nytt. Som kocken Karsten Kroman säger "Matlagning i en tryckkokare är ingen vetenskap – det är skicklighet"

Vår rekommendation

Det finns självklart en värld av olika tryckkokare på marknaden, men två riktigt bra bud är en tryckkokare WMF. Det var WMF som uppfann tryckkokaren, och i dag levererar de marknades bästa tryckkokare. En stor fördel är att inte frige ånga förrens ångnivån är höjd till den högsta nivån, där andra tryckkokare kan tappa tryck under tiden.

    Vi hjälper dig lyckas i köket
    Alltid 365 dagars öppet köp
    Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
    Officiell återförsäljare av alla varumärken
    Vi har spridit köksglädje sedan 2005
    Läs mer om Bagaren och Kocken