365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005

Guide: Vilken köksassistent ska jag välja?

2020-05-18

Det kan vara svårt att välja rätt köksassistent. Vi hjälper dig att hitta den köksassistent som passar dina behov och guidar dig bland alla märken och modeller. Efter många år i branschen vet vi vad du ska tänka på.

Bagaren och Kocken är officiell återförsäljare av 11 olika märken av köksassistenter och har sammanlagt mer än 100 olika modeller och färger. Efter att ha sålt flera tusen köksassistenten kan vi garantera dig den bästa hjälpen. Det bästa valet görs utefter dina behov – men vi önskar att i detta inlägg göra dig lite klokare på skillnader, fördelar och nackdelar.

Fördelen med en köksassistent

Det finns köksassistenten i många olika prisklasser och ibland kan det kännas som en större investering än vad du planerat från början. Å andra sidan så får du en ovärderlig hjälpreda i köket. När du knådar degen med en köksassistent så blir ingredienserna bättre blandade och effektivare, vilket gör att ingredienserna utvecklar sig så att resultatet blir helt fantastiskt. När du vispar så får du ett betydligt luftigare resultat än vad du skulle fått med en vanlig elvisp.

Även om resultatet kan bli bra om man gör det för hand, kommer du att utan tvivel märka skillnad när du använt en köksassistent.

Värt att poängtera är även tidsbesparingen efter som du kan bli mycket effektivare i köket. Det är som ett extra par stora händer som kan göra arbetet medan du gör något annat. Med de många möjligheterna för tillbehör kan de flesta av dagens köksassistenter omvandlas till multimaskiner som också mixar, hackar, snittar och mycket annat.

Dina krav och behov

Från början handlar det om dina förväntningar på köksassistenten och vad du planerar att använda den till. Den grundläggande fördelen med en köksassistent är knådandet av deg, men det finns många olika typer och mänger degar, som alla har olika behov.

Ska du använda köksassistenten då och då till att blanda en enkel kak-eller bulldeg är kraven kanske inte så höga. Men ska du baka tunga bröddegar fyra gånger i veckan är det en annan sak.

Vi har valt att dela upp det i tre kategorier: enkel bakning, medium bakning eller tung bakning.

Enkel bakning: Köksassistenter kan klara av de vanligaste uppgifterna, så som knådning och vispning utan bekymmer och med ett bra resultat. En maskin i denna kategori skulle exempelvis kunna vara Sage The Scrape Mixer Pro eller Smeg köksassistent. De kan enkelt klara av hushållets allmänna behov vid bakning. Men bakar du ofta tyngre degar (till exempel rågbrödsdeg) eller stora mänger, kan maskinerna ha sina begräsningar.

Medium bakning: Köksassistenten till dig som bakar ofta och ibland även de mer krävande uppgifter så att mer krafter behövs. Till medium bakning kan en maskin till exempel vara en KitchenAid Artisan KSM köksassistent eller Kenwood Chef Titanium. Båda maskinerna är bra val som klarar av att användas och kan enkelt gå i arv genom generationerna. Maskiner i denna kategori har ofta och ett större urval av extra tillbehör som kan införskaffas för att ge maskinen fler möjligheter.

Tung bakning: Köksassistenter som ska användas ofta – upp till flera gånger i veckan. Samtidigt är det också när du vill göra större mängder och till de gånger du vill göra en tung deg. De kraftiga och solida maskinerna ska ha krafter till att bli använda till allt och ingenting. En modell i denna kategori skulle kunna vara en Ankarsrum. En maskin som har en kapacitet på 7 liter och kan klara upp till 5 kilo deg och är generellt perfekt till bokentusiasten. Ett alternativ från övre hyllan är också Bjørn Teddy med en kraftfull motor och en kapacitet på 5 liter. Det skulle även kunna vara KitchenAid Heavy Duty som har en kapacitet på 6,9 liter och är en av de kraftfullaste modellerna från KitchenAid.

Kan du placera dig inom någon av de ovanstående grupperna är du redan på god väg.

Budget

Det kan vara svårt att sätta en budget utan att kompromissa på sina krav och förväntningar. Väljer du en maskin som har större kapacitet, starkare motor, flera inställningar och så vidare, så kommer priset naturligtvis också bli högre. Till en viss grad så hänger ofta pris och kvalitet ihop.

Vi har många olika prisnivåer, så det finns något för alla. Det betyder inte att de som ligger i de lägre prisklasserna inte kan klara av att knåda eller vispa. Men det kan däremot vara så att de har svagare motorer eller ett färre antal inställningar och medföljande tillbehör.

Därför är en budget bra att ha för att kunna göra en avvägning om vilka förväntningar man har på produkten. Man vill inte råka investera i en mindre maskin för att den är billigare för att sedan märka att den inte lever upp till förväntningarna. De extra pengarna kan vara helt värt det då man istället får en maskin som kommer att användas mer i slutändan.

Hastighetsinställningar

Olika typer av degar kräver olika hastigheter. De flesta köksassistenter har mellan 1 och 10 olika hastigheter att välja mellan. Då kan man i de flesta fall hitta en inställning som passa bra till det man håller på med. De olika hastigheterna har alla sina fördelar, därför är det alltid bra att välja en maskin med flera hastigheter.

Vid en lägre hastighet har man enklare möjlighet att tillställa ingredienser utan att behöva stoppa maskinen helt. Samtidigt för de högre hastigheterna att maskinen kan bearbeta ingredienserna ordentligt. Till exempel om man gör en bulldeg så behövs en högre hastighet för att knåda ingredienserna ordentligt så att eventuellt gluten kan frigöras. Likaså är de högre hastigheterna också perfekta till när du ska vispa grädde eller maränger.

Några maskiner är utrustade med programinställningar till olika uppgifter där den själv väljer hastigheten utefter vad det är du bakar. Exempelvis Sage har denna funktion, där du ställer in den på att till exempel knåda en bröddeg. Maskiner som Ankarsrum och Kenwood har istället hastighetsinställningar som är mer valbara. Här justerar man själv allt utefter vad man tror passar till uppgiften. KitchenAid och Bjørn Teddys hastighetsnivåer är markerade med siffror, vilket gör det mer överskådligt så att man alltid kan välja en nivå i förhållande till vad den köra.

Storlek och design

Bor du i en liten lägenhet med begränsad bordsyta är detta något du ska ta med i beräkningen. Många av de större maskinerna tar mer plats på grund av sin storlek och väger också mer. Det kan också vara överväga om du inte vill ha köksassistenten framme på bordet helat tiden, utan önskar att kunna ta fram den då och då. Det finns modeller som tar mindre plats och väger mindre.

Själva designen är en smaksak och är ofta viktigt för många. Bland det stora urvalet av köksassistenter finns det många olika stilar, från retroinspirerade maskiner till de som mer eller mindre ser ut som industrimaskiner. Många älskar den ikoniska designen från KitchenAid, som också är utställd på Museum of Modern Art både i New York och San Francisco. Fördelen med KitchenAid är också det stora antalet av olika färger, vi har i skrivandets stund mer än 20 olika varianter. Ett alternativ till KitchenAid är designen från Smeg, som har gått och blivit en italiensk designklassiker.

De mer traditionella modellerna är maskiner får Kenwood, Sage och Bjørn. Här har man naturligtvis lagt fokus på att designen ska vara användarvänligt men finns istället inte med lika många färgval och utsmyckningar. Dessa köksassistenter är tillverkade i en mer tidlös design med neutrala färger så att de passar in i varje kök.

Tillbehör

Som utgångspunkt ingår de ”nödvändigaste” tillbehören redan från början, oftast i from av olika blandningstillbehör. Det är vanligt med en degkrok, en ballongvisp och en form av flatblandare. De tre tillbehören är nödvändiga i den mening att man endast är inställt på att vispa maränger, blanda en kakdeg och knåda en bulldeg.

Utöver de medföljande redskapen finns det möjlighet att köpa till extra tillbehör till de flesta modellerna. Det kan till exempel vara en blender, rivjärn, pastamaskiner eller juicers. De större tillbehören kan vara bra investeringar då de ofta ökar maskinens möjligheter mycket. Samtidigt är det också platseffektivt, då du slipper ha flera olika maskiner ståendes, utan du kan istället nöja dig med en. Dock ska du alltid vara uppmärksam på att ett tillbehör inte alltid kan jämföras med en ensamståendemaskin tillverkad för just den specifika uppgiften, men det kan vara ett bra alternativ. Det variera mycket på hur många tillbehör som finns, men här kommer en översikt över det aktuella sortimentet (utöver blandningsredskap):

Kenwood: Köttkvarn, skärtillbehör, pastatillbehör, glassmaskin, blender, citruspress, mjölkvarn, foodprocessor, slowjuicer, spiralizer, Smoothie To-Go mugg, saftpress och minihackare.
KitchenAid: Köttkvarn, rivjärn, pastatillbehör, glassmaskin, blender, citruspress, mjölkvarn, foodprocessor, slowjuicer, spiralizer och purépress.
Ankarsrum: Köttkvarn, rivjärn, pastatillbehör, blender, citruspress, mjölkvarn och müslikvarn.
Smeg: Köttkvarn, rivjärn, pastatillbehör och glassmaskin
Bjørn: Inga tillbehör
Sage: Inga tillbehör

Bjørn

Kapacitet (liter/deg): 5 liter / 2,5 kilo
Hastighetsinställningar: 5
Vikt: 20 kilo
Medföljande tillbehör: 1x degkrok, 1x ballongvisp, 1x spatel, 1x skål, 1x plastlock, 1x påfyllningsbricka
Delarna tål diskmaskin: Ja
Antal uttag: 1

Den största Bjørnen på marknaden är Teddy. Den enda danskutvecklade köksassistenten som kan hittas på marknaden. Wodschow & Co. står bakom maskinerna som tillverkas både för privatanvändning och företag. Fokus ligger på köksassistenter och därför kan du vara säker på att varje funktion är genomtänkt med tanke på användaren.

Prestandan och byggkvalitén är unik och kan sällan jämföras med några andra köksassistenter. Maskinens design är tidlös och kommer passa in i varje kök. Haken med en stora Bjørn är vikten. Det är en stor och robust maskin på hela 20 kilo, så när du väl placerat den i köket så kommer den att bli stående. Till maskinen ingår de nödvändigaste redskapen, så som degkrok och visp, så att du både kan knåda och vispa. Dessa redskap är tillverkade av rostfritt stål som garanterar en lång hållbarhet.

En modell som är mycket älskad av användarna, som garanterar många trevliga arbetsstunder i köket, samt som kan gå i arv genom generationer.

Sage

Kapacitet (liter/deg): 3,8 – 4,7 liter
Hastighetsinställningar: Valbar
Vikt: 8,7 – 11 kilo
Medföljande tillbehör: 1x K-spade med och utan silikon, 1x degkrok, 1x visp
Delarna tål diskmaskin: Ja
Antal uttag: inget

Urvalet av köksassistenter från Sage är inte så stort. Faktiskt så finns det endast tre modeller att välja mellan: The Scraper Mixer, The Scraper Mixer Pro och The Bakery Boss.

Sage har under många års erfarenhet tillverkat kvalitetsköksassistenter till köket, där användarvänligheten är mycket genomtänkt. Då det är användaren som har varit i fokus så har man inte producerat massor av olika maskiner, utan har gått in på djupet på de enkla modellerna som finns.

Jämför man de tre modellera är The Scraper Mixer den minsta modellen, därefter kommer The Scraper Mixer Pro och sist The Bakery Boss. På de två större modellerna kan man justera hastighetsinställningen mer efter vad du precis håller på att köra i skålen. Däremot på den minsta modellen är hastighetsinställningen helt valbar, så att du själv kan hitta den hastighet som passar bäst.

Sage köksassistenter är perfekta till det vanliga hushållet som använder köksassistenten till vardagliga uppgifter, såsom kakdeg och bullar. Det är maskiner som har samma stil som många av de andra maskinerna från märket. Så önskar man att ha en genomgående stil kan man utan tvekan välja en Sage köksassistent.

Köksassistenterna från Sage är inte utrustade med uttag, vilket betyder att det inte är en maskin som man kan köpa till flera tillbehör till. Därför ska man se en investering i Sage som en ren investering i bakkraft.

Smeg

Kapacitet (liter/deg): 4,8 liter
Hastighetsinställningar: 10
Vikt: 11,4 kilo
Medföljande tillbehör: 1x visp, 1x flatblandare, 1x degkrok, 1x lock till skålen
Delarna tål diskmaskin: Ja
Antal uttag: 1

Välkänd, ikonisk och retro – det är hur man kort beskriver Smeg. Och köksassistenterna är inget undantag från detta. De passar in i den enkla, retrostilen som är genomgående in deras andra produktkategorier. Samtidigt kan du självklart också välja maskinen i de välkända färgerna så att alla delar i ditt kök matchar.

Som många andra produkter från Smeg är designen anledningen till att man väljer just dessa maskiner. Det betyder dock inte att man har kompromissat med effektiviteten. Köksassistenterna kan utnyttja effekten så att du alltid får ett fantastiskt resultat. Som med många andra köksassistenter ingår det en degkrok och två olika vispar; en flatblandare och en ballongvisp. Så att man har allt som man behöver för att komma igång med arbetet.

Du kan enkelt utvidga de kulinariska möjligheterna med Smegs köksassistenter, då du bland annat hittar en köttkvarn och pastamaskiner som tillbehör. Du kan tillochmed köpa till en glasskål så att du kan göra massor av läcker glass till sommarens varma dagar, direkt med din köksassistent.

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005