Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Kanelbullens dag vill vi såklart fira den 4 oktober, och det är dags att göra detta klassiska bakverk
ännu mer spännande. Här hittar du alla redskapen du behöver för att skapa perfekta kanelbullar, inspirerande
smaksättningar och ett recept på en kanelbullepaj att bjuda på.

Smaksättningar

Sugen på att testa några nya smaker? Här kommer 10 kreativa smaksättningar för att spicea till kanelbullarna iår!

  • Romerska bågar - Apelsin och choklad
  • Lyxtwist - Kardemumma och vanilj
  • Äppelpaj - Äpple och kanel
  • Mocha - Kaffe och karamell
  • Sötkrispigt - Nötter och honung
  • Blåbärsbullar - Blåbär och Citron
  • Somrigt - Rabarber och riven ingefära
  • Sötsyrligt - Hallon (mosade) och vit choklad
  • Tropiskt - Riven kokos och limezest
  • Höstigt - Pumpa och kanel

Kanelbullepaj med äpple

Vill du testa något nytt till kanelbullens dag? Här har du en helt underbar paj för den som älskar kanelbullar.
Och äppelpaj. Och dulce de leche. Den här pajen är lite mer tidskrävande men helt klart värt det.

Du behöver

1 paj, ca 20 cm i diameter (8–10 portioner)

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 1/4 tsk flingsalt
  • 225 g kallt smör
  • 5–7 msk iskallt vatten

Äppelfyllning

  • 1 1/4 kg äpplen
  • 25 g smör
  • 1 3/4 dl dulce de leche
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1/4 tsk flingsalt
  • 4 msk majsstärkelse
  • 3 msk färskpressad apelsinsaft

Till utkavling

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • En nypa flingsalt
  • 1–2 msk pärlsocker

 

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
  2. Tillsätt vatten (börja med den mindre mängden vatten och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten.
  3. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Äppelfyllning

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg i en stor skål.
  2. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt äppelskivorna och stek i 2–3 minuter tills de börjar mjukna något. Rör om försiktigt då och då.
  3. Tillsätt dulce de leche, kanel och salt. Rör ut majsstärkelsen i apelsinsaften i en liten kopp och häll sedan blandningen i kastrullen under omrörning. Sjud på låg värme under omrörning i någon minut tills blandningen tjocknar. Låt svalna helt.

 

Baka ut och grädda

  1. Värm ugnen till 225°.
  2. Rör ihop smöret till utkavlingen med kanel och kardemumma. Ta ut pajdegen ur kylen och dela den i två lika stora delar. Kavla ut den ena deghalvan på en mjölad arbetsyta till en rektangel på cirka 40x35 cm. Bred på hälften av smörblandningen och rulla ihop degplattan från långsidan till en lång rulle. Upprepa med den andra deghalvan. Lägg över rullarna på en skärbräda och ställ in i frysen i 5–10 minuter.
  3. Ta ut en rulle ur frysen och skär den i centimetertjocka skivor (som när du bakar kanelbullar!). Fyll en pajform med skivorna så att botten och kanterna täcks (de behöver inte ligga helt tätt). Tryck till bitarna så att de går ihop till en pajbotten. Ställ in formen i kylen.
  4. Ta ut den andra rullen ur frysen och gör likadant fast lägg ut skivorna till en degrundel på ett bakplåtspapper och kavla ihop dem sedan. Om skivorna har svårt att fästa vid varandra kan du pensla lite vatten mellan dem. Det går också att trycka ihop skivorna om det är svårt att kavla ihop dem.
  5. Ta ut formen från kylen och häll i äppelfyllningen. Pensla kanterna med lite vatten och lägg över degrundeln. Allra enklast är att förflytta degen med hjälp av bakplåtspapperet och sedan vända på det över pajen. Ta bort bakplåtspapperet. Klipp bort överhänget men lämna cirka 3 cm runtom om du vill göra en dekorativ kant. Ställ in pajen i frysen i 15 minuter. (På så vis håller den formen bättre i ugnen under gräddningen.)
  6. Plocka fram pajen ur frysen. Vispa ägget till penslingen med mjölk och salt. Pensla pajen och strö lite pärlsocker över.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 175° och grädda i ytterligare 45–50 minuter tills pajen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna helt. Servera vaniljglass till.

Tips! Vill du baka pajen utan att göra kanelbullerullar till locket går det så klart att kavla ut pajdegen som den är. Tillsätt i så fall en tesked extra kanel till fyllningen.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken
Behöver du hjälp?
Då är du välkommen att ringa eller chatta med oss. Du kan alltid skicka ett email till oss.
Gå till kundtjänst