365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005

Vin & Bar

Vin & Bar

Karaffen – för dekantering, luftning och snygg servering.

Investera i en bra karaff om du tycker om att dricka gott vin. Med den får du ut maximalt med smak och arom ur vinet genom att syresätta det.

Dekantera vinet - för att få bort den fällning som skapats när vinet åldrats.

I ett äldre vin kan man se att det ligger små korn i botten av flaskan. Detta kallas fällning och består av sediment som bildats av bl.a. garvsyror. Har ett vin lagrats länge klumpar dessa ihop sig (vilket inte är farligt med kan ge vinet en bitter ton. I vitt vin kan det istället bildas vinsten, som också bör tas bort innan servering. Tänk på att ställa flaskan upp ett dygn innan dekanteringen så fällningen samlas i botten. Gör så här: Öppna flaskan och börja sakta hälla ner vinet längs karaffens sida. Undvik kluckande och spill. Använd gärna en ljuskälla bakom flaskan när du häller i det, för när du ser att fällningen börjar närma sig mynningen av flaskan är det dags att sluta hälla.

Lufta vinet

Unga viner behöver inte dekanteras för att få bort fällning, utan kan istället luftas i karaffen. Gör så här: Häll upp det längs karaffens sida och virvla runt vinet i karaffen för att exponera det för syret snabbare. Gör detta ett par timmar innan eller direkt vid servering, beroende på hur stark luftning du vill ha.

Rätt temperatur på vinet

När du lärt dig vilka viner som ska serveras vid rätt temperatur har du kommit en bra bit på vägen! Vinets aromer framträder bättre om det serveras vid sin rätta temperatur.

  • Rött vin: 14-18 °C

  • Vitt vin: 8-12 °C

  • Mousserande: 8-10 °C

  • Rosévin: 8-10 °C

Tips! Pulltex har en vintermometer som du sätter runt flaskan för att se vinets exakta temperatur.

Har du inte tillgång till någon termometer kan du använda dig av denna tumregeln: Ställ in rött vin i kylen 30 min innan servering, ta ut vitt vin ur kylen 30 min innan servering och ta ut bubbel och rosé ur kylen 10 min innan servering. Håll sedan temperaturen på vitt/rosé/bubbel med hjälp av en vinkylare.

Tips! Snabbkylt vin – Fyll en ishink med 1/3 is. Fyll på med vatten så isen täcks. Häll i salt, ca 3 msk per isbricka (saltet sänker fryspunkten vilket gör att drycken kyls fortare). Sätt ner flaskan och fyll på med vatten så att större delen av flaskan täcks.

SMARTA VINPRYLAR

Ett perfekt gåvoset! Innehåller innovativ korkskruv, reservspiral, termometer för att garantera en optimal temperatur på vinet, folieskärare, anti-dropp-ring och vinpropp.

Denna vinöppnare med patenterat flaskstöd i två lägen underlättar utdragningen av korken utan att böja eller bryta den! Tillverkad i trä och högblankt rostfritt stål. 

Vin kvar i flaskan? Inga problem! Med en vakuumpump kan du enkelt pumpa ur luften ur flaskan och bevara vinet. Öppna och servera när du vill och förslut igen.

365 dagars öppet köp

Fri frakt över 500 kr*

Köksglädje sedan 2005