6 steg till den perfekta koppen
Att koka kaffe hemma är en konst. Med bara några små knep lyckas du med en riktigt god kopp kaffe. Vi ger dig rätt tips!
Steg 1: Färskt kaffepulver. Ju färskare kaffe desto godare. Kaffe är nästan lika känsligt för syra som vin. En öppnad förpackning bryggkaffe håller sig i upp till en vecka om du förvarar den på rätt sätt. Förvara kaffet svalt, mörkt och torrt, gärna i kylen. Låt stå kvar i originalförpackningen, förslut den väl och ställ den i den i lufttät kaffeburk.
Steg 2: Rätt temperatur. För att kaffet ska smaka så bra som möjligt krävs en temperatur på omkring 92-96 grader, samtidigt ska plattan som kannan står på aldrig vara varmare än 83 grader. Till det krävs två element. De billigaste bryggarna har ofta ett element med en temperatur på omkring 80-88 grader. Aromämnena frigörs inte tillräckligt, eftersom temperaturen är för låg, samtidigt kan kaffet stå och tappa smak på en för het platta.
Steg 3: Lagom mängd. Överdosera inte kaffet i din bryggare, då blir det beskt. Cirka 7 gram kaffepulver per kopp är lagom. Vill du ha ett starkare kaffe kan du byta till en mer mörkrostad sort.
Steg 4: Kallt vatten. Använd alltid kallt, färskt vatten. Ju hårdare vatten desto snabbare rinner det genom kaffet och smakerna hinner inte att fångas upp. Ett tips är att använda ett mer mörkrostat och finmalet kaffe som bromsar vattnets resa. Är vattnet väldigt mjukt passar ett mer grovmalt kaffe bäst.
Steg 5: Rör om. Rör om i kannan innan du serverar kaffet, eftersom kaffet med mest smak bryggs först. Servera gärna i en tunn porslinskopp.
Steg 6: Rengör. Glöm inte att regelbundet rengöra bryggaren från kalk, fett och eventuella matrester.