Köpguide – vilken mjölkskummare ska jag välja?
Kapacitet: Du bör överväga hur många du vill kunna göra till åt gången. Er det endast till dig själv eller ska du göra till hela familjen? Samtidigt avhänger mjölkskumarens kapacitet också på om du endast ska värma mjölken eller skumma den. När mjölken är skummad tar den något mer plats än om den endast blivit uppvärmd.
Funktioner: Vad har du för förväntningar på din mjölkskummare? Några kan både att värma och skumma mjölk samt att hålla den varm efteråt så att andra kan använda den skummade mjölken. Ska du endast använda den för att skumma mjölken till en cafélatte då och då, så behöver du inte massa smarta funktioner. Tänker du däremot utvidga möjligheterna så bör du titta på en med fler funktioner.
Temperatur: Mjölktemperaturen bör ligga mellan 63-67ºC. Vid denna temperatur så får mjölken en söt not, som är perfekt till kaffet. Blir den varmare så riskerar man att den får en smak som påminner om risgrynsgröt. Därför kan det vara en fördel att välja en mjölkskummare som ger möjlighet att välja fler än en temperatur.
Design: Det finns en värld av olika modeller, så det finns garanterat en som passar till ditt kök. De flesta mjölkskummare har en enkel och tidlös design. De flesta önskar att hela köket matchar. Så ett tips är att kika på de köksmaskiner du redan har – och inte minst din kaffemaskin.
Rengöring: Det är viktigt att du rengör mjölkskumaren ordentligt efter användning. Är det nämligen mjölkrester kvar så kan detta ge en dålig smak när du ska använda den nästa gång. Det finns både mjölkskummare som kan rengöras i diskmaskinen och några som kräver rengöring för hand.