Danska OBH Nordica står bakom en stor mängd köksredskap som man inte vill vara utan när man står i köket. Där är även ett våffeljärn från OBH inte något undantag. Det är ett prisvärt alternativ, men det betyder inte att man har kompromissat på kvalitén. Det finns ett stort urval av olika våffeljärn så att du garanterat kan hitta ett som passar dig
Våffeljärn
Med ett riktigt bra våffeljärn kan du enkelt njuta av gyllene, frasiga våfflor – perfekta för både frukost, fika och festliga tillfällen! Hos Bagaren och Kocken hittar du högkvalitativa våffeljärn som ger jämn gräddning och fantastiskt resultat varje gång. Välj mellan klassiska hjärtvåfflor, belgiska våfflor eller smidiga dubbeljärn för att göra fler våfflor samtidigt. Kombinera med din favorit-topping, som sylt, grädde eller färska bär, och njut av hemmagjorda våfflor precis som du vill ha dem.
)
TESTA NÅGOT NYTT I VÅFFELJÄRNET
Frasiga frukost eller mellisvåfflor med bärkompott och lättvispad grädde - ja tack! Men du kan göra så mycket mer med ditt våffeljärn. Här koppas vi kunna inspirera dig till att testa något nytt!
Köpguide:
Design: De flesta våffeljärn har en enkel design så att de passar in i alla sorters kök. Själva utformningen kan variera så att du kan hitta det utseende som du tycker bäst om. Samtidigt har ett våffeljärn ofta en kompakt design så att du enkelt kan ställa undan det när du inte använder det.
Funktioner: De flesta våffeljärn är enkla att använda då det endast är att ställa in den värme man vill ha och hälla i smeten. Dock så finns det modeller där du kan ställa in temperatur, frasighet och hur länge de ska gräddas. Dessa kan till exempel vara en fördel om du använder ditt våffeljärn till mer än de traditionella dessertvåfflorna. Storlek: Det finns inte något som är bättre än det andra. Anledningen till att du bör överväga storleken är beroende på hur många våfflor du tänker grädda per gång. Det kan vara en fördel att kunna grädda mer än en våffla per gång om hela familjen är sugna på våfflor.
Elektrisk eller spis: De flesta känner till de elektriska modellerna som gör hjärtformade våfflor. Det finns dock även våffeljärn för spisar, men dessa kräver lite mer av dig. Det du behöver göra är att vända våffeljärnet undertiden och det kräver också att du har en spis som den kan användas på. Det finns ingen variant som ger ett bättre resultat, det beror mest på vilken som man föredrar. Önskar du ett våffeljärn med olika funktioner så ska du välja ett elektriskt.
)
)
Populära märken
)
)
Ett exklusivt märke där användaren ligger i fokus. Den världskända kocken Heston Blumenthal står bakom märket och vet därför av som krävs av ett bra våffeljärn. Urvalet av våffeljärn från Sage är inte så stort. Man har lagt vikten på innovationen för varje modell, därför är det märke där du kommer få flest möjligheter med ditt nya våffeljärn – och med ett perfekt resultat!
)
Vi känner alla till norska Wilfa och vi har nog alla kikat på de fantastiska redskapen. Det är en av anledningarna till att det är populärt märke för köksmaskiner. Fokus ligger på kvalitet och användarvänlighet. Bland deras många modeller kan du garanterat hitta det som passar dig bäst. De finns både som singel eller dubbel-modeller och funktionaliteten ligger högt hos Wilfa.
)
En fransk storspelare är Tefal. De har fokuserat på innovation och hur vardagen ska kunna göras enklare för användaren. Det är även därför det med god anledning som deras Snack Collection järn har blivit så populärt. Ett järn till allt – däribland våfflor. Och inte bara en sorts, utan både traditionella och belgiska. Utöver det finns många andra läckra möjligheter.
)
Ett testvinnande märke som svenska Åviken är definitivt ett som man ska hålla ögonen på. Man har lagt vikt på detaljerna och resultaten så att dina våfflor inte blir mindre än perfekta. Det är enkla våffeljärn som är lätta att använda. Du behöver inte välja mellan olika inställningar för att uppnå ett bra resultat. Likaså kan du också här välja mellan singel och dubbel-modeller.
)
Vi känner alla till tyska WMF som levererar alla möjliga köksredskap i hög kvalitet. Det är stilrena produkter som passar in i varje kök. Deras våffeljärn är inte heller något undantag. Ta till exempel deras exklusiva Lono våffeljärn som ger ett frasigt resultat tack vare den justerbara termostaten. Så blir resultatet precis som du önskar.
ETT SÄKERT VÅRTECKEN
Precis som vitsippor, grusfri asfalt, fågelsång och pollenallergi så är våfflor ett säkert tecken på att våren är på gång. Den 25 mars varje år inträffar Vårfrudagen, kanske mer känd som våffeldagen då tusentals svenskar njuter av detta mycket trevliga bakverk. Redan på medeltiden åt man våfflor som då gräddades över öppen eld. Det var också då som våfflans karaktäristiska rutmönster uppstod då de gräddades i en slags tidig version av ett våffeljärn. Våfflan har sedan dess utvecklats i alla möjliga håll och finns idag i enormt många olika varianter. Till exempel den belgiska, lite tjockare och fyrkantiga varianten.
För att få perfekta våfflor behövs ett riktigt bra våffeljärn. Ett sådant kan användas länge med ett bra resultat. Det finns både de klassiska runda hjärtformade järnen och järn för belgiska fyrkantiga våfflor. Allt för att traditionen med våfflor ska kunna leva vidare länge.
Våfflor kan ätas till kaffet eller som en söt dessert med grädde och sylt. De går också alldeles utmärkt att förtära som en huvudrätt med mer matiga tillbehör. Våfflans mångsidighet kanske också är det som gör att den går rakt in i hjärtat på så många.
)
)
RECEPT
Frukostvåfflan: Spröda våfflor med björnbärskompott
Ca 12 stycken
Du Behöver:
200 g smör
3 ⅓ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
drygt ⅓ dl socker
⅓ tsk salt
2 dl öl eller kolsyrat vatten
1 ⅓ dl mjölk
4 ägg, separerade i gulor och vitor
)
Gör så här:
Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Tillsätt öl och mjölk och blanda väl. Knäck i äggulorna och tillsätt det smälta smöret. Vispa till en slät och blank smet, låt den vila en halvtimme.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Smörj järnet när du gräddar de första våfflorna, sedan går det bra utan fett. Servera våfflorna ljumna med sylt och florsocker och eventuellt lite vispad grädde.
Lunchvåfflan: Belgiska våfflor med päron & valnötter
8 stycken
Du Behöver:
2 ägg, gärna ekologiska
125 g smör
2,5 dl mjölk 3%
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
smör, smält till gräddning
Till servering
Päron
Blåmögelost
Karamelliserade valnötter
Lönnsirap
)
Gör så här:
Separera äggulorna från vitorna.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en jämn och slät våffelsmet.
Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
Värm våffeljärnet. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter.
Toppa med karamelliserade valnötter, blåmögelost, färska päron och lönnsirap.
Middagsvåfflan: Tacovåffla med pulled chicken & picklad rödlök
8 stycken
Du Behöver:
75 g smör
4 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
2 dl kallt vatten, gärna mineralvatten
Till servering
Pulled chicken
Stekta svarta bönor med vitlök och chiliflakes
Picklad rödlök
Mango, tärnad
1 kruka koriander
2 dl gräddfil
Lime
)
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och ägg och rör till en jämn smet.
Blanda ner smöret och sist vattnet och grädda smeten i ett välsmort våffeljärn.
Servera med tillbehören.