Den enkla vägen till bättre mat
Idag kan du få många olika typer av ugnsgrytor. Några är tillverkade i lera, som på gamla dagar, andra är i gjutjärn eller stengods. Vilken modell som fungerar bäst är en smaksak. Kanske har du erfarenheter av en i lera, och menar därför att den är bäst men många gånger kan en av ex. gjutjärn vara minst lika bra.
Kärt barn har många namn
Ordspråket "kärt barn har många namn" kommer verkligen till sin rätt i förbindelse med ugnsgrytan. Några känner dem kanske bättre som en cocotte eller tangine - idén är den samma, vad den än kallas. Det kommer även vara en del av er som känner igen den som Römertopf - men det är faktiskt bara ett varumärke.
Römertopf är den välkända ugnsgrytan som är tillverkad av lera. En stor fördel med den är att du kan använda den både i mikrovågsugnen och i en vanlig ugn. Samtidigt tål den även maskindisk. Den fås i två olika storlekar - så även i den lilla familjen är den en lösning. En nackdel är dock att ska blötas ner i ca 10 minuter innan användning, för att undvika att leran blir porös. Det är en av de saker man ska ha med i beräkningarna.
Få ut mest möjligt av din ugnsgryta
Inget fett - Ta t.ex. en stek och några grönsaker och lägg det i en ugnsgryta. Många gånger kan rätten faktiskt klara sig utan fett om det är nog med vätska i köttet. Känner du att du bör tillsätta något kan du med fördel tillsätta lite buljong.
Vitaminer och mineraler bevaras - Då den arbetar under lock kan dessa inte ångas bort. Därmed förblir vitaminerna och mineralerna i rätten!
Smaken förstärks - Åter igen - rätten tillagas under lock. Smakerna kan då inte försvinna från maten och därmed förstärks smakerna.
Använder egen saft och kraft - Tillbaka till att smaken förstärks, så använder dina råvaror sin egen saft och kraft och denna byggs upp. Inga tillsatser eller smakförstärkare är nödvändiga.
Du kan använda din tid - Använd väntetiden på något som du kanske inte skulle haft tid till annars. Med en ugnsgryta ska du endast lägga ingredienserna i ugnsgrytan och stoppa in den i ugnen så klarar den resten själv.
Bekväm och enkel rengöring - De flesta ugnsgrytor tål maskindisk, vilket gör rengöringen ännu lättare. Men samtidigt är det även ett enda redskap som du använder - mindre disk!