Kastruller
En bra kastrull är ett måste i varje kök, oavsett om du kokar pasta, sjuder såser eller värmer soppor. Hos Bagaren och Kocken hittar du kastruller i rostfritt stål, gjutjärn och non-stick, noggrant utvalda för att ge dig bästa möjliga resultat. Våra kastruller har jämn värmefördelning, hållbara material och smarta funktioner som gör matlagningen enklare och roligare. Oavsett om du är hobbykock eller proffs har vi kastruller för alla behov och spistyper.
)
VÄLJA KASTRULL
Rostfritt stål är ett bra material för kastruller då det klarar av höga temperaturer. Det är också fördelaktigt med stål jämfört med t ex en belagd kastrull då livslängden blir längre då det inte finns en beläggning som slits. Bekvämt är också att det går att använda köksredskap av trä, plast och metall i en stålkastrull.
En emaljerad kastrull av hög kvalitet är belagd med en mycket hård och slitstark blank emalj som gör att grytorna är lätta att rengöra och som varken absorberar smak eller färg från maten. Perfekt för tillagning av skaldjur. Går oftast bra att rengöras i diskmaskin.
En kopparkastrull är idag ofta tillverkade i minst tre lager. Koppar ytterst, därefter aluminium och på insidan rostfritt stål. De två yttre lagren ger en mycket god värmeledning och den rostfria insidan ett hygieniskt och lättskött kokkärl.
En gjutjärnskastrull är ofta lite mindre och inte sällan en såskastrull. Detta för att gjutjärn blir tungt och svårt att hantera med ett kastrullhantag, tillskillnad från en gjutjärnsgryta som har ett öra på varje sida.
En belagd kastrull har en yta av non stick och är perfekt när du ska göra mjölkbaserade rätter, såser, gröt och allt annat som annars lätt fastnar i en kastrull utan non stick. Tänk på att undvika metallredskap för att inte slita ut beläggningen snabbare än nödvändigt.
)
)
Är tjock botten verkligen viktigt?
Jajamensan. Av två viktiga skäl faktiskt. Dels för att värmen skall distribueras på bästa sätt samt för att värmen som hållas så länge som krävs. En tjockare botten gör även så att kärlet inte slår sig lika lätt och får en bra kontakt med t ex induktions och keramik-hällen. Tänk dock på att alltid värma upp ett stek eller kokkärl gradvis. Samma sak gäller när du kyler ner kärlet efter användning.
Storleken spelar roll
Det är alltid bra att ha lite olika storlekar på sina kastruller så man kan välja beroende på aktuellt användningsområde. Det är även lätt att bara stirra sig blind på diametern, men höjden är också viktig. Ju högre kastrull desto mer vatten måste värmas upp av en mindre yta. Botten alltså. Med det sagt krävs det ibland en hög kastrull, t ex vid tillagning av soppa, vissa grönsaker och inte minst skaldjur.
)
)